Γεν. Ελεγκτής: Κομμώτριες, αισθητικοί και διαιτητές φοροδιαφεύγουν

Ολοκληρώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσίασε ειδική έκθεση για το Τμήμα Φορολογίας.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:

Το σύνολο των καθυστερημένων φόρων για το έτος 2016 ανήλθε στο 836,48 εκ. ευρώ. Το 2015 το ποσό αυτό ανερχόταν 825,29 εκ. ευρώ. Δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση 1.35%.Οι εταιρείες δηλώνουν μικρά ποσά στον Φόρο Εισοδήματος και μεγάλα ποσά στον ΦΠΑ.Εντοπίστηκαν
περιπτώσεις γυμναστηρίων που από το 2012 ως το 2016 λειτουργούσαν, εντούτοις στον Έφορο Εταιριών παρουσιάζονται ότι έχουν διαγραφεί.Εντοπίστηκαν περιπτώσεις διαιτητών ή βοηθών διαιτητών που πραγματοποίησαν διαιτησίες σε Κύπρο και εξωτερικό χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.Άλλοι διαιτητές που σταμάτησαν να διαιτητεύουν συνεχίζουν ως παρατηρητές διαιτησίας σε αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.Ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια δεν εκδίδουν αποδείξεις και δεν υποβάλλουν δηλώσεις σε ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος.Υπάρχει δυσκολία απόδειξης υποθέσεων για «φακελάκια» σε γιατρούς ή άλλους δημόσιους υπαλλήλους.Πρότεινε το αδίκημα να αναβαθμιστεί σε ποινικό και να αφορά το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος.

Ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγκάρης, δήλωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δικαιολογημένα μια εταιρεία που συναλλάσσεται με το εξωτερικό δηλώνει διαφορετικά ποσά στον Φόρο Εισοδήματος και άλλα στο ΦΠΑ.

Επίσης, επισήμανε την έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα κι ότι αναγκάζονται διευθυντές να ασκούν καθήκοντα λειτουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα