Έρευνα: Τα Γεωργικά φυτοφάρμακα σκοτώνουν περισσότερες μέλισσες

Τα γεωργικά φυτοφάρμακα που αγοράζουν οι αγρότες μπορούν να σκοτώσουν διπλάσιες μέλισσες, σύμφωνα με ανάλυση 90 μελετών.

Καθένα μέτρησε τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών πιέσεων όπως για παράδειγμα τα φυτοφάρμακα και η κακή διατροφή των μελισσών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να ποσοτικοποιήσουν πώς οι συνδυασμοί αυτοί επηρέασαν τα έντομα.

«Η έκθεση σε πολλαπλά φυτοφάρμακα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», δήλωσε ο Δρ Χάρι Σίβιτερ, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austστιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, στο πρόγραμμα Inside Science του BBC Radio 4.

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι αποικίες μελισσών που περιείχαν μεγαλύτερο αριθμό φυτοφαρμάκων ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν.

"Εάν έχετε μια αποικία μελισσών εκτεθειμένη σε φυτοφάρμακα θα σκοτωθεί το 10% των μελισσών το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι το 20% ανάλογα με τις επιδράσεις πάνω στις μέλισσες", είπε ο Δρ Σίβιτερ. Αλλά ένα «συνεργιστικό αποτέλεσμα φυτοφαρμάκων» θα μπορούσε να προκαλέσει 30-40% θνησιμότητα. Και αυτό ακριβώς βρήκαμε όταν εξετάσαμε τις αλληλεπιδράσεις", είπε.

«Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών κατά την αδειοδότηση εμπορικών τύπων για χρήση.Δεν συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα φυτοφάρμακα μόλις λάβουν άδεια χρήσης, οπότε προτείνουμε παρατηρήσεις μετά την αδειοδότηση. Εάν αυτά τα φυτοφάρμακα βλάπτουν τις μέλισσες, αυτή η βλάβη καταγράφεται»,συμπλήρωσε.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε,δηλώνει ότι οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν την ικανότητα να «καθαρίζουν» ένα ιδιαίτερα επιβλαβές παράσιτο - τη βαρρόα. Οι μέλισσες έχουν ήδη πολύπλοκες οργανωμένες συμπεριφορές υγιεινής, όπως η αφαίρεση μολυσμένων γόνων προνυμφών από την κυψέλη.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Royal Society Proceedings B, από 40 χρόνια έρευνας σε αποικίες που επιβιώνουν από προσβολές, χωρίς καμία χημική επεξεργασία, αποκαλύπτουν ότι εξελίσσονται για να «επαναπροσδιορίσουν» αυτήν τη συμπεριφορά κατά της βαρρόας.

«Βλέπουμε αυτή την αντίσταση να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Isobel Grindrod, από το Πανεπιστήμιο του Salford. «Και βλέπουμε επίσης μια αύξηση πρόσφατα στους μελισσοκόμους που δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν [τα ακάρεα] με χημικές επεξεργασίες». Η «πίεση» από τα ακάρεα οδηγούσε υγιείς μέλισσες να προσαρμοστούν, πρόσθεσε.

Πηγή:BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα