Η Ε.Ε. σώζει ζωές!

Στις 12 Απριλίου, στο «Σπίτι της Ευρώπης» στην Λευκωσία, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης εικονικής πραγματικότητας «Η ΕΕ σώζει ζωές». Στόχος της έκθεσης είναι να ενημερώσει τους Κύπριους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις που εξελίσσονται ανθρωπογενείς ή φυσικές καταστροφές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι από τις χώρες που έχει

προσφέρει αλλά και έχει επωφεληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του rescEU».

Η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με το πρόγραμμα rescEU, έχει ως στόχο το να γίνει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ακόμα πιο αποτελεσματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, η Κύπρος, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πέντε φορές, με τελευταία περίπτωση την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα, τον Ιούνιο του 2016, ενώ έχει ανταποκριθεί θετικά σε εκκλήσεις για βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον πιο ισχυρό ρόλο στην ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την πρωταγωνιστική προσπάθεια της ίδιας της ΕΕ. Ορισμένα δε κράτη μέλη έχουν ήδη αυξήσει την εισφορά τους στον χώρο της ανθρωπιστικής βοήθειας, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί συνδέεται με την πάντοτε αναγκαία αύξηση των πόρων που διατίθενται γι’ αυτήν.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ διακλαδώνεται σε όλες τις χώρες μέλη και συνεργάζεται με τους εθνικούς μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, στην περίπτωση της Κύπρου με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Άμυνας. Έτσι, η ΕΕ δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα μας στις δύσκολες ώρες με έργα, με πυροσβεστικά αεροπλάνα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης. Είναι σημαντικό όταν ξεσπάσει η μπόρα, οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται ότι η ΕΕ είναι δίπλα τους και ότι η αλληλεγγύη είναι καλά οργανωμένη και χειροπιαστή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χ. Στυλιανίδης, μίλησε στην ίδια εκδήλωση και για το διακύβευμα εν όψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταθούμε με ευπρέπεια, αλλά και με επιχειρήματα απέναντι στους αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας» και υπογράμμισε πως «η άποψη ότι αν γυρίσουμε στο έθνος κράτος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας…δεν είναι μόνο αφελής, αλλά είναι και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο για μια μικρή Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα