Σουδάν: Ο ανατραπείς πρόεδρος Μπασίρ μεταφέρθηκε στη φυλακή Κόμπαρ

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ μεταφέρθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στην φυλακή Κόμπαρ, στην πρωτεύουσα της χώρας Χαρτούμ, δήλωσαν δύο πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Μετά την ανατροπή του από τον στρατό στο πραξικόπημα της 11ης Απριλίου, που έγινε έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις των Σουδανών για τέσσερις μήνες με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, ο Μπασίρ κρατείτο ως τώρα σε προεδρική κατοικία, διευκρίνισαν αυτές οι δύο πηγές στο Reuters.

Την

ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης του Ριάντ μετέδωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συνάντησε χθες τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες, μετά την υποστήριξη που προσέφεραν οι δύο σύμμαχοι του Κόλπου στους Σουδανούς στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον Μπασίρ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος και ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, είχε επίσης συνομιλίες στο Ριάντ για τα "περιφερειακά γεγονότα" με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες σιωπής όσον αφορά την πολιτική κρίση στο Σουδάν, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα συμμαχικά του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντέδρασαν την Κυριακή το βράδυ στην ανατροπή του Μπασίρ, καλώντας να υπάρξει "σταθερότητα" και μια "ειρηνική μετάβαση" στο Σουδάν.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο στο Σουδάν, το οποίο ηγείται της χώρας από τότε που ανατράπηκε ο Μπασίρ. Το Ριάντ δεσμεύτηκε επίσης για ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τη χορήγηση βοήθειας στον λαό του Σουδάν.

Το Σουδάν είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, καθώς έχει ταχθεί στο πλευρό της σουνιτικής χώρας κατά του σιιτικού Ιράν.

Επίσης, ο σουδανικός στρατός μετέχει με δύναμή του στον στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και μάχεται στην Υεμένη.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν δήλωσε, εξάλλου, ότι η δύναμη αυτή θα παραμείνει στον συνασπισμό έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του.

Ουγκάντα: Η χώρα είναι πρόθυμη να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα ασύλου του έκπτωτου ηγέτη του Σουδάν, Μπασίρ

Η Ουγκάντα θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προσφέρει άσυλο στον έκπτωτο ηγέτη του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε σήμερα ένας Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ουγκάντα δεν θα απολογηθεί καθόλου για το ενδεχόμενο να εξετάσει ένα αίτημα από τον Μπασίρ», δήλωσε ο Οκέλο Όριεμ, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας, στο πρακτορείο Reuters στην Καμπάλα.

Ο Μπασίρ, 75 ετών, ο οποίος κυβέρνησε το Σουδάν για 30 χρόνια, αφού κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, ανατράπηκε από τον στρατό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων στους δρόμους.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπασίρ για τον θάνατο 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη διάρκεια μιας εξέγερσης στη δυτική επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν πριν από δέκα χρόνια.

Ο Όριεμ είπε πως ο Μπασίρ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με την Καμπάλα για να ζητήσει ενδεχομένως άσυλο, αλλά πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εξετάσει η χώρα το ενδεχόμενο χορήγησης πολιτικού ασύλου στον έκπτωτο Σουδανό ηγέτη.

Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το ΔΠΔ στη Χάγη. Τα κράτη μέλη του ΔΠΔ, περιλαμβανομένης της Ουγκάντας, είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν κατηγορούμενους που εισέρχονται στην επικράτειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα