Ζητούν παροχή διευκολύνσεων στη Ρωσία

Επιστολή Οικολόγων προς τον ΠτΔ για άμεση σύγκληση του ΕΣ
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γεωπολιτικής, προς ενημέρωση για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, υπό το φως των δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας, ζητά, με επιστολή του ημερομηνίας 1 Δεκεμβρίου 2015, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ζητεί,

επίσης, να συζητηθεί το θέμα της παροχής διευκολύνσεων στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται τους τζιχαντιστές στη Συρία, για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προστασία της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Περδίκης επισημαίνει: «Η σημαντικότερη γεωπολιτική, πρόσφατη εξέλιξη αφορά τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή μας και ιδιαίτερα τη σύγκρουσή της με την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία. Αποτελεί επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό να συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τι συμβαίνει γύρω μας, ιδιαίτερα όταν στα συμβάντα εμπλέκεται μία υπερδύναμη και η χώρα που κατέχει και απειλεί την Κύπρο».

Ολόκληρη η επιστολή Περδίκη έχει ως ακολούθως:

«1 Δεκεμβρίου 2015

Προς: κ. Νίκο Αναστασιάδη
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

»Θέμα: Αίτημα για άμεση συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γεωπολιτικής για παροχή διευκολύνσεων στις ρωσικές δυνάμεις
για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προστασία της Κύπρου.

»Ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του συμβουλίου αρχηγών, ως πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σας καλώ όπως συγκαλέσετε άμεσα Εθνικό Συμβούλιο για ολοκληρωμένη ενημέρωση και σχεδιασμό για τις συνομιλίες σας με τον κ. Ακιντζί.

»Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Γεωπολιτικής. Δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να γίνονται σε ένα στεγανό και αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

»Η σημαντικότερη γεωπολιτική πρόσφατη εξέλιξη αφορά τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή μας και ιδιαίτερα τη σύγκρουσή της με την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία. Αποτελεί επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό να συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τι συμβαίνει γύρω μας, ιδιαίτερα όταν στα συμβάντα εμπλέκεται μία υπερδύναμη και η χώρα που κατέχει και απειλεί την Κύπρο.

»Η πάγια θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως σας εξηγήθηκε επανειλημμένα, είναι ότι οι συνομιλίες για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να συνδεθούν με αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών και της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς και απλοί παρατηρητές.
»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η εισήγηση του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Κουλτούρας, Επιχειρηματικότητας και Ορθοδοξίας (προς εσάς επιστολή ημερομηνίας 23/11/2015, επισυνάπτεται) για παροχή διευκολύνσεων στις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στη Συρία για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

»Η σύναψη αμυντικής συμφωνίας συμμαχίας με τη Ρωσία, που να περιέχει ρήτρα αλληλεγγύης, είναι νομίζω "εκ των ουκ άνευ" για τη διαμόρφωση νέων συνθηκών ισορροπίας ισχύος στην περιοχή μας.

Περιμένω αυτό το θέμα να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της σύσκεψης των αρχηγών κομμάτων το προσεχές Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015.
»Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση.

»Με οικολογικούς χαιρετισμούς, Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος και Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Κοινοποίηση: Αρχηγοί κομμάτων

Η επιστολή του Κυπρορωσικού Συνδέσμου
Να υπομνηστεί ότι, με επιστολή του προς τον ΠτΔ, ημ. 23/11/2015, ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος ζητεί όπως «άμεσα έρθετε σε επικοινωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με σκοπό την παροχή διευκολύνσεων στο έδαφος της χώρας μας προς τη Ρωσική Αεροπορία, Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στις γειτονικές χώρες, με αντάλλαγμα την προστασία της κυπριακής επικράτειας από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και προστασία από τυχόν επεμβατικές βλέψεις της Τουρκίας εναντίον του κυπριακού κράτους».

«Μην ξεχνάμε», σημειώνεται επιπρόσθετα, «ότι, πρώτον, η Τουρκία είναι ο ισχυρός σύμμαχος των ισλαμιστών-τρομοκρατών και δεύτερον ότι διαθέτει κατοχικό στρατό εντός του κυπριακού εδάφους. Πιστεύουμε ότι μόνο τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση και μπορούν να προστατεύσουν τη μικρή μας Κύπρο, όχι μόνον από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να την απελευθερώσουν από τους Τούρκους εισβολείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα