«Πινγκ πονγκ» ευθυνών Μαρέβας - Παπασταύρου

«Πινγκ πονγκ» ευθυνών Μαρέβας - Παπασταύρου09.11.2017Παρασκήνιο

Στο μικροσκόπιο ο φάκελος Eternia, πιθανό το άνοιγμα των λογαριασμών

Οξεία διάσταση απόψεων, με απρόβλεπτες πολιτικές και άλλες συνέπειες, προκύπτει μεταξύ της επιχειρηματία (και συζύγου του προέδρου της Ν.Δ.) Μαρέβας Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη και του δικηγόρου, πρώην στενού συνεργάτη της (και γνωστού φοροφυγάδα της «λίστας Λαγκάρντ») Σταύρου Παπασταύρου.

Η διάσταση Μαρέβας - Παπασταύρου αφορά τη δραστηριότητα και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της επενδυτικής Eternia Capital

Advisors, που είχε παρουσία στη Γενεύη και στον offshore φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν με το παρεμφερές όνομα Eternia Capital Management. H Eternia περιέχεται στα αποκαλυπτικά «Paradise Papers» και η «δημοκρατία» είχε αναφερθεί στο θέμα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, προειδοποιώντας ότι η δράση του Στ. Παπασταύρου (τότε σύμβουλος στο Μαξίμου) θα είχε τεράστιο κόστος για τη Ν.Δ. στο μέλλον.

Παραδοχή

Η κυρία Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη, με χθεσινή δήλωσή της στο «Εθνος», παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στην Eternia, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η Advisors δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν».
Πρόσθεσε ότι «με τα διαδικαστικά ασχολιόμουν ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο», ενώ διευκρινίστηκε επίσης ότι την εταιρία διαχειριζόταν ένα fund, το Voyager 360 LtD, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 και ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η offshore εταιρία διεγράφη από τα μητρώα των Κέιμαν το 2015, δηλαδή (συμπτωματικά ή μη) σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Παπασταύρου ήταν υπό έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ» και έκλεινε κι άλλες εταιρίες. Η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. δήλωσε άγνοια, καθώς από τον Ιούνιο του 2012 είχε δοθεί εντολή σε συνεργάτη της, που επικοινωνούσε με τη δικηγορική εταιρία, να προχωρήσει στην άμεση λύση της.

Αντίθετα, ο κ. Παπασταύρου (με τον οποίο επικοινώνησε το «Εθνος» για να διευκρινίσει αν είναι ο συνεργάτης και δικηγόρος «Σταύρος», που αναφέρεται σε έγγραφα της Eternia) ακολουθεί άλλη γραμμή και διαχωρίζει τη θέση του, «κρεμώντας» την κυρία Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη!

Ο δικηγόρος (και συνεταίρος του καταζητούμενου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος επιχειρηματία Αγγ. Μεταξά) ισχυρίστηκε «πρόκειται για εταιρία πελάτη μου» και πρόσθεσε πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd. Ο κ. Παπασταύρου συμπλήρωσε: «επειδή στο παρελθόν ανυπόστατα μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιριών πελατών μου, με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σύνθεση, διευκρινίζω ότι δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρίες».

«Θείο δώρο»

Το περίεργο αυτό ρίξιμο ευθυνών μεταξύ των δύο πρώην στενών συνεργατών (εκτός από την Eternia, δρούσαν μαζί και στην MG Capital, στην Αθήνα, από το 2007 ως το 2012) αποτελεί «θείο δώρο» για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η έρευνα της υπόθεσης μπορεί να αποκαλύψει πρόσθετα σημαντικά στοιχεία.

Μεταξύ άλλων, η Δικαιοσύνη και οι φορολογικές Αρχές θα εξετάσουν τον φάκελο Eternia και θα προχωρήσουν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, σε αναζήτηση των κεφαλαίων που διακινούνταν και των νομικών και φυσικών προσώπων που επένδυαν.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του 2016, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταρχάς υπερασπιστεί τον κ. Παπασταύρου σε συζήτηση στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν συνέχισε να το πράττει σε επόμενες κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, όταν πια το όνομα του πρώην συμβούλου του Μαξίμου είχε αποκαλυφθεί και στα «Panama Papers».

Μητσοτάκης: «Να χτυπήσουν εμένα, όχι τη γυναίκα μου»

«Κάποιοι επιδιώκουν να βρίσκουν ένα βολικό άλλοθι στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Να σηκώσουν το βλέμμα τους, να με κοιτάξουν στα μάτια και, αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου».
Με αυτά τα λόγια από το προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις επιθέσεις που δέχεται με αφορμή την εμπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση των «Paradise Papers».
Η Ν.Δ. κάνει λόγο για «απολύτως νόμιμη» εταιρία και για «τίποτε το επιλήψιμο πίσω από αυτή τη δραστηριότητα».

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, η κυρία Μητσοτάκη «δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως από την Ελλάδα και δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ». Είναι, όπως εκτίμησε, «το copy paste μιας ιστορίας που έχει δημοσιευθεί ήδη στον Τύπο από το “Documento” του κ. Βαξεβάνη... Η κυρία Μητσοτάκη ίδρυσε μια εταιρία διαχείρισης αμοιβαίου κεφαλαίου, ξένου αμοιβαίου κεφαλαίου, στο εξωτερικό, καθ’ όλα νόμιμη, και την έβαλε στο βιογραφικό της. Από το 2010 έως το 2012 δραστηριοποιήθηκε αυτή η εταιρία και μετά έκλεισε.

Η κυρία Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της από το 2006 έως το 2014. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία».
Επεσήμανε δε ότι «η εταιρία διαχειριζόταν ένα κεφάλαιο, ένα επενδυτικό σχήμα, και σε αυτό ήταν θεματοφύλακας η Goldman Sachs και συνεργαζόμενη τράπεζα η JP Morgan, δύο διεθνείς κολοσσοί που έχουν από τους πιο σκληρούς κανονισμούς για τον έλεγχο προέλευσης κεφαλαίων».

Μύδροι από Τσίπρα, που επιτέθηκε σκληρά στον Κυριάκο

Σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers», χωρίς όμως να κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στη λίστα με τους δεκάδες ελίτ που είχαν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε υψηλούς τόνους, υπογράμμισε πως η μάχη για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς θα κρίνει τη σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας με νόημα πως «όσοι κατέφυγαν στον παράδεισο της φορολογίας κατέληξαν στην κόλαση της πολιτικής», «φωτογραφίζοντας» έτσι τον κ. Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της κυρίας Γκραμπόφσκι στις λίστες των «Paradise Papers». «Είναι εξοργιστικό, όταν μέσα στις λίστες της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Δεν μιλάμε για κόμματα, μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα κάθε έννοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας» σημείωσε, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ανάμεσα στα ονόματα είναι και πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω να μη μας κατηγορήσουν και για διεθνή συνωμοσία για να πλήξουμε τη Ν.Δ.».

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «τι θα γινόταν αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων υπήρχε έστω ένα όνομα υπουργού και βουλευτή της Αριστεράς;» και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές θα αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ερευνηθούν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής. Κανένας παράδεισος τελικά δεν είναι τόσο μακρινός, αν έχουμε τη θέληση να τον φτάσουμε».

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, την κάλεσε να δώσει καθαρές εξηγήσεις για τη συμμετοχή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στις λίστες των «Paradise Papers». «Κατανοούμε τα νεύρα και την αμηχανία της κυρίας Σπυράκη, που έχει επιδοθεί στη δύσκολη, πράγματι, επιχείρηση να ξεπλύνει τις παραδεισένιες ακολασίες της Ν.Δ.» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενη».

Keywords
Τυχαία Θέματα