Κίνδυνος λιμού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τον κίνδυνο λιμού αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου υπάρχει ένα νέο ξέσπασμα της βίας, προειδοποίησε σήμερα η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη χώρα αυτή Νάτζατ Ρόσντι, προειδοποιώντας για ένα "σενάριο καταστροφής".

"Αν η κατάσταση παραμείνει η ίδια", αν "οι άνθρωποι δεν επιστρέψουν στα χωράφια τους" και αν "δεν έχουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον κατά την επιστροφή των εκτοπισμένων, ώστε να μπορούν (...) να ξαναδουλέψουν στα χωράφια τους (...) σε κάποια χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε λιμό

στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αυτό θα είναι ένα σενάριο καταστροφής", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ο συναγερμός έχει σημανθεί, δεν μιλάμε για 10 ανθρώπους, μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους", σημείωσε.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) αποκάλυψε ότι "η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και σε αυτό συμβάλλει η αύξηση αυτών που εκτοπίζονται διά της βίας, η έλλειψη ασφάλειας και οι περιορισμοί στην πρόσβαση για τους αμάχους και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις".

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι υπέστησαν τις συνέπειες των βίαιων επεισοδίων στις πόλεις Μπατανγκάφο, στην περιοχή Ούχαμ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και το Αλίνταο, στην περιοχή Κότολ στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και οι δύο κύριοι καταυλισμοί εκτοπισμένων των δύο αυτών πόλεων πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν το σύνολο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ζει υπό την απειλή ενόπλων ομάδων. Η χώρα αυτή των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται μεταξύ των πιο φτωχών στον κόσμο, μολονότι είναι πλούσια σε διαμάντια, χρυσό και ουράνιο.

"Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, όχι για να πω ότι ο λιμός ενσκήπτει αύριο, αλλά για να πω ότι χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έρθει", κατέληξε η Ρόσντι.

Πηγή:AΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα