Στόχος της Ε.Ε ο εκτοπισμός αυτοκινήτων βενζίνης-πετρελαίου εως το 2035

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τερματίσει την πώληση ρυπογόνων οχημάτων έως το 2035, ένας φιλόδοξος στόχος που θα θέσει τα υβριδικά αυτοκίνητα στη λίστα των απειλούμενων ειδών και θα οδηγήσει σε μια γρήγορη και δραματική στροφή σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι απαιτεί από τη βιομηχανία αυτοκινήτων να μειώσει τις μέσες εκπομπές νέων αυτοκινήτων κατά 55% έως το 2030. Το επόμενο βήμα είναι μείωση στο 100% έως το 2035 που σημαίνει

ουσιαστικά ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να παρέχουν μηδενική εκπομπή καυσαερίων.

Ο νέος στόχος για το 2030 θα ήταν ένα σημαντικό άλμα από τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών από τα νέα αυτοκίνητα κατά 37,5%, ο οποίος τέθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως αναφέρει το CNN, οι προτεινόμενες αλλαγές κανόνων αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου που αποσκοπεί στην ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Ευρώπη θέλει να είναι η πρώτη ήπειρος που θα είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050.

«Η οικονομία των ορυκτών καυσίμων έχει φτάσει στα όριά της. Θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά έναν υγιή πλανήτη, καθώς και καλές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη που δεν βλάπτουν το περιβάλλον», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Επιτροπή είπε ότι θα απαιτήσει από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να επεκτείνουν τη δυνατότητα φόρτισης οχημάτων. Τα σημεία φόρτισης θα εγκαθίστανται κάθε 60 χιλιόμετρα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους .

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για την αυτοκινητοβιομηχανία και καλά νέα για τους οδηγούς», δήλωσε ο William Todts, ο εκτελεστικός διευθυντής του λόμπι Transport &Environment. «Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θέσουν σε ισχύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».\

Η αυτοκινητοβιομηχανία παίζει ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και υποστηρίζει 14,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αλλά οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας όπου αυξάνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τα οδικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 21% των εκπομπών CO2 μέχρι 2017.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν φιλόδοξα σχέδια τους τελευταίους μήνες για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Οι επενδυτές επιβράβευαν τις πιο φιλόδοξες εταιρείες αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών τους.

«Αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη αν και απαιτούν σαφώς μια επιταχυνόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα μπαταριών με την πάροδο του χρόνου», είπαν οι αναλυτές της Barclays.

Ο ρυθμός αλλαγής που ζητούν οι ρυθμιστικές αρχές έχει σημασία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τις πωλήσεις οχημάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για να χρηματοδοτήσουν έρευνες για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο επικεφαλής των οικονομικών της Volkswagen, Arno Antlitz, δήλωσε ότι η επιχείρηση κινητήρων εσωτερικής καύσης «θα βοηθήσει την εταιρεία στη δημιουργία κερδών και ταμειακών ροών» που απαιτούνται για την πληρωμή επενδύσεων σε λογισμικό, αυτόνομη οδήγηση και πλατφόρμες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Η Volkswagen έχει διαθέσει 73 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 για την ανάπτυξη των τεχνολογιών.

Θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κανόνες της ΕΕ. Το σχέδιο πρέπει να διαβαστεί, να τροποποιηθεί και να εγκριθεί από νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, το φόρουμ στο οποίο οι εκλεγμένοι ηγέτες κάθε κράτους μέλους συζητούν τέτοια θέματα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου από το 2030, με τις πωλήσεις ορισμένων νέων υβριδικών να συνεχίζονται έως το 2035.Ο Todts είπε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να βοηθήσουν στην επίλυση της κλιματικής κρίσης. «Το πρόβλημα είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να ξεκινήσουν να πωλούν αυτά τα καθαρότερα αυτοκίνητα το 2030. Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει άλλα εννέα χρόνια συζήτησης μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα