«Η Τουρκία και η Λιβύη επιθυμούν να οριοθετήσουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους»

Με τίτλους όπως «Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία: Η Τουρκία και η Λιβύη επιθυμούν να οριοθετήσουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους», καθώς και «Μια μυστική συμφωνία με τη Λιβύη αποσκοπεί να εξασφαλίσει στην Τουρκία την εκμετάλλευση εκτεταμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί νέες εντάσεις με την Ευρώπη», ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται

στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.



Όπως σημειώνεται, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αποφεύχθηκε μία πολύ μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών της εταίρων και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την απειλή του βέτο για το αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας.

Αλλά ήδη νέες εντάσεις αναδύονται. Αφορμή αποτελεί η μυστική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και να διαταράξει τις προσπάθειες της Γερμανίας να επέλθει τέλος των μαχών εκεί.

Το κείμενο της συμφωνίας κρατείται μεν κρυφό αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ και πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, περιέχει δύο βασικά σημεία: η κυβέρνηση Sarradsch, μπορεί να υπολογίζει σε επιπλέον παραδόσεις όπλων από την Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα, ο κ. Sarradsch εκπληρώνει την τουρκική επιθυμία να καθοριστεί ένα κοινό θαλάσσιο σύνορο. Η χάραξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης φαίνεται παράλογη, καθώς επεκτείνει την τουρκική κυριαρχία στην περιοχή της Κρήτης, ενώ και τα ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά της Μεσογείου θα ελέγχονται μελλοντικά από την Τουρκία.

Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διαμαρτύρονται για το σχέδιο. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ συμμετέχει επίσης.

Ωστόσο, η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο σχέδιο και γι’ αυτό αναζητεί αέριο στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, δραστηριότητα που καταδικάζεται έντονα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Κύπρος απευθύνθηκε την Πέμπτη για βοήθεια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μέχρι τώρα η κριτική δεν ώθησε την Τουρκία να αλλάξει πορεία. Η χώρα του θα ξεκινήσει πλέον την αναζήτηση αερίου στις νέες περιοχές της Μεσογείου, στις οποίες απέκτησε το σχετικό δικαίωμα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, παραπέμποντας στην συμφωνία με τη Λιβύη.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη την συμφωνία  με τη Λιβύη.

Η Άγκυρα δικαιολογεί το αίτημα της για συμμετοχή στην αναζήτηση φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, με τον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυητή στην ανεπίλυτη διαμάχη στην Κύπρο και ως προστάτη της τουρκικής μειονότητας στην Κύπρο.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν έφερε αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί τους Έλληνες, τους Κυπρίους, τους Αιγυπτίους και τους Ισραηλινούς ότι «προκαλούν την αντίδραση» της ΕΕ.

Όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις με την ΕΕ.

Οι συμφωνημένες παραδόσεις όπλων στην κυβέρνηση Sarradsh θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση στη Λιβύη, τη στιγμή που η Γερμανία επιχειρεί να τερματίσει τις μάχες στην βορειοαφρικανική χώρα.

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας σημειώνει η εφημερίδα SZ προγραμματίζει στις αρχές Ιανουαρίου στο Βερολίνο μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η Γερμανία επιδιώκει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σχετική προπαρασκευαστική συνάντηση.

Η συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του γερμανικού σχεδίου.

Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση Sarradsch, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα