Γαλλοκυπριακό σχολείο Λευκωσίας

Ημέρα γνωριμίας στο Γαλλοκυπριακό σχολείο στην Αγλαντζιά

Το Γαλλοκυπριακό σχολείο στην οδό Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αγλαντζιά ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 13 Νοεμβρίου από τις 10πμ μέχρι τις 2μμ για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη μεθοδολογία διδασκαλίας και τις λειτουργίες του.

Καθοδηγούμενες ξεναγήσεις εν ώρα διδασκαλίας

Στις 13 Νοεμβρίου, 2017, οι γονείς των μαθητών που φοιτούν ήδη στο σχολείο καθώς και νέες οικογένειες με τα παιδιά τους θα μπορούν να επισκεφθούν το σχολείο και τις τάξεις εν ώρα διδασκαλίας.

Καθοδηγούμενες ξεναγήσεις θα διεξαχθούν επίσης στις 10.30πμ., στις 11.30πμ και στις 12.30μμ., έτσι ώστε οι επισκέπτες να πάρουν μια ρεαλιστική εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σχολείο.

Πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες για σπουδές στη Γαλλία

Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες για σπουδές σε Γαλλικά πανεπιστήμια και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις σπουδές σε πανεπιστήμια της Γαλλίας από αντιπρόσωπους του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Κύπρο (http://www.ifchypre.org/).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Το Γαλλοκυπριακό σχολείο δημιουργήθηκε το έτος 2012 και αποτελεί την επέκταση του γαλλικού σχολείου Arthur Rimbaud, το οποίο λειτουργεί στην Κύπρο απο το 1987. Ως μια ένδειξη συνεργασίας των δύο χωρών, αυτό το ίδρυμα άριστων προδιαγραφών βασίζει την εκπαίδευσή του πάνω απ'όλα στις αξίες: του ανθρωπισμού, της πνευματικής καλλιέργειας, των ίσων ευκαιριών, της προώθησης της κριτικής σκέψης, της αλληλοκατανόησης, της διαλλακτικότητας και της ικανότητας συμβίωσης.

Το σχολείο αυτό έχει ως αντικείμενο την προώθηση των γλωσσών και των δύο διαφορετικών κουλτούρων (Γαλλίας και Κύπρου), μέσα σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η γαλλική (επίσημη γλώσσα της γαλλοφωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Υπάρχει όμως η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: την αμιγώς γαλλική και τη δίγλωσση. Η δίγλωσση αφορά τη γαλλική και την ελληνική γλώσσα. Ταυτοχρόνως οι μαθητές διδάσκονται αγγλικά, ενώ από την ηλικία των 12 χρόνων προστίθεται μία επιπλέον γλώσσα τα γερμανικά ή τα ισπανικά.

Με τη διδασκαλία και την καθοδήγηση ειδικευμένων καθηγητων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την τακτική παρακολούθηση από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας, , οι μαθητές προετοιμάζονται για την απόκτηση του Γαλλικού διπλώματος DNB (Diplôme National du Brevet), εξέταση την οποία παρακάθονται στο τέλος του Γυμνασίου, και του Γαλλικού απολυτηρίου (Baccalauréat) σε μια από τις ακόλουθες κατευθύνσεις: "L" (Λογοτεχνικών Σπούδων), "S" (Επιστημονικών Σπουδών) και "ES" (Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών).

Το Γαλλικό απολυτήριο (Baccalauréat) είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως και επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και του εξωτερικού. Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη Γαλλία παρέχεται δωρεάν από το Γαλλικό κράτος.

Το Γαλλοκυπριακό σχολείο φιλοξενεί 272 μαθητές 20 διαφορετικών εθνικοτήτων, από τους οποίους το 46% είναι Γάλλοι, 33% είναι Κύπριοι και το υπόλοιπο 21% κατάγονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Αμερική, και την Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γαλλοκυπριακό σχολείο αποτελεί παράδειγμα μη-κερδοσκοπικού ιδιωτικού σχολείου στη χώρα μας, το οποίο διοικείται από το Διευθυντή με την υποστήριξη μιας επιτροπής γονέων, η οποία εκλέγεται κάθε χρόνο από τους γονείς των μαθητών.

Το Γαλλοκυπριακό σχολείο αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας και της Κύπρου και ανήκει στο δίκτυο γαλλικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό AEFE (495 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια σε 137 χώρες).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

1987: Tο Γαλλικό σχολείο Λευκωσίας ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό. Στεγάζεται στην οδό Αγίου Μάρωνα, στις εγκαταστάσεις του σχολείου Αγίου Ιωσήφ, στο κέντρο της Λευκωσίας.

1992: Tο σχολείο μετονομάζεται σε Γαλλικό σχολείο Arthur Rimbaud και υπογράφει την πρώτη συμφωνία του με τον Οργανισμό για τη γαλλική διδασκαλία στο εξωτερικό (ΑΕFΕ).

1997: Το σχολείο γιορτάζει την 10η επέτειό του. Στις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως μέσω του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου για την Εκπαίδευση από Απόσταση (CNED).

2007: 20 χρόνια λειτουργίας. Αυτή τη χρονιά γίνεται η έναρξη των συνομιλιών γύρω από την οικοδόμηση του Γαλλοκυπριακού σχολείου.

2012: 25 χρόνια μετά από την εγκαθίδρυση του Γαλλικού σχολείου και μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων μεταξύ των γαλλικών και κυπριακών αρχών γίνονται τα εγκαίνια του Γαλλο-κυπριακού σχολείου, στα κτήρια του πρώην Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Οι μαθητές θα επιλέγουν το γαλλόφωνο ή το δίγλωσσο γαλλοελληνικό πρόγραμμα. Αυτή τη σχολική χρονιά το Γαλλο-κυπριακό σχολείο θα υποδεχτεί 165 περίπου μαθητές, εκ των οποίων το 40% είναι Γάλλοι, το 30% Κύπριοι και το 30% είναι από άλλες εθνικότητες. Στο σχολείο θα απασχοληθούν 34 άτομα.

2017: Πέντε χρόνια μετά από τη σύνθεση του, το Γαλλο-κυπριακό σχολείο συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, μετρώντας σήμερα 272 μαθητές, 42 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 35 καθηγητών.

Facebook Event Page

Ecole Franco-Chypriote – Γαλλοκυπριακό Σχολείο επίσημη σελίδα στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα