Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ για Brexit

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τη διακήρυξη που θα σκιαγραφεί τις σχέσεις τους μετά το Brexit κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανία, σε επίπεδο διαπραγματευτών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Το συμφωνηθέν προσχέδιο, έκτασης 26 σελίδων, θα κατατεθεί στους αντιπροσώπους των 27 κρατών μελών, οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

Η διακήρυξη

για τις μελλοντικές σχέσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες, με αιχμή το αίτημα της Ισπανίας να διευκρινίζεται πως η συμφωνία για το Brexit δεν θα επηρεάζει το στάτους του Γιβραλτάρ.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι να οριστικοποιήσουν και να εγκρίνουν τη συμφωνία εξόδου, που θα περιλαμβάνει τη διακήρυξη μελλοντικών σχέσεων, έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Η Μαδρίτη έχει προειδοποιήσει πως θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία εξόδου την Κυριακή, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις διατυπώσεις για το Γιβραλτάρ.

Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις έχει πολιτική βαρύτητα, με δεδομένο ότι η πρωθυπουργός Μέι προσπαθεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

I have just sent to EU27 a draft Political Declaration on the Future Relationship between EU and UK. The Commission President has informed me that it has been agreed at negotiators’ level and agreed in principle at political level, subject to the endorsement of the Leaders.

— Donald Tusk (@eucopresident) November 22, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα