Φλεγόμενη Μ.Ανατολή: Διεξήχθη το κουρδικό δημοψήφισμα

Μέρα γιορτής και εθνικής ανάτασης είναι σήμερα για τον απανταχού κουρδικό πληθυσμό, ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία την ανεξαρτησία σε δική του πατρίδα.

Το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ, ωστόσο, έχει προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στις ισορροπίες της Μέσης Ανατολής.Μαινόμενος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί με εισβολή.

"Θα το πω για ακόμη μια φορά, είναι θέμα επιβίωσης για το κράτος και το έθνος μας.

Έχουμε σύνορα

911 χιλιομέτρων με τη Συρία.Το έχω πει, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια εδαφική αλλαγή.

Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ...", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως το πέρασμα Χαμπούρ έχει κλείσει και δεν επιτρέπεται η διέλευση Κούρδων προς την Τουρκία.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, προειδοποίησε ο νεοσουλτάνος, ότι θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο του εναέριου χώρου, αλλά και του πετρελαϊκού αγωγού, που αποτελεί τη μόνη δίοδο μεταφοράς του κουρδικού πετρελαίου.

"Μετά από αυτό να δούμε ποιά δίοδο θα βρει η τοπική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ για να στέλνει το πετρέλαιό της, ή ακόμη και πού θα το πουλά.

Τη στιγμή που θα κλείσουμε τη στρόφιγγα, όλα θα τελειώσουν", συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Με κλείσιμο των συνόρων προχώρησε και το Ιράν, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική του παρουσία στο σημείο.

Ο Κουρδικός λαός, όμως, δηλώνει έτοιμος να πεθάνει για το ιδανικό της δικής του πατρίδας.«Κάναμε πολλές θυσίες γι’ αυτή τη γη και Θεού θέλοντος το πρώτο Κουρδικό κράτος θα ανακηρυχθεί σύντομα.

Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τους εαυτούς μας γι’ αυτό», είπε ο Υπολοχαγός Σαρχάτ.«Όπως δεν υποταχθήκαμε στον Σαντάμ Χουσεϊν, ούτε τώρα, θα υποταχθούμε σε έναν Ιρακινό Άραβα ηγέτη», δηλώνει ψηφοφόρος.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνουν γνωστά σε τρεις ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα