Για την αναίσθητη γραφειοκρατία

Μπορεί να αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία η έκθεση 2015 του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την εμπορία προσώπων (human trafficking), και να την επαναφέρει στην Κατηγορία 2 (Tier 2), από την Κατηγορία 2 Υπό Επιτήρηση (Tier 2 Watch List), όπου την είχε υποβαθμίσει πέρσι, αλλά την επικρίνει, ταυτόχρονα, για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει, ιδιαίτερα σε άντρες αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας στην εργασία, και που, όπως επισημαίνει, «βασίζονται αποκλειστικά για φροντίδα, σε

μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η έκθεση κάνει αναφορά σε αναίσθητη (“insensitive”) και κάποτε ποινική ή σωφρονιστική (“punitive”) μεταχείριση θυμάτων, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στη Λευκωσία. Οι ΥΚΕ, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, «απέστειλαν κάποια θύματα σε ακατάλληλες και εκμεταλλευτικές (“exploitative”) εργασίες, όπου εξαναγκάζονταν να εργάζονται περισσότερες ώρες, απ' όσες επιτρεπόταν νόμιμα, ενώ πληρώνονταν με μισθούς κάτω από το ελάχιστο. Αν τα θύματα αποτύγχαναν να βρουν δουλειά, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θεωρούσαν τα θύματα εθελοντικά άνεργους και απέκοπταν τα επιδόματά τους».

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνει η Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques, Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking, που φιλοξενεί σε δικούς της χώρους, Ινδούς, κυρίως, νεαρούς 19-20 χρονών, που όπως μου είπε, «αφού αναγνωριστούν από την Αστυνομία ως θύματα εμπορίας, μένουν κυριολεκτικά στον δρόμο! Τους μαζεύουμε εμείς και τους στεγάζουμε σε διαμερίσματα της οργάνωσής μας».

Το πρόβλημα αυτό, περιέγραψε η κυρία Henriques σε επιστολή της (2 Ιουλίου 2015), στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπου της υπενθυμίζει τα ακόλουθα: «Παρόλο που έχουν δοθεί οδηγίες, για να δίνεται προτεραιότητα στα αναγνωρισμένα από την Αστυνομία, θύματα εμπορίας προσώπων, όσον αφορά τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τα εν λόγω πρόσωπα δεν λαμβάνουν κανένα χρηματικό βοήθημα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την αναγνώρισή τους. Το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, μόλις αναγνωρίσει ένα θύμα, στέλνει επιστολή στο Immigration, για να κανονιστεί η άδεια παραμονής και στο Γραφείο Ευημερίας, για να ασχοληθεί κάποια λειτουργός, με τα προβλήματα ευημερίας των θυμάτων.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως δώσετε οδηγίες να τους δίνεται άμεσα ένα έκτακτο χρηματικό βοήθημα, μόλις αναγνωριστούν ως θύματα εμπορίας προσώπων από την Αστυνομία, μέχρις ότου διευθετηθούν όλες οι διαδικασίες για να μπορούν να λαμβάνουν το ΕΕΕ. Από τον Γενάρη του 2015, το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας έχει αναγνωρίσει 25 θύματα, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν φύγει για την πατρίδα τους, τα δύο τα έχει αναλάβει μια ανάδοχη οικογένεια στη Λάρνακα και μόνο τα δύο λαμβάνουν χρηματικό βοήθημα. Τα υπόλοιπα, ζουν σε διαμερίσματα που νοικιάζει η Οργάνωσή μας, Cyprus STOP Trafficking, και δεν έχουν κανένα απολύτως χρηματικό βοήθημα από το Υπουργείο σας, ενώ το δικαιούνται».

Σε δεύτερη επιστολή της, που έστειλε χθες (28 Ιουλίου 2015), στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Ασσιώτη, τονίζει ότι «οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, που είναι υπεύθυνοι για τα θύματα, λάμπουν διά της απουσίας και της αδιαφορίας τους, οι δε διαδικασίες που ακολουθούνται, είναι γραφειοκρατικές και ανούσια σύνθετες, με αποτέλεσμα τα θύματα να μένουν ουσιαστικά χωρίς τη στήριξη που και χρειάζονται και δικαιούνται. Κι όταν, στη συνέχεια, εγκαταλείπουν την Κύπρο και καμιά υπόθεση δεν στοιχειοθετείται στο δικαστήριο, απορούμε γιατί».

Keywords
Τυχαία Θέματα