Κοινός προσανατολισμός

Σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ, δεσμεύεται η Μόσχα
Τη συναντίληψη Κύπρου-Ρωσίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων, στο Κυπριακό, αλλά και περιφερειακά ζητήματα επαναβεβαίωσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών

Τη συναντίληψη Κύπρου-Ρωσίας σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τόσο

τις διμερείς σχέσεις όσο και περιφερειακά ζητήματα, επαναβεβαίωσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο κ. Αναστασιάδης προς τον Ρώσο αξιωματούχο. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για δέσμευση της Ρωσίας για συνέχιση των προσπάθειών εντός του πλαισίου της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ότι τα ψηφίσματα αποτελούν τη βάση για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να φθάσουν σε μίαν αμοιβαία αποδεκτή λύση, με στόχο την εφαρμογή όλων των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική και ουσιώδη την ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «έχουμε επαναβεβαιώσει γι' ακόμα μια φορά το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων, την πολύτιμη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κύπρο, καθώς και την κοινή αντίληψη σε κρίσιμα ζητήματα στη διεθνή ατζέντα». Κύριος στόχος των επαφών, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν η συνέχιση και εμβάθυνση του διάλογου και η προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Αξιωματούχος εμβέλειας
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τόσο του λαού της Κύπρου όσο και της Κυβέρνησης για τη «μακροχρόνια στήριξη» της Ρωσίας στο Κυπριακό, επεσήμανε πως εκτός από τη διατήρηση διαχρονικά εξαιρετικών ιστορικών και πολιτικών σχέσεων, σήμερα υπάρχει και μία ποιότητα στις διμερείς σχέσεις, που επεκτείνεται πέραν της ειλικρινούς φιλίας ή του κοινού ιστορικού και συμφερόντων. «Αυτή η ποιότητα και μοναδικότητα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βαθιά γνώση και ειδική σχέση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, του αγαπητού μου φίλου Σεργκέι Λαβρόφ, με τη χώρα μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είναι χωρίς αμφιβολία προνόμιο να έχουμε ένα διπλωμάτη και αξιωματούχο της εμβέλειας του Σεργκέι Λαβρόφ στενό φίλο του νησιού μας».

Επαφές με Ομήρου
Ο κ. Λαβρόφ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα του για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Ομήρου έκανε αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, με αφετηρία την περίοδο του 1960 και τη σοβιετική εποχή, τονίζοντας πως «δεν ξεχνούμε τους φίλους μας». Παράλληλα, μίλησε για τη συνεπή στάση που κράτησε η Ρωσία κατά τα γεγονότα του 1963-64, όταν, όπως είπε, άλλες χώρες αρνούνταν να παράσχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκωσία.

Η Μόσχα παρακολουθεί
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο κρατών και τους δεσμούς που εκτείνονται βαθιά στην ιστορία και αριθμούν αιώνες, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση και των δυο κοινοτήτων, και να ανταποκρίνεται στις αρχές του ΟΗΕ. Η Μόσχα, όπως σημείωσε, παρακολουθεί τις πρόσφατες προσπάθειες εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων «με ενδιαφέρον και συμπάθεια», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές του γίνονται σεβαστές και «μεταφράζονται σε πρακτικές διευθετήσεις».

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος Β', με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό αλλά και την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική υποστήριξη του εθνικού μας θέματος. Βρήκαμε την ευκαιρία επίσης να ευχαριστήσουμε και τον ίδιο και την Κυβέρνησή του για τη στήριξη που δίνουν στον Χριστιανισμό της Μέσης Ανατολής, να παραμείνει στη γη των πατέρων του», δήλωσε. «Του εξήγησα ότι οι γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είμαστε εμείς οι χριστιανοί», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι «οι Άραβες ήρθαν επτά αιώνες μετά από εμάς και είναι ανεπίτρεπτο οι πραγματικοί κάτοικοι να φύγουν και να μείνουν οι μουσουλμάνοι».

«Αγαπούμε τους μουσουλμάνους»
Ο Μακαριότατος ενημέρωσε τον Ρώσο Υπουργό πως «τους Μουσουλμάνους τους αγαπούμε, ζήσαμε αιώνες πολλούς μαζί τους, επιθυμούμε τη συμβίωση, αλλά καταδικάζουμε τον εξτρεμισμό και δεν επιθυμούμε να επικρατήσουν οι εξτρεμιστές». Ωστόσο, τόνισε παράλληλα πως υποστηρίζει τη θέση της ρωσικής Κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, «αλίμονο αν επικρατήσουν οι εξτρεμιστές, οι μειονότητες στη Μέση Ανατολή και δη οι χριστιανοί δεν θα μπορούν να μείνουν στη γη των πατέρων τους». Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο κ. Λαβρόβ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που απασχολούν τους Ρώσους στην Κύπρο. «Του διερμήνευσα την αγάπη μας και τις αδελφικές σχέσεις που έχουμε και με τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά και με τους Ρώσους που βρίσκονται στην Κύπρο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα