Σίσι: Αναβάθμιση του επιπέδου της Τριμερούς συνεργασίας

Συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας, ώστε αυτό να είναι ανάλογο με το επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων προκειμένου οι τρεις χώρες να καταστούν η πύλη μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Τα πιο πάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, στα πλαίσια της ομιλίας των τριών ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου,

αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των τριών χωρών και στο γεγονός ότι με τις συμφωνίες που θα υπογραφούν σε διάφορα επίπεδα, οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο προς όφελος των λαών των τριών χωρών, διαφυλάττοντας ωστόσο την ίδια στιγμή, τα συμφέροντα της κάθε χώρας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προσδοκούμε στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για καλή ζωή στους λαούς μας. Η Μεσόγειος θάλασσα μας ενώνει και μας προτρέπει στην υιοθεσία μιας κοινής φόρμας συμβίωσης», τόνισε.

Ο Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε ότι η στάση της Αιγύπτου στο Κυπριακό παραμένει σταθερή, ενώ πρόσθεσε σε σχέση με την Ελλάδα, ότι ο ίδιος και οι πολίτες της χώρας του, εκτιμούν τη σταθερή γραμμή που διατηρεί η Ελλάδα έναντι της Αιγύπτου.

Πέραν αυτών, ο κ. Σίσι στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός των εξτρεμιστικών οργανώσεων με χρήμα και όπλα. «Μας λυπεί όλους ότι αυτές οι ομάδες διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα κάτω από το πρόσχημα της θρησκείας και βλέπουμε να επιλέγονται τα θύματα σύμφωνα με την ταυτότητα και το θρήσκευμα τους».

Με τη συνέχιση της συνεργασίας μας, τόνισε, μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη μόνιμων λύσεων στα ζητήματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Επικεφαλής των ζητημάτων αυτών, πρόσθεσε, βρίσκεται το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Ο κ. Σίσι, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα