ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Θα πληρώσουμε κι από πάνω τον κατακτητή μας;
Αυτός και αν θα είναι ο τελειότερος εξευτελισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαβάστε τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο εκλεκτός συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης, στον «Φιλελεύθερο»: «Η Κομισιόν καλεί τη Λευκωσία να καταβάλει συνολικά 2.886.684,40 ευρώ προκειμένου να στηρίξει την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή στη χώρα 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Έγγραφο της Κομισιόν καθορίζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ένα έκαστο των κρατών-μελών,

ούτως ώστε οι "28" να συγκεντρώσουν ποσό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό. Η Κομισιόν θα συμβάλει μέσω του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με άλλα 500 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διεκδικεί "ως σημείο εκκίνησης" η Άγκυρα από την Ε.Ε».

Επιπλέον, η Τουρκία αξίωσε άνοιγμα τεσσάρων κεφαλαίων που η Κυπριακή Δημοκρατία πάγωσε από το 2009. Τι σημαίνουν τα πιο πάνω; Δεν φτάνει που η Τουρκία κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου, δεν φτάνει που οδήγησε στην προσφυγιά 200 χιλιάδες Έλληνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους, αξιώνει από πάνω να την πληρώσουμε για τους Σύρους πρόσφυγες. Ο Ν. Αναστασιάδης, αν διαθέτει ακόμα ίχνη αξιοπρέπειας, να διαμηνύσει στους εταίρους μας και στους Τούρκους την καλά γνωστή αγγλική έκφραση. Αυτή τους ταιριάζει.
Σ.Ι.

Τώρα αμφισβητούν και τη Λοζάνη
Διαβάστε προσεκτικά τι επισημαίνει το αθηναϊκό «Βήμα»: «Ελάχιστα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα "χτύπησε" ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου. Ο Τούρκος επιτελάρχης προχώρησε στη δημοσιοποίηση της ναυτικής στρατηγικής της γειτονικής χώρας, η οποία, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης που "περιορίζει" τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο που, όπως λέει ο ναύαρχος Μποστάνογλου, βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημειώνει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βαθύνει το πρόβλημα και τη διαμάχη στο Κυπριακό.

»Αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να συνδέσει αυτόματα τη δημοσιοποίηση της νέας τουρκικής ναυτικής στρατηγικής από τον ναύαρχο Μποστάνογλου με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι όμως μία κίνηση δηλωτική των τουρκικών προθέσεων και μάλιστα σε ζητήματα που αναμφίβολα θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι στο κείμενο τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου λαμβάνουν υψίστη προτεραιότητα». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός να είναι για ένα πράγμα σίγουρος: Ο σουλτάνος Ερντογάν θα του συμπεριφερθεί με τέτοια αλαζονεία και προκλητικότητα που δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Κυρίως, θα απαιτήσει γην και ύδωρ από την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Κύπρο. Η Τουρκία καθίσταται οσημέραι περισσότερο προκλητική και τα σπασμένα θα κληθούν πάλι να πληρώσουν Ελλάδα και Κύπρος.
Σ.Ι.

Να στηριχθεί η Ελλάδα
Με την προσφυγική κρίση που έχει προκαλέσει γιγαντιαίο πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο υπογραμμίστηκε και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η προσοχή των Ευρωπαίων στράφηκε κυρίως στην Τουρκία. Ασφαλώς και είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας, ως της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που δέχεται τα κύματα των προσφύγων. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, για να μπορεί να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αν αφεθεί να καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τώρα πια, με τα νέα κοσμογονικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, ο ρόλος της Ελλάδας έχει αποκτήσει μια νέα διάσταση, που δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της το τεράστιο βάρος της υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους ίσως να κρύβονται και τρομοκράτες. Οι εταίροι δεν μπορούν να έχουν συνεχώς την Ελλάδα στη μέγκενη των οικονομικών απαιτήσεών τους, επιδεινώνοντας το δράμα του ελληνικού λαού, σε μια περίοδο δύσκολη και ευαίσθητη για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει όπως η Τουρκία για να πάρει ανταλλάγματα. Αλλά τουλάχιστον ας βοηθηθεί να σταθεί γερά στα πόδια της, για να κρατήσει τις ευρωπαϊκές «Θερμοπύλες».
ΜΠΟΞΕΡ

Είναι ανίκητος... ο Αστερίξ!
Είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που αντιδρούν οι Γάλλοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι. Μετά το αρχικό σοκ, άρχισαν να δείχνουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο ότι δεν έχουν καταληφθεί από τρόμο, ότι συνεχίζουν απτόητοι τη ζωή τους, ότι δεν θα κάνουν το χατίρι στους εγκληματίες να φοβηθούν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Aντουάν Λεϊρί, του οποίου η σύζυγος ήταν ένα από τα 80 θύματα των Τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το θέατρο Μπατακλάν. Απευθυνόμενος στους αδίστακτους δολοφόνους, τους είπε: «Ε, λοιπόν, δεν θα σας κάνω αυτό το δώρο να σας μισήσω. Aυτό είναι που διακαώς ζητάτε, αλλά η απάντηση στο μίσος με θυμό, θα ήταν παράδοση στην ίδια άγνοια, που έκανε κι εσάς έτσι όπως είστε. Θέλετε να φοβηθώ, να κοιτώ τους συμπολίτες μου καχύποπτα, να θυσιάσω την ελευθερία μου για την ασφάλειά μου. Χάσατε!»

Όπως ήταν φυσικό, και η γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» (που τον περασμένο Ιανουάριο είχε τους δικούς της νεκρούς σε τρομοκρατική επίθεση) αντιμετώπισε με το καταλυτικό της χιούμορ τους Τζιχαντιστές. Έγραψε λοιπόν: «Αυτοί έχουν τα όπλα. Εμείς έχουμε τη σαμπάνια». Η άλλη απάντηση των Γάλλων είναι μέσω του Εθνικού τους Ύμνου. Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, επίσημοι και απλός λαός, ψάλλουν με υπερηφάνεια τον Εθνικό τους Ύμνο. «Αλόνζ ανφάν ντε λα πατρί». Που θα μπορούσαν να τον τροποποιήσουν λίγο για την περίσταση, ψάλλοντας «Αλόνζ ανφάν ντε λα Παρί». Ας το έχουν υπόψη τους οι τρομοκράτες. Οι Γαλάτες Αστερίξ και Οβελίξ δεν το βάζουν ποτέ κάτω!
ΜΠΟΞΕΡ

Ο συμψηφισμός είναι μια λύση
Την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για συμψηφισμό των αξιογράφων με δάνεια, συζήτησε ο Πρόεδρος της Bουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων. Όπως δήλωσε ο κ. Ομήρου, στόχος της πρότασής του είναι η άρση μιας κατάφωρης αδικίας. Δίκαιη και πρακτική είναι η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και θα καταδείξει και τις προθέσεις των Τραπεζών, οι οποίες, στο κάτω-κάτω, είχαν ξεγελάσει αυτούς τους ανθρώπους και τους είχαν φορτώσει τα άχρηστα (αν)αξιόγραφά τους.

Σε άλλο σκηνικό, τώρα, ο κ. Ομήρου βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας της ΕΔΕΚ λόγω της απουσίας του από την κρίσιμη συνεδρία της Βουλής, κατά την οποία εγκρίθηκε η νομοθεσία για τις πωλήσεις δανείων, την οποία η ΕΔΕΚ είχε αποφασίσει να καταψηφίσει. Η απουσία του κ. Ομήρου είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση του νομοσχεδίου με μία ψήφο διαφορά. Στο Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος, που συζήτησε το θέμα, ακούστηκε και εισήγηση για παραπομπή του τέως Προέδρου της ΕΔΕΚ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξουν τελικά κυρώσεις κατά του Γιαννάκη Ομήρου, ή αν θα υπάρξει... συμψηφισμός των εναντίον του κατηγοριών με τα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο κόμμα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Η μητέρα Τουρκία εγγυάται το ψευδοκράτος»
Πάλι οι γνωστοί προεδρικοί και κομματικοί ΔΗΣΑΚΕΛ Ακιντζολιγούρηδες θα κάνουν και τις παρακάτω δηλώσεις του τζιχαντιστή Νταβούτογλου, γαργάρα. Σε μήνυμά του προς τον υποτελή της κατοχής, Ακιντζί, ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει έντονα τα βήματα των Τ/κ για ένα πιο ευτυχισμένο και εύπορο μέλλον. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους μέσα σε σταθερότητα είναι μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας «ως μητέρας πατρίδας».

«Ο τ/κ "λαός" απέδειξε πολλές φορές τη θέλησή του για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο και ήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους συνομιλητές τους. Είναι βασικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίσει τη σύνδεση με τη διεθνή κοινότητα, δίνοντας εγγυήσεις για ισότιμο καθεστώς των Τ/κ. Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αδελφούς της στο νησί, ώστε να διασφαλιστούν τα νομικά δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ», σημείωσε ο Νταβούτογλου. Ακούει κανείς από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, από προεδρικό και Αναστασιάδη μεριά; Ύπνος βαθύς και αδιατάρακτος. Οι Τούρκοι φωνάζουν καθημερινά τον μέγιστο στόχο τους, που είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλ' οι δικοί μας νεφελοπερπατούντες ακόμα… ελπίζουν στον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής και στη μεγαλοθυμία του σουλτάνου. Οι καημένοι… Θα κάψουν και θα τουρκέψουν την Κύπρο και ακόμα δεν το καταλαβαίνουν.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα