Λιλλήκας: Η παραίτηση Νταβούτογλου οδηγεί σε αναλύσεις

Εάν η Κυβέρνηση, και οι ηγεσίες που τη στηρίζουν, θέλει το ταχύτερο λύση του Κυπριακού, “θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σημερινή αντιπαραγωγική πολιτική και να ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, για να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου,

ο κ. Λιλλήκας είπε πως διαπιστώνουμε ότι αυτή “οδηγεί διάφορους στην Κύπρο σε αναλύσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την πραγματικότητα, αντίθετα τείνουν να δημιουργήσουν νέες πολιτικές αυταπάτες. Ελπίζουμε”, πρόσθεσε, “ότι η Κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο των ψευδαισθήσεων”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “αυτοί που πριν μερικά χρόνια πανηγύριζαν με την εκλογή Ερντογάν, θεωρώντας ότι ο κ. Ερντογάν ότι είναι προοδευτικός ηγέτης, που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, σήμερα εκφράζουν ανησυχία γιατί η παραίτηση Νταβούτογλου θα μας αφήσει στα χέρια ενός επιθετικού Ερντογάν”.

Πρόσθεσε πως η πολιτική Ερντογάν ήταν επιθετική έναντι της Κύπρου και ενόσω υπήρχε στην Κυβέρνηση ο κ. Νταβούτογλου. “Η εισβολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με το φυσικό αέριο, όπως και οι θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη”, ανέφερε.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι και ο κ. Νταβούτογλου, και ο κ. Ερντογάν, και ο όποιος Τούρκος Πρόεδρος εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, “και δυστυχώς με την ακολουθούμενη από μέρους μας πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων στις συνομιλίες, αλλά και με την πολιτική μας η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να πετυχαίνει τους ευρωπαϊκούς της στόχους, δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για γρήγορη λύση του Κυπριακού ή τουλάχιστον δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού”.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Τουρκία δεν έχει κανένα κίνητρο και κανένα λόγο να δείξει πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού στο Κυπριακό για να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση. Αντίθετα, ενόσω πετυχαίνει όλους τους στόχους της, θα καθίσταται ολοένα και πιο αδιάλλακτη, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Λιλλήκας είπε “πως την ώρα που η Κυβέρνηση μιλά για success story διαπιστώνουμε ότι αυξάνονται οι ακάλυπτες επιταγές και παραμένουν στα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Πρόσθεσε πως αυτά τα δυο στοιχεία αποτελούν την έκφραση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά στην Κύπρο, και αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως αν η Κυβέρνηση θέλει να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να παρέμβει πάνω στις εμπορικές τράπεζες, υπενθυμίζοντάς τους ότι διασώθηκαν και βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία κυρίως χάριν στις θυσίες των Κυπρίων καταθετών.

Ανέφερε πως όπως λειτουργούν σήμερα οι τράπεζες, ουσιαστικά δίνουν κίνητρα στο να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας πως “αναμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει ουσιαστικά πάνω στις εμπορικές τράπεζες”.

Λόγο όμως έχει και η Κυβέρνηση, είπε, προσθέτοντας πως αυτή δεν διαθέτει δυστυχώς το όραμα που χρειάζεται για να υπάρξει ανάπτυξη. Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να λάβει πραγματικά μέτρα για τη δημιουργία ρευστότητας και ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων, να προσφέρει φορολογικές διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις στις εταιρείες των οποίων κουρεύτηκε το κεφάλαιο κίνησης το 2013, και να προχωρήσει στη δημιουργία κλιμακίου καταπολέμησης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα