«Η Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή «ταξίδεψε» στη Θεσσαλονίκη

Η γνωστή Κύπρια ακτιβίστρια παρουσίασε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου το αυτοβιογραφικό της βιβλίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης που την υποδέχτηκε με αγάπη και συγκίνηση.

Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της γυναίκας που πέτυχε την επιστροφή κυπριακών θρησκευτικών κειμήλιών με κίνδυνο της ζωής της πίσω στη γενέτειρά της από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων και εμπόρων τέχνης παρουσιάστηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών

Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο «Η Κυνηγός Εικόνων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη εξιστορεί την συναρπαστική διαδρομή της Τασούλας Χατζητοφή μέσα στον υπόκοσμο της αρχαιοκαπηλίας αλλά και της ίδιας της ζωής της από την ηλικία των 14 ετών που με τη βία εγκατέλειψε την αγαπημένη της Αμμόχωστο λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Η δημοσιογράφος Μανιάνα Καλογεράκη βρέθηκε στον συντονισμό της παρουσίασης και εξήρε το έργο ζωής της κ. Χατζητοφή αλλά και το εξαιρετικό της βιβλίο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηυθύναν ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης και η Χρυσή Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου. Ο κόσμος που βρέθηκε στην εκδήλωση εξέφρασε τον θαυμασμό του προς την κ. Χατζητοφή και το έργο ζωή της ενώ η ίδια δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και εκφράσεις θαυμασμού τόσο από τους Θεσσαλονικείς όσο και από Κύπριους που ζουν μόνιμα στην ελληνική συμπρωτεύουσα.

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και τιμή που βρέθηκε στην παρουσίαση αυτού του πολύ ξεχωριστού βιβλίου της κ. Χατζητοφή σημείωσε: «Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που καταγράφει την ιστορία της κ. Χατζητοφή μίας πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, η οποία ελέω της τουρκικής εισβολής αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την πατρίδα της και να μεταναστεύσει στην Ολλανδία όπου ζει μέχρι σήμερα και είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Η κ. Χατζητοφή υπήρξε Επίτιμη Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία, αφιερώνοντας τρεις περίπου δεκαετίες της ζωής της στον αγώνα για τη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστική κληρονομιάς της Κύπρου με μεγάλες μάλιστα επιτυχίες».

«Για την Κύπρο η καταστροφή της πολιτιστική κληρονομιάς είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και μέσα από όλα όσα ζήσαμε λόγω της τουρκικής εισβολής είναι κάτι το οποίο μας πονάει και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τους θησαυρούς της Κύπρου που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της τουρκικής εισβολής. Γι’ αυτό και ήμασταν πρωτεργάτες πρόσφατα στην σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τέλος ο κ. Μιλτιάδης συνεχάρη θερμά την κ. Χατζητοφή για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να το καταβάλλει μέχρι και σήμερα. «Θέλω να σας συγχαρώ για την τόλμη που είχατε να γράψετε ένα τέτοιο βιβλίο μέσα από το οποίο καταγράψαμε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να είστε γερή και δυνατή να συνεχίσετε τον αγώνα που κάνετε τόσα χρόνια για την Κύπρο».

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται όταν γίνονται. Όλοι θέλουμε να προασπιζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Φαντάζεστε πως αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως η Τασούλα Χατζητοφή με όλα όσα βιώνουμε σήμερα και γενικότερα στη ζωή μας αυτός ο πλούτος του πολιτισμού μας θα είχε εξαφανιστεί για πάντα. Εγώ προέρχομαι από ένα τόπο το οποίο τον έχω γνωρίσει μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μου τον Πόντο. Φαντάζεστε να μην είχε σωθεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά; Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο ενώ στην Αθήνα έχουμε ένα άρτιο μουσείο και οι Βρετανοί αρνούνται να μας τα επιστρέψουν. Η Τασούλα προχώρησε βήματα παραπέρα με κίνδυνο της ζωής της και εύχομαι αυτό το βιβλίο να γίνει και ταινία διότι αυτά τουλάχιστον δυναμώνουν όσους στην πορεία αντέξουν να υπερασπιστούν το δίκαιο ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τασούλα, εσύ αυτό το ξέρεις καλύτερα από όλους διότι το βίωσες, το προστάτεψες, το κυνηγάς και εύχομαι να το δεις και σαν ταινία διότι αξίζει».

Τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου κ. Τασούλα Χατζητοφή πήρε το λόγο για να μιλήσει για αυτό το βιβλίο-έργο ζωή της. Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους με ιδιαίτερη συγκίνηση, εξέφρασε την χαρά της για αυτή την μεγάλη ανταπόκριση, αυτή την αγκαλιά που άνοιξε η Θεσσαλονίκη για την ίδια και το βιβλίο της. «Χαίρομαι που είστε εδώ για να μοιραστώ δυο λόγια για αυτή την πορεία διότι για να γράψεις ένα βιβλίο είναι μία τεράστια διαδρομή. Πάντοτε έλεγα άλλοι να γράψουν για μένα και δύο δημοσιογράφοι, ένας Ολλανδός και ένας Άγγλος, πρότειναν σε εκδοτικούς οίκους την ιστορία μου. Οι εκδοτικοί οίκοι όμως τους απάντησαν πως δεν θέλουν τη δική τους ματιά στα πράγματα αλλά τη φωνή της ίδιας της Τασούλας. Και έτσι μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο. Θα μου πείτε σήμερα, πως είμαι μία γυναίκα επιχειρηματίας, επιτυχημένη, με μία όμορφη οικογένεια, που τα έχω όλα, τι θέλω και ασχολούμαι με όλα αυτά. Πέραν, από αυτή τη ζωή και εικόνα, μέσα μου υπάρχει και μία άλλη Τασούλα, εκείνη που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Την Τασούλα που όταν ήταν 14 ετών βίωσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ήμουν στην Αμμόχωστο, στην κλειστή σήμερα περιοχή και αντιμετώπισα τον φόβο και τον τρόμο που βιώσαμε όλοι τότε στον πόλεμο. Σήμερα ξέρω πολύ καλά τον τρόμο και τον φόβο που νιώθουν σήμερα οι Σύριοι, οι Ιρακινοί και τόσοι άλλοι λαοί που υποφέρουν μέσα σε πολέμους. Κάθε φορά που ένιωθα πως τα είχα όλα, ένιωθα αυτή την αδικία μέσα μου. Αυτή η Τασούλα η μικρή φώναζε μέσα μου και αυτή η φωνή έπρεπε να βγει προς τα έξω. Όταν πήγα να σπουδάσω στην Αγγλία και έπειτα στην Ολλανδία ένιωθα ένοχη που άφησα πίσω τον δικό μου κόσμο, ένοχη που εγώ είχα ευκαιρίες να σπουδάσω και άφησα πρόσφυγες πίσω. Σε κάποιο στάδιο ένιωθα ενοχή ακόμα και που αγάπησα την Ολλανδία, που μου έδωσε ευκαιρίες και δουλειά. Αυτό το θέμα της ταυτότητας που το ζούμε έντονα εμείς η απόδημοι σήμερα δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω πως με το να έχεις δύο διαβατήρια ότι είσαι τυχερός. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Τρομοκρατημένη από τον πόλεμο περπατούσα πάντα δίπλα από τον εαυτό μου, δεν συζήτησα ποτέ τον πόλεμο με τα αδέρφια μου, τους γονείς μου».

«Όταν πήγα στην Ολλανδία αντιλήφθηκα πόση άγνοια υπήρχε για το κυπριακό και τότε άρχισα να μιλάω για την Κύπρο. Έτσι στρατεύτηκα για αυτό τον σκοπό και στα 27 μου χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία με έκανε Επίτιμη Πρόξενο της Ολλανδίας στην Ολλανδία. Τότε, επειδή ήμουν μικρή με προσέγγισαν έμποροι τέχνης για να με ξεγελάσουν και να μου πουλήσουν τέσσερα μωσαϊκά της Κανακαριάς. Τότε ξεκίνησαν όλα. Όταν είδα αυτά τα μωσαϊκά, ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα τι γινόταν στην Κύπρο και έβαλα σκοπό πως αυτά και άλλα πολλά κειμήλια της Κύπρο έπρεπε να επαναπατριστούν στη χώρα μου».

Μέσα από το συναρπαστικό της βιβλίο η Τασούλα Χατζητοφή εξιστορεί όλα αυτά τα γεγονότα, πως βίωσε την συναναστροφή της με τον υπόκοσμο, τους αρχαιοκάπηλους, πως τους παγίδευσε με τη βοήθεια της αστυνομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα όσα η ίδια πέρασε εκείνο το διάστημα της επιχείρησης του Μονάχου και στην προσωπική της ζωή.  

Ακολουθούν ακόμα δύο παρουσιάσεις του βιβλίου στην Κύπρο την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, στην Καστελιώτισσα και στην Πάφο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα