Συμμαχία: Η ΚΔ θα πρέπει να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητο κράτος

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστεί ένα ενεργειακά ανεξάρτητο κράτος και οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν με όσους μπορούν να καταστούν ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου.

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση:

Θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, προσηλωμένοι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με μοναδικό στόχο και σκοπό η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί ένα ισχυρός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που

θα εξυπηρετεί τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα των συμμάχων της. Υπάρχει ξεκάθαρος και σαφής σχεδιασμός είτε για την δημιουργία του αγωγού East Med που θα διασυνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ και ενδεχόμενος και την Αίγυπτο με την Ε.Ε. διά μέσου Κύπρου και Ελλάδας είτε για την δημιουργία τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, είτε σε περίπτωση εξεύρεσης ικανοποιητικών αποθεμάτων για την υλοποίηση και των δύο.

Τον αγωγό East Med προκρίνει και στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το τερματικό το προκρίνει η Exxon Mobil επισήμως, διά στόματος του Αντιπροέδρου της για την περιοχή, Τρίσταν Άσπρεϊ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστεί ένα ενεργειακά ανεξάρτητο κράτος και οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν με όσους μπορούν να καταστούν ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι μας. Οι όποιες συζητήσεις για ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου - Ε.Ε. με αγωγό μέσω Τουρκίας πριν ή μετά την λύση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, δεν μας εξασφαλίζουν την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και ακυρώνουν την στρατηγική των ενεργειακών συνεργασιών που κτίζονται είτε με τις τριμερείς Κύπρου - Ελλάδα - Αιγύπτου , Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ είτε με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αν η Τουρκία επιθυμεί να αγοράζει για τις δικές της ανάγκες φυσικό αέριο, θα μπορεί να το πράξει ως εμπορικός συμβαλλόμενος με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα