Κουρσουμπά: Η σημασία της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών

Η κυπριακή κοινωνία είναι μια παιδοκεντρική κοινωνία, ενδιαφέρεται και νοιάζεται ειλικρινά για τα παιδιά, αλλά χρειάζεται ακόμη να δουλέψουμε πολύ μέχρι να καταφέρουμε να προσφέρουμε σε κάθε παιδί, που κατοικεί στην Κύπρο, την ευκαιρία να αναπτυχθεί ολόπλευρα, απολαμβάνοντας παράλληλα την παιδικότητά του, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου 2018, Παγκόσμιας Ημέρας

του Παιδιού.


Αναφερόμενη στην ψυχική υγεία κάθε παιδιού, η Επίτροπος τονίζει ότι είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική του υγεία - παιδιά με καλή ψυχική υγεία, διαθέτουν τα εφόδια που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με θετικό τρόπο, ενώ βρίσκουν τρόπους να αντεπεξέρχονται στις καθημερινές πιέσεις και εμπόδια που συναντούν.

"Η καλή ψυχική υγεία του παιδιού είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη δυνατότητά του να χαίρεται την παιδικότητά του και να απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων του. Εξαρτάται, ανάμεσα σε άλλα, από τη δυνατότητα του παιδιού να νιώθει ασφαλές και προστατευμένο, να έχει καλή διατροφή, να γυμνάζεται, να χαλαρώνει, να αισθάνεται μέλος μιας οικογένειας, να απολαμβάνει την αγάπη και τη στήριξη αγαπημένων του προσώπων και φίλων", προσθέτει.

Οι ενήλικες, αναφέρει η κ. Κουρσουμπά, συχνά ξεχνάμε την αξία του να είσαι παιδί. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο, σημειώνει, για το πώς θα προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την ενήλική τους ζωή και λιγότερο για την ποιότητα της ζωής τους ως παιδιά - τα εγκλωβίζουμε στα δικά μας θέλω και τους στερούμε τη χαρά του να είναι παιδιά, πλάθουμε στο μυαλό μας το «ιδανικό παιδί» και αναμένουμε από τα παιδιά μας να του μοιάσουν. "Εξαντλητικά ωράρια – με δραστηριότητες και φροντιστήρια - πίεση και απίστευτος φόρτος εργασίας. Την ίδια στιγμή, περιορισμένες ευκαιρίες για παιχνίδι, χαλάρωση, ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς και τα αγαπημένα πρόσωπα. Φορτώνουμε τα παιδιά με άγχος και ευθύνες, που σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν τη ψυχική τους υγεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους ως παιδιά, αλλά και τη μετέπειτα ενήλική τους ζωή", προσθέτει.

Η Επίτροπος, απευθυνόμενη στα παιδιά, τούς λέει ότι "Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος της ζωής σας κατά την οποία έρχεστε σταδιακά σε επαφή με τον κόσμο και διαμορφώνετε το χαρακτήρα σας - μια περίοδος στην οποία αναμένεται ότι θα αποκτήσετε γνώσεις και θα κτίσετε δεξιότητες χρήσιμες για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αναμένεται ότι θα κάνετε και λάθη και ότι θα υποπέσετε και σε σφάλματα. Μπορείτε να μάθετε και μέσα από αυτά! Είναι σημαντικό να έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε την παιδικότητά σας και να απολαύσετε κάθε της στιγμή".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα