Ενάντια στις δοτές λύσεις

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν επιθυμεί εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα
Πρόθυμος να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τα περί επιθετικής πράξης των Τούρκων

ΟΙ διμερείς και περιφερειακές σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, οι σχέσεις ΕΕ-Μόσχας, θέματα οικονομίας και ασφαλώς το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, σημαντικής συνάντησης, που

πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος είναι άριστος γνώστης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσαν πηγές του Προεδρικού, σημειώνοντας πως ο κ. Λαβρόφ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων.

Παράλληλα, ο Ρώσος Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε η Λευκωσία αναφορικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή, ως παράγοντας σταθερότητας.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δήλωσαν πως συζητήθηκε και ο ρόλος της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, αλλά και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, μέσω της δημιουργίας ρωσοκυπριακών επιχειρηματικών κοινοπραξιών.

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, οι δυο άντρες συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό, η ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου, η εν εξελίξει κρίση στη Συρία, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ενάντια στα χρονοδιαγράμματα
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κασουλίδη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως μη παραγωγική την οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση της Λευκωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε πως διαφαίνεται μια προσπάθεια για υπονόμευση των προσπαθειών επίλυσης του Συριακού και στήριξης των Ισλαμιστών. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε χθες στη Λευκωσία, ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση στον κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Καταλύτης το Σ.Α. του ΟΗΕ
Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε, επίσης, πως η χώρα του υπήρξε πάντα συνεπής στην παροχή στήριξης προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημά της, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο κοινότητες. «Οποιεσδήποτε προσπάθειες με δοτές λύσεις και ατζέντες έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείς να καταθέσει τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά το ζήτημα των ξένων εγγυήσεων, ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για λύση που πρέπει να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα συμφωνημένη βάση, αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. «Μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία, το ΣΑ του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο», είπε.

Ακιντζί και εμπάργκο ΗΠΑ
Ερωτηθείς από Τ/κ δημοσιογράφο για την απόφασή του να μην ακούσει τις απόψεις της τ/κ πλευράς, ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και των δύο κοινοτήτων με τις οποίες διατηρεί επαφές, ειδικά στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ. Όσον αφορά την άρνησή του να μεταβεί στα κατεχόμενα προκειμένου να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι δυστυχώς δεν έγινε η διευθέτηση, παρόλο που η Μόσχα ήταν πρόθυμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. «Ήμασταν έτοιμοι να συναντηθούμε με εκπροσώπους της τ/κ πλευράς, αλλά μόνο στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών», διευκρίνισε.

Σε δεύτερη προβοκατόρικη ερώτηση Τ/κ δημοσιογράφου, αναφορικά με την άποψη της Μόσχας για την προγραμματισμένη άρση του εμπάργκο αμυντικών όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Λαβρόφ έδειξε πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει διμερείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση με Τούρκο ΥΠΕΞ
Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ χαιρέτισε τη στάση Κύπρου στον αγώνα που καταβάλλει η Μόσχα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ως επιθετική πράξη την τουρκική κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Ωστόσο, ενημέρωσε πως είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, ύστερα από αίτημα του τελευταίου. Για τις επιχειρήσεις τη Ρωσίας στη Συρία, σημείωσε πως αποσκοπούν στην παρεμπόδιση διείσδυσης της τρομοκρατικής απειλής στο ρωσικό έδαφος, μέσω του τουρκικού εδάφους, όπου η τρομοκρατία ανθεί.

Διεύρυνση εμπορικών σχέσεων
Στην ομιλία του, κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση φέτος 55 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στη Μόσχα τον Φεβρουάριο και το κοινό σχέδιο δράσης για τα έτη 2015-2017, που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη. «Κατά τις επαφές του στη Λευκωσία οι δύο χώρες προέβησαν σε μιαν αξιολόγηση των συμφωνιών», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση για περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών, παρά τα προβλήματα μεταξύ των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας. Ευχαριστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για εξομάλυνση των σχέσεων της Μόσχας με την ΕΕ, επεσήμανε πως οι ενέργειες που αποσκοπούν στο πάγωμα των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές.

Αδικαιολόγητοι οι Τούρκοι
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε τη δέσμευση της Ρωσίας στη μάχη κατά των τρομοκρατών και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε την ανησυχία της Λευκωσίας για «την αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μια περίοδο που, όπως είπε, υπάρχει αυξημένη πολιτική συνοχή σε σχέση με τη Συρία. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο λόγο που έχει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι μόνο για την έγκριση μιας πιθανής λύσης στο Κυπριακό αλλά, όπως είπε, κυρίως για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την εφαρμογή της λύσης.

Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ για το κατά πόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο παραχώρησης στρατιωτικής βάσης στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία, π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι συμφωνεί στο γεγονός οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν πάντα αυτοσυγκράτηση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι με τον κ. Λαβρόφ επανέλαβαν πως Ρωσία και Κύπρος διατηρούν άριστες σχέσεις και συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία, όπως στο εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι επωφελής για καμίαν από τις δύο πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα