Μηνύσεις κατά Βαρουφάκη για κακούργημα

Δικηγόροι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και ζητούν έρευνα για το Σχέδιο Β
Ο ίδιος δημοσίευσε χθες άρθρο, λέγοντας ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ

Μηνυτήριες αναφορές στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά του τέως Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και κατά μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο Σχέδιο B, που σχεδίαζε ο Βαρουφάκης, κατέθεσαν χθες το μεσημέρι πενταμελής ομάδα νομικών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο δικηγόρος Π. Γιαννόπουλος.

Οι πέντε δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα εάν έχουν διαπράξει το

αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων, την παράβαση κρατικών μυστικών, την παράβαση καθήκοντος, όπως επίσης και αν αποτελούν εγκληματική οργάνωση ή συμμορία, καθώς υπήρχε δομή, αρχηγός, συνεργασία και σχέδιο. Ζητούν επίσης να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα άρθρα εκείνα του ποινικού κώδικα που αφορούν το νόμισμα και την απόπειρα παραχάραξής του.

Η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά του Π. Γιαννόπουλου στρέφεται και κατά του τέως Υπουργού αλλά και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση του Σχεδίου Β που σχεδίαζε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο κ. Γιαννόπουλος ζητά να ερευνηθεί εάν ο Γ. Βαρουφάκης έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος.

Χθες διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ν.Δ.: Να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή
Παράλληλα, η Ν.Δ. ζήτησε την άμεση κλήση σε εξέταση του Γ. Βαρουφάκη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, «κυρίως για να καταστεί σαφές εάν οι πράξεις του έγιναν εν γνώσει του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως».

Συγκεκριμένα, τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. με επιστολή τους στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνουν πως το αίτημά τους είναι συναφές με το αντικείμενο που εξετάζει η επιτροπή, αφού ο κ. Βαρουφάκης «είχε συστήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο απομάκρυνσης της χώρας από την Ευρωζώνη και έκδοσης, αρχικώς, παραλλήλου και, εν συνεχεία, εθνικού νομίσματος, κατά τα λεγόμενά του, μάλιστα, εν γνώσει του Πρωθυπουργού», «δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί εκτός χρηματοδοτικής στήριξης» και «οδήγησε την ελληνική οικονομία, ως Υπουργός Οικονομικών, με την διαπραγματευτική του τακτική (δημιουργική ασάφεια) και την ενσυνείδητη κωλυσιεργία και παρακώλυση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σε κατάρρευση».
Οι βουλευτές ζητούν την κλήση Βαρουφάκη «κυρίως για να καταστεί σαφές εάν οι πράξεις του αυτές έγιναν εν γνώσει του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως».
Κύκλοι του τέως Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Βαρουφάκη, ανέφεραν: «Αν ο κ. Τσίπρας το ήξερε είναι συνένοχος, αν δεν το ήξερε, είναι επικίνδυνος».

Αποστασιοποιείται η Ε.Ε.
Λανθασμένες και μη θεμελιωμένες, χαρακτήρισε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, τις κατηγορίες Βαρουφάκη ότι η Τρόικα ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σε ερώτηση για τις αναφορές Βαρουφάκη, η κ. Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως οι θεσμοί και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν μόνον τεχνική συνδρομή στην ΓΓΔΕ.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Παρέχουμε μόνον τεχνική συνδρομή», ανέφερε, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την φημολογούμενες προετοιμασίες για την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, τήρησε αποστάσεις.
«Η Ε.Ε. δεν εξετάζει σχέδια συνωμοσίας ή θέματα του παρελθόντος ή υποθετικά σενάρια, αλλά εστιάζει στο μέλλον», ανέφερε.

Οι διαπραγματεύσεις και το χρέος
Η κ. Αντρέεβα δέχθηκε ερωτήσεις και για το εάν η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους μέλους προϋποθέτει την έξοδο από την Ευρωζώνη. Δεν θέλησε να ερμηνεύσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για το θέμα αυτό και αρκέσθηκε να πει πως το θέμα του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις επί τους ελληνικού προγράμματος, η κ. Αντρέεβα είπε πως συντελείται πρόοδος. Όπως αποκάλυψε, οι ομάδες των θεσμών ήλθαν την Κυριακή στην Αθήνα και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο είναι ήδη στην Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως οι συζητήσεις εξελίσσονται ομαλά και αν και τόνισε πως δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωσή τους, πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι με την πρώτη δόση του δανείου από τον ESM να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ερωτηθείσα εάν οι θεσμοί ζητούν προαπαιτούμενα πριν από την εκταμίευση της δόσης, επανέλαβε πως «αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης» και ξεκαθάρισε πως τα προαπαιτούμενα είναι κομμάτι της εν εξελίξει συζήτησης, αλλά και ότι θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

«Απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα»
Αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη θύελλα που προκάλεσαν τα όσα είπε περί «υποκλοπής» των ΑΦΜ από το Taxis τήρησε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων &Διοικητικής Υποστήριξης, Μ. Χατζηθεοδώρου, αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες που υπάρχουν και το μπλέξιμο (ακόμη και ποινικό) που έχει δημιουργήσει ο τέως Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος τοποθετήθηκε επί ημερών Βαρουφάκη στο Taxis και προέρχεται από το Columbia, με ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά ότι «όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων &Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν Γενικός Γραμματέας», σημειώνει, «δεν έχουν σχεδιάσει, πόσω μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της».

Τονίζει τέλος, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Ο τέως Υπουργός εξηγεί πώς θα δούλευε το Σχέδιο Β
Ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα των Financial Times, που φέρει τον τίτλο «Κάτι είναι σάπιο στους ειδεχθείς περιορισμούς της Ευρωζώνης στην κυριαρχία», δίνει λεπτομέρειες του περιβόητου «Σχεδίου Β».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι στόχος του σχεδίου ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας. Η «απλή ιδέα» πάνω στην οποία εργαζόταν ομάδα στο Υπουργείο του ήταν η «πολυμερής ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών» μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ελληνικής εφορίας.

Για κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα εδημιουργείτο ένας εφεδρικός λογαριασμός, στον οποίο θα απονέμονταν πιστώσεις ισόποσες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κάθε ιδιώτη (ατόμου ή επιχείρησης) προς το κράτος. Στη συνέχεια και πάντα στο πλαίσιο αυτού του παράλληλου συστήματος πληρωμών, ο ιδιώτης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτές τις πιστώσεις για να «εξοφλεί» τις υποχρεώσεις του έναντι είτε του κράτους είτε άλλων ιδιωτών με αντίστοιχο εφεδρικό λογαριασμό.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, το οποίο δεν υπήρχε επαρκής χρόνος να αναπτυχθεί αναλυτικά, οι παράλληλες πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται και μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή κάρτες πολιτών. Κάθε ιδιώτης θα μπορούσε να αγοράζει από το κράτος με κανονικά χρήματα αυτές τις πιστώσεις, με τις οποίες θα μπορούσε να αποπληρώσει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις με κάποια έκπτωση.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι εφόσον όλα αυτά γίνονταν με όριο στις πιστώσεις και με διαφάνεια, θα εξασφαλιζόταν μία δημοσιονομικά υπεύθυνη ρευστότητα για το ελληνικό Δημόσιο.
Ο τέως Υπουργός παρατηρεί ότι είχε αναφερθεί σε αυτό το νέο σύστημα πληρωμών κατά την παράδοση του Υπουργείου Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 6 Ιουλίου, χωρίς όμως τα ΜΜΕ να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ κατανοεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τα ανορθόδοξα μέσα που χρειάζεται να μετέλθει ένας υπουργός για να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα του υπουργείου του, το μόνο σημαντικό ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος είναι «ο ειδεχθής περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλει η Τρόικα των πιστωτών επί Ελλήνων υπουργών, στους οποίους δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους που είναι κεντρικής σημασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών».
Το άρθρο καταλήγει με την πρόταση ότι «κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ».
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΥΠΕ,news in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα