Ο σκοπός επετεύχθη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα τοποθέτησης της ΑνΑΔ για 875 ανέργους
Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες ανέφεραν ως βασικό όφελος της απασχόλησής τους τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους

Αξιοσημείωτα πορίσματα σχετικά με την «Επίδραση των Σχεδίων Τοποθέτησης Ανέργων - Νέων Αποφοίτων, Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης» για απόκτηση εργασιακής πείρας, κατά τη χρονιά 2014, εξήγαγε έρευνα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες. Βασικός σκοπός

της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιδράσεων στα επωφελούμενα άτομα από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων, μέσα στην περίοδο 2014-2015. Το Σχέδιο στόχευε στη βελτίωση της απασχολησιμότητας άνεργων νέων, με την παράλληλη παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο δυναμικό.

Οι επιμέρους στόχοι της μελέτης, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, επικεντρώνονται κυρίως στην αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του σχεδίου και των μηχανισμών υλοποίησής του, όπως επίσης και της συμβολής του Σχεδίου στην οικονομία και αγορά εργασίας της Κύπρου. Στο πλαίσιο πρόσκλησης, υποβλήθηκαν 2.255 αιτήσεις από άνεργους νέους και 1.198 αιτήσεις από επιχειρήσεις/οργανισμούς για 6.000 θέσεις τοποθέτησης. Έγιναν 1.946 συνταιριάσματα ανέργων με εγκριθείσες θέσεις, από τα οποία άρχισαν 1.023 προγράμματα τοποθέτησης διάρκειας έξι μηνών. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα τοποθέτησης για 875 ανέργους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος καταβλήθηκε επίδομα σε κάθε άνεργο ύψους €125 την εβδομάδα.

Αρχή της επιτυχίας
Μέσα στον Δεκέμβριο του 2013, σε συνέχεια της εξαγγελίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάστηκε το Σχέδιο Τοποθέτησης Ανέργων. Στόχος του Σχεδίου ήταν η παροχή ευκαιριών πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους αποφοίτους Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Συστήματος Μαθητείας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς διάρκειας, με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, με την παράλληλη παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο δυναμικό. Στο Σχέδιο εντάσσονταν άνεργοι νέοι, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι οποίοι κατατάσσονταν σε κατάλογο με σειρά προτεραιότητας. Η δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο έγινε με πρόσκληση της ΑνΑΔ προς τους άνεργους νέους και προς τις επιχειρήσεις/οργανισμούς.

Οι άνεργοι κατατάσσονταν σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων, λαμβανόταν υπόψη η ημερομηνία εγγραφής των ανέργων στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, δίνοντας προτεραιότητα στους πιο μακροχρόνια άνεργους. Οι άνεργοι, οι οποίοι επιλέγονταν, τοποθετούνταν για απόκτηση εργασιακής πείρας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και υπηρεσίες/οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πορίσματα έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και στην πλειοψηφία τους θετικά, αντικατοπτρίζουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς και στο καθεστώς απασχόλησης των ατόμων του Σχεδίου. Συγκεκριμένα, από τους άνεργους που τοποθετήθηκαν στο εν λόγω σχέδιο απασχόλησης εργάζονταν σε μόνιμη βάση ποσοστό των 39%, ενώ με μερική και προσωρινή απασχόληση ποσοστό της τάξης του 25.8%.

Σημαντικό εύρημα τόσο για τη χρησιμότητα του Σχεδίου στους ανέργους και στις επιχειρήσεις που τοποθετήθηκαν, όσο και για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε το Σχέδιο στην απασχολησιμότητα, είναι το γεγονός ότι πάνω από τέσσερεις στους δέκα συμμετέχοντες, από αυτούς που τοποθετήθηκαν, εξακολουθούν να βρίσκονται στην επιχείρηση/οργανισμό που εργάζονταν και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Σχέδιο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των ατόμων που τοποθετήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, αφού ανέρχεται στο 49%, δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο άτομα, ενώ σημειώνονται οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης στον ευρύ δημόσιο τομέα, λόγω της ισχύουσας αναστολής πλήρωσης κενών θέσεων.

Η επίδραση στην απασχολησιμότητα ενισχύεται και από το εύρημα ότι από αυτούς που εργάζονταν, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (43.4%) βρήκαν εργασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο, ή μετά την παρέλευση ενός μήνα (15.6%).

Όσον αφορά στα άτομα τα οποία την περίοδο που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι έμειναν άνεργοι μετά την παρέλευση του Σχεδίου, ανέφεραν ως κύριο λόγο αποχώρησης από την εργασία στην οποία είχαν τοποθετηθεί την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς της επιχείρησης/οργανισμού για συνέχιση της εργοδότησης σε ποσοστό 53.2%, ενώ ακολουθούν οι «προσωπικοί λόγοι» σε ποσοστό 20,2%, και οι «μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας από την επιχείρηση/οργανισμό» σε ποσοστό 19.9%.

Οφέλη συμμετοχής
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν πολύ σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα (78,9%), ανέφεραν ως κύριο όφελος τη «βελτίωση των προσωπικών γνώσεων και δεξιοτήτων». Επίσης μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων δήλωσαν πως παρατηρήθηκε «βελτίωση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων» (75.6%) και «βελτίωση προσωπικής ανάπτυξης» (70.1%). Οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι ο βαθμός αξιοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν εξαιτίας της συμμετοχής τους στο Σχέδιο (3.5/4) και ο βαθμός βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης (3.3/4), είναι καλός προς πολύ καλός.

Ικανοποίηση συμμετεχόντων
Ο μέσος όρος του βαθμού ικανοποίησης για το σύνολο των συμμετεχόντων είναι 3.4/4, δηλαδή έχουν μείνει αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας που δόθηκε από τους συμμετέχοντες σε σχέση με τη συνεργασία με την ΑνΑΔ είναι εξίσου αρκετά ικανοποιητικός, και ανέρχεται στο 3.3. Ικανοποίηση εκφράζουν επίσης και από τους καθοδηγητές στην εργασία τους, το ωράριο, την επιχείρηση στην οποία τοποθετήθηκαν γενικότερα, τις εργασιακές συνθήκες, το περιεχόμενο και τα καθήκοντα εργασίας αλλά και τη μάθηση από την εργασιακή πείρα. Ελαφρώς δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες από το ύψος του επιδόματος κατάρτισης, που ανέρχεται στα 600 ευρώ τον μήνα, δυσαρέσκεια που είναι δικαιολογημένη, δεδομένων των σημερινών συνθηκών που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα