«Καλύτερα και από τις προβλέψεις»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΚΕΒΕ
Γυρίσαμε σελίδα και η οικονομία, οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι συμπολίτες μας μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, είπε ο ΠτΔ

Θα υπερβούμε τις προβλέψεις για την οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, κι επισήμανε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει με ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, που επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας προχωρεί μπροστά με σταθερά

βήματα.
«Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα»

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2016 θα είναι της τάξης του 1.8%, ενώ για το 2017 η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 2,5%, αναφέροντας ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σημαντικά. «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίηση που στα τελευταία δυόμιση χρόνια, μετά την πιο βαθιά και επώδυνη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, είμαι σε θέση να σας μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα: ότι καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι συμπολίτες μας μπορούν, βάσιμα πλέον, να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πολιτική εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και των μέτρων πέραν του προγράμματος, «είχε αποτέλεσμα, και δεν οδήγησε την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, όπως κάποιοι διατυμπάνιζαν».

Επιπλέον, ο ΠτΔ απέδωσε στη συγκεκριμένη πολιτική την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, τα οποία, όπως επισήμανε, βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλότερο σημείο τους. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσει αυτή η πτωτική τάση με τη σταθερότητα και με την πειθαρχημένη πολιτική, που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», είπε και τόνισε ότι η διάσταση αυτή «αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των οικονομικών μας δεδομένων, καθώς με την ευρύτερη αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου καταφέραμε, μέσα στον χρόνο που μας πέρασε, να εξοικονομήσουμε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τοκοχρεολύσια».

Υπάρχουν ακόμα προβλήματα
Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας αυτό της ανεργίας αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και απέδωσε το δεύτερο στην «κακή και ανεξέλεγκτη τραπεζική πρακτική του άκρατου δανεισμού, που διήρκησε δεκαετίες». Πλέον όμως, σημείωσε, υπάρχουν τα εργαλεία και οι νομοθεσίες που θα βοηθήσουν την κατάσταση, εκτιμώντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν σε ελάχιστους μήνες.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, είπε, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, ενώ αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει τη μείωσή τους είναι η επαναφορά της οικονομίας σε μια τροχιά μόνιμης ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τις συστημικές τράπεζες.

Αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας
«Έχουμε θέσει ως στόχο να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη», τόνισε ο ΠτΔ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια μηχανική διαδικασία, αλλά «αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας για να καταστεί η χώρα μας ελκυστική στις επενδύσεις, ξένες και ντόπιες. Η φιλοσοφία της πολιτικής μας είναι η αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Αν δεν έλθουν, ή αν δεν μείνουν οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις στην Κύπρο, θα πάνε αλλού, μαζί με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν», πρόσθεσε.

Όπως καταδεικνύουν και διεθνείς μελέτες, είπε ο Πρόεδρος, η Κύπρος μειονεκτεί σε ό,τι αφορά το δομικό και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το φάσμα της ανάπτυξης. Υστερεί, δυστυχώς, σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την «ευκολία» του «επιχειρείν». Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, σημείωσε, έχουν προωθηθεί σημαντικές ρυθμίσεις που έφεραν αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις της οικονομίας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι προωθούνται δράσεις που θα τις αντιμετωπίζουν, πράγμα που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των συνθηκών της πραγματικής οικονομίας.

Καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας
Είπε ότι πρόσφατα, μέσα και από την ενεργή συνεισφορά της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, η Προεδρία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχει διαμορφώσει για πρώτη φορά την Εθνική Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων, δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για στήριξη της επιχειρηματικότητας, την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2016, ο ΠτΔ ανέφερε ότι «για πρώτη φορά εδώ και καιρό οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξάνονται, γεγονός που αποτελεί την επιπλέον συνδρομή του Κράτους στην πορεία δημιουργίας αναπτυξιακών συνθηκών».

Σχετικά με το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις, αφού, όπως είπε, η Κυβέρνηση είναι σε διάλογο τόσο με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας και τις ενεργειακές της προοπτικές, όσο και με τις γειτονικές μας χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε περισσότερο από στενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα