Πρόταση Αναστασιάδη για γεφύρωση των διαφορών μέσω εδαφικού

Μέσω του εδαφικού οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο των εγγυημένων πλειοψηφιών και κατ επέκταση της διαφορετικής ανάγνωσης του όρου διζωνικότητα.

Επιστροφή περισσότερων εδαφών, ώστε οι Τ/κ να είναι πλειοψηφία στη δική τους συνιστώσα πολιτεία εισηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκάλεσε η εμμονή Ακιντζί σε πληθυσμιακές και περιουσιακές πλειοψηφίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, ο Νίκος Αναστασιάδης

επανέφερε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου με τον Τ/κ ηγέτη την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να υπέδειξε ότι το εμπόδιο της διαφορετικής ερμηνείας της διζωνικότητας μπορεί να ξεπεραστεί εάν και εφόσον γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές ώστε να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση 90 με 100 χιλιάδες προσφυγές. Σε μια τέτοια εξέλιξη ακόμα και να επιστρέψουν όλοι οι Ε/κ στις περιούσιες τους στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία, οι Τ/κ θα είναι πλειοψηφία.

Βεβαία τα πάντα εξαρτώνται από τη διαμόρφωση των κριτήριων για το περιουσιακό και κατ' επέκταση το εδαφικό, τα οποία ανέλαβαν να συζητήσουν εντατικά οι δυο διαπραγματευτές.

Να σημειωθεί επίσης ότι στη συνάντηση της Δευτέρας ο Έσπεν Μπαρθ Έϊντε ενημέρωσε τους δύο ηγέτες και για την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Διεθνούς Τράπεζας Αναπτύξεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα