"Δημοψήφισμα-ορόσημο" για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι πολίτες ψήφισαν σε ένα δημοψήφισμα-ορόσημο για την ανεξαρτησία για την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ - μια κίνηση που έχει επικριθεί από ξένες δυνάμεις.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις τρεις επαρχίες που αποτελούν την εν λόγω περιοχή, καθώς και στις αμφισβητούμενες περιοχές που διεκδικούν οι Κούρδοι και

η κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Διαβάστε επίσης: Κούρδοι-δημοψήφισμα: Με πόλεμο απείλησε ο Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ καταδίκασε το δημοψήφισμα και το χαρακτήρισε ως «αντισυνταγματικό». Κούρδοι ηγέτες ανέφεραν ότι μια "θετική" ψηφοφορία θα τους έδινε την δυνατότητα να αρχίσουν μακρές διαπραγματεύσεις για την απόσχιση.

Σημειώνεται ότι, οι Κούρδοι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ, όπου αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% έως 20% του πληθυσμού των 37 εκατομμυρίων, οι Κούρδοι αντιμετώπισαν δεκαετίες καταστολής πριν αποκτήσουν αυτονομία το 1991.

Δείτε ακόμη: Iρακινό Κουρδιστάν: Στο 78% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Νεότερη ενημέρωση

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε (οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 ώρα Κύπρου). Η ενσωμάτωση βρίσκεται στο 80%, ενώ ψηφοφόροι χαρακτηρίζουν την μέρα ως "την καλύτερη της ζωής τους" σε ένα γενικότερο πανηγυρικό κλίμα.

Διαβάστε επίσης:Φλεγόμενη Μ.Ανατολή: Διεξήχθη το κουρδικό δημοψήφισμα

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα