Η ΕΔΕΚ καρφώνει τον Πρόεδρο της BOCY Γιόσεφ Άκερμαν

Τον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Γιόσεφ Άκερμαν, καταγγέλει η ΕΔΕΚ.

Με δήλωση του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, διατυπώνει καταγγελίες ότι ο κ. Άκερμαν, εμφανίζεται να συμμετέχει ταυτόχρονα στο ΔΣ της τουρκικής τράπεζας AKBANK

και απευθύνεται με επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εγείροντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Η επιστολή εστάλη σήμερα και κοινοποιείται στην Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή προς τον ΠτΔ καθώς και δημοσιεύματα αλλά και αντίγραφα από την ιστοσελίδα της τουρκικής τράπεζας που εμφανίζουν τον κ. Άκερμαν ως μέλος της συγκεκριμένης τράπεζας και σύμβουλο του Προέδρου του ΔΣ (Chairman`s Advisor), διερωτήθηκε αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου "γνώριζε ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου Δρ. Γιόζεφ Άκερμαν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο τουρκικής τράπεζας".

Σε περίπτωση που γνώριζε για την παράλληλη εργοδότηση του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, δεν θα έπρεπε να είχε λάβει τα δέοντα μέτρα, διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος. Επίσης έθεσε ερωτήματα με ποια κριτήρια ο κ. Άκερμαν πέρασε το τεστ καταλληλότητας της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι προκαλείται ανησυχία από το γεγονός ότι και δεύτερο μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου (μετά τον Arne Berggren, ο oποίος διορίστηκε στη διοίκηση της Τράπεζας ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της τουρκικής εταιρείας LBT Varlik Yonetim AS Bond η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση ΜΕΔ) , και μάλιστα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του τόπου, ``έχει έννομο συμφέρον σε τουρκική τράπεζα".

Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να πει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει "προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα με τη διπλοθεσία του Δρ. Άκερμαν".

Ανέφερε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο εταιρείες τουρκικών συμφερόντων να ελέγξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μεγάλες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, δια μέσου της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων.

"Για αυτό το λόγο επαναφέρουμε την πρόταση μας όπως άμεσα κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να συζητήσουμε από κοινού και να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για αποφυγή αυτού του ενδεχομένου που όπως γίνεται αντιληπτό θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική μας θέση στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μέγιστο εθνικό κίνδυνο", δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα