Μαίνονται οι μάχες στη Συρία...

...εν μέσω διπλώματικού πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας
Από χθεσινή επιδρομή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ αυτών, 4 παιδιά
Το Ισλαμικό Κράτος, εκμεταλλευόμενο την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Μόσχας, εξαπέλυσε επίθεση σε συριακό έδαφος κοντά στο Ιράκ

Την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ συνεχίζουν σε ολοένα και αυξανόμενο τόνο τη μεταξύ τους αντιπαράθεση για τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος

δράττει την ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις (δύο στην Αίγυπτο και δύο στη Συρία), οι μάχες στη πολυδοκιμαζόμενη ασιατική χώρα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών.

Χθες, τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, τον βομβαρδισμό εναντίον του χωριού Ουρούμ αλ Τζοζ πραγματοποίησαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο που μαίνεται έξι χρόνια κι έχει στοιχίσει την ζωή 320.000 και πλέον ανθρώπων κι έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων Σύρων.

Επίθεση κι από ΙΚ
Την ίδια ώρα το ΙΚ, που χθες αιματοκύλισε την Αίγυπτο, πραγματοποίησε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ανταρτών της Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. «Τουλάχιστον 12 μαχητές σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις αυτές, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν», σύμφωνα με πηγές των ανταρτών.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερεις μαχητές είναι νεκροί από την πλευρά των ανταρτών. Η πρώτη επίθεση των τζιχαντιστών εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα κατά βάσης των ανταρτών κοντά στο συνοριακό πέρασμα με το Ιράκ, Τανφ, ενώ η δεύτερη κατά οχηματοπομπής των ανταρτών.

Ο διπλωματικός πόλεμος
Σε ό,τι αφορά τον διπλωματικό πόλεμο, το βράδυ του Σαββάτου οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία, ο Λαβρόφ δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης «εξυπηρετούν την τρομοκρατία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε στον Ρεξ Τίλερσον ότι το να επιτίθεται κανείς «εναντίον μιας χώρας που πολεμά την τρομοκρατία απλώς εξυπηρετεί την τρομοκρατία» και «δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι δηλαδή οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της κοινότητας Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, «δεν συνάδουν με την πραγματικότητα».

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποίησαν οι συριακές δυνάμεις. Κατά τη συνομιλία τους οι δύο άνδρες φαίνεται πως καθόρισαν και το μεταξύ τους ραντεβού κι έτσι ο Τίλερσον αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα αύριο και μεθαύριο.

Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ
Από πλευράς του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε σε συνέντευξή του στο CBS πως η πρώτη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και έπειτα η σταθεροποίηση της χώρας. «Με τη συντριβή του ΙΚ και την εξάλειψη του αυτοανακηρυχθέντος ‘χαλιφάτου’ θα εκριζωθεί ή τουλάχιστον θα μειωθεί μια απειλή που θέτει η τζιχαντιστική οργάνωση όχι μόνο ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», υπέδειξε και σημείωσε:

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις προτεραιότητές μας. Και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συντριβή του ΙΚ. Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε τότε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», συνέχισε ο Τίλερσον. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η «απραξία» της Ρωσίας προκάλεσε την επίθεση με το θανατηφόρο χημικό αέριο κατά των αμάχων στη Συρία.

«Νομίζω ότι η πραγματική αποτυχία στην περίπτωση αυτή, είναι η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες καταστροφής των χημικών όπλων του 2013. Η αποτυχία σχετικά με την πρόσφατη (πυραυλική) επίθεση, αλλά και την τραγική επίθεση με τα χημικά όπλα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έναντι της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Να ανακοπεί ο εμφύλιος
Ο κ. Τίλερσον εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει «να αποτρέψει τη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου (σε όλη την χώρα) και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών συζητήσεων». Όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες αυτές απαιτούν και τη συμμετοχή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο υποστηρίζοντας την εκεχειρία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα αυτής στην Αστάνα, αλλά και στη Γενεύη. Εάν κατορθώσουμε να εγκαθιδρύσουμε ζώνες κατάπαυσης του πυρός στην Συρία (...) θα έχουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε κι επέμεινε πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτήν την επίθεση», τόνισε.

Η Χέιλι βγάζει τον Σύρο Πρόεδρο από την εξίωση
Κι ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βάζει τον Σύρο Πρόεδρο στην εξίσωση για λύση στο Συριακό, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μιαν από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ για τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

«Η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η αποπομπή του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι προτεραιότητες για την Ουάσιγκτον», δήλωσε η Χέιλι σε συνέντευξή της στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, που θα μεταδοθεί σήμερα. «Δεν βλέπουμε μια ειρηνική Συρία με τον Άσαντ εκεί», τόνισε.

Η Βρετανία στηρίζει την Αμερική
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, συνταυτιζόμενος με τις ΗΠΑ, άσκησε κριτική στην υποστήριξη που προσφέρει η Ρωσία στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση με χημικά που έγινε την περασμένη Τρίτη σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες ως έγκλημα πολέμου, που έγινε «υπό το βλέμμα» της Ρωσίας.

Η δήλωση αυτή ήρθε μία ημέρα αφότου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα. Σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «η απόφαση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Ρωσία, δείχνει την ελλιπή κατανόηση των εξελίξεων στη Συρία».

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η απόφαση για την ακύρωση της επίσκεψης από το Λονδίνο έδειξε γι' ακόμη μια φορά ότι υπάρχει ελάχιστο κέρδος από ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Βρετανία, η οποία δεν έχει πραγματική επιρροή έναντι των διεθνών εξελίξεων.

Ο Ροχανί επικρίνει τον Τραμπ
Στην αντίπερα όχθη, τώρα, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι βοηθά τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία, ζήτησε τη σύσταση «ανεξάρτητης επιτροπής» για τη φερόμενη χημική επίθεση στην Χαν Σεϊχούν και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι πυραυλικές επιθέσεις που γίνονται ως απάντηση κινδυνεύουν να κλιμακώσουν τον εξτρεμισμό στην περιοχή.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib, μεταξύ άλλων, ο κ. Ροχανί είπε: «Αυτός ο κύριος (Τραμπ) που ανέλαβε την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες διατεινόταν ότι ήθελε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά σήμερα, όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία γιόρτασαν μετά την αμερικανική επίθεση». Σημειώνεται, πάντως, πως ο Ιρανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Συρίας είναι ανεπίτρεπτες και τόνισαν την ανάγκη για τη διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας αναφορικά με την επίθεση χημικών όπλων που έγινε την προηγούμενη Τρίτη, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Ρουχανί εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Συνεργασία και μέσω στρατών
Εν τω μεταξύ, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας της Ρωσίας και του Ιράν συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική συνδιάλεξη το θέμα των αμερικανικών επιδρομών στη Συρία, ενώ διατύπωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» και όσων τους υποστηρίζουν, μετέδωσαν ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι και ο στρατηγός Βάλερι Γκερασίμοφ «καταδίκασαν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης», κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Τα αμερικανικά πλήγματα «στοχεύουν να επιβραδύνουν τις νίκες του συριακού στρατού και των συμμάχων του και να ενισχύσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Οι δύο αξιωματικοί διατύπωσαν την κοινή τους βούληση να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με στόχο τη στήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «έως την ολοκληρωτική ήττα των τρομοκρατών και εκείνων που τους υποστηρίζουν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Δεν θέλει τον Άσαντ ούτε η Άγκυρα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, «η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην ηγεσία της χώρας», δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση TRT Haber. Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επεσήμανε στον Ρώσο ομόλογό του, ότι η Μόσχα δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα, αναφορικά με τις παραβιάσεις που έγιναν στην προσπάθεια ειρήνευσης στη Συρία.

Γιατί ο Τραμπ επιτέθηκε στη Συρία
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγορούν ότι δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τη Συρία, έγραψε το Σάββατο στους επικεφαλής των δύο σωμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους προειδοποιήσει ότι είναι πιθανές νέες ενέργειες.

«Ενήργησα προς όφελος των ζωτικής σημασίας συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε συμφωνία με την εξουσία που μου αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα, ώστε να ηγούμαι διεθνών επιχειρήσεων με την ιδιότητά μου του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας», επισήμανε σε μια επιστολή προς τους επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σημαντικά εθνικά τους συμφέροντα», τονίζεται.

Η επίθεση
Σε αυτήν την επιστολή ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξηγεί ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών περίπου στις 20.40 ώρα Ουάσιγκτον την Πέμπτη το βράδυ, εναντίον της αεροπορικής βάσης αλ Σααϊράτ. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ (μου) είχαν υποδείξει ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε αυτήν τη βάση ήταν υπεύθυνες για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Σύρων αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ την 4η Απριλίου», σημείωσε ο Τραμπ.

«Διέταξα αυτήν την επιχείρηση με στόχο να υποβαθμίσω την ικανότητα του συριακού στρατού να εξαπολύει και άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα και να αποθαρρύνω το συριακό καθεστώς να χρησιμοποιεί ή να κατασκευάζει χημικά όπλα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι στόχευε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Σημειώνεται πως τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως ορισμένοι κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την έλλειψη πληροφόρησης εκ μέρους του Λευκού Οίκου πριν από τη διεξαγωγή των πληγμάτων.

Βουλευτές υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου προτού προχωρήσει στις αεροπορικές επιδρομές. «Έστειλα αυτήν την επιστολή στο πλαίσιο των προσπαθειών μου το Κογκρέσο να είναι πλήρως ενημερωμένο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Keywords
συρια, ρωσία, ηπα, αιγυπτος, μκο, υπουργοι, ρεξ, cbs, συμμετοχή, λύση, cnn, επιρροή, trt, συνταγμα, βουλη, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, νεκρος συνταγμα, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, βουλευτες, μια ημερα, ρωσία, το θεμα, αδεια, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, ηπα, ηττα, θεμα, ιραν, ιρακ, λονδινο, μκο, πλαισιο, ρωσικα, τηλεοραση, ωρα, cbs, cnn, αεροπορικα, ασαντ, βραδυ, γινονται, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δικτυο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επιρροή, επρεπε, επιθυμια, ζωη, ζωνες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ομιλια, κυβερνηση, κογκρεσο, κρατικο, λύση, λογο, μοσχα, οκτω, ουασιγκτον, οφελος, οχθη, παιδια, πεμπτη, περιφερειακο, πουτιν, ραντεβου, ρεξ, ρολο, σαββατο, συμμετοχή, συρο, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χημικα, ασφαλεια, βηματα, ηγετες, χωρα, υπουργειο, μια φορα, νεκροι, πηγες, πληροφοριες, ρωσοι, σωματα, trt
Τυχαία Θέματα