Υπό το φως του (μισο)φέγγαρου

Σε κοινή πολιτισμική εκδήλωση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο Αναστασιάδης-Ακιντζί
Σε στήριξη της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, με όραμα την ειρήνη και την ευημερία που θα περνά και από τον πολιτισμό, κάλεσαν οι Ανδρούλλα Βασιλείου και η Ζεχρά Σόνια, της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό, τους παρευρισκόμενους στη χθεσινοβραδινή πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής, από τη δικοινοτική ομάδα “Κυπρογένεια”, με τίτλο “Κάτω από το φως του φεγγαριού”.

Παρουσία των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, των διαπραγματευτών, εκπροσώπων κομμάτων, ξένων διπλωματών και άλλων επισήμων, οι κ. Βασιλείου και Σόνια επισήμαναν ότι για 41 χρόνια οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, και αναφέρθηκαν στο πικρό παρελθόν και στο κοινό μέλλον που μπορούν να έχουν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Δύσκολος ο δρόμος
Περάσαμε σίγουρα δύσκολους καιρούς και μεγάλες δοκιμασίες, ανέφερε η συμπρόεδρος, Ανδρούλα Βασιλείου, λέγοντας πως πολλοί συμπατριώτες μας κι από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους, πολλών αγνοείται η τύχη, χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. “Ας αναλογιστούμε όμως το μέγεθος της καταστροφής και των τρομερών εμπειριών που έζησαν άλλοι Ευρωπαίοι εξαιτίας συρράξεων και πολέμων και όμως πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω τους τις τρομερές εμπειρίες του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά, συνεργαζόμενοι και κτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται κι από τους δύο μεγάλη προσπάθεια και πολιτικό θάρρος.

Αναφορά στον Jean Monnet
Η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, ανέφερε η κ. Βασιλείου, πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση κλίματος ειρήνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, γνωρίζοντας καλύτερα την κουλτούρα και τις παραδόσεις ο ένας του άλλου αλλά και βοηθώντας να συνειδητοποιήσουμε και πόσα κοινά έχουμε οι δύο κοινότητες. Με αναφορά στον Jean Monnet, που είχε δηλώσει ότι αν ξεκινούσε αργότερα την ανοικοδόμηση της Ε.Ε. θα το έκανε από τον πολιτισμό, η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι εκδηλώσεις και συνεργασίες δημιουργούν φιλικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, συμβάλλουν στην αλληλοεκτίμηση και ενδυναμώνουν τους μεταξύ τους δεσμούς, κτίζοντας έτσι τα θεμέλια για έναν κόσμο ειρήνης και συνεργασίας. Πρακτική απόδειξη, είπε, η γνωριμία, μέσω της μουσικής, δύο συντελεστών του σχήματος “Κυπρογένεια”, που κατέληξε σε γάμο, του Λάρκου και της Ατίς, στους οποίους ευχήθηκε “παντοτινή ευτυχία και πρόοδο”.

Ομοσπονδιακή κουλτούρα
Από την πλευρά της η Ζεχρά Σόνια είπε πως η προσπάθεια και η βούληση που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες είναι πολύ σημαντική. Και αυτό που είναι καθήκον μας, συνέχισε, είναι να τους στηρίξουμε, να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και όπως πάντα την ανάγκη και θέληση του λαού για ειρήνη να τη βροντοφωνάξουμε και να την κάνουμε πράξη. “Πλέον ήρθε η ώρα να πάψει σε αυτό το νησί να είναι ουτοπία το ιδανικό να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, μαζί, ευτυχισμένοι, με ευημερία, ήσυχα, αλλά να γίνει πραγματικότητα”. Ως Επιτροπή για τον Πολιτισμό, είπε, πιστεύουν ότι ο φεντεραλισμός (ομοσπονδιοποίηση) μπορεί να είναι πιθανός με την εξάπλωση της ομοσπονδιακής κουλτούρας, τον ενστερνισμό της και το να γίνει τρόπος ζωής.
ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα