Moderna: Απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολίου πριν τον χειμώνα

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 θα ήταν απαραίτητη πριν από το χειμώνα, λέγοντας ότι η προστασία από εμβόλιο μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Σε μια σύσκεψη με αναλυτές και επενδυτές της Wall Street, τα στελέχη της Moderna έδωσαν την πιο σαφή εικόνα σχετικά με

το γιατί και πότε οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου. Συνολικά, η προοπτική της βιοτεχνολογίας υποδηλώνει έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τον κορωνοϊό, ακόμη και μετά από μια αναμνηστική δόση.

«Αυτός δεν είναι ο τελευταίος γύρος του αγώνα με τον SARS-CoV-2», δήλωσε ο Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna. «Αναμένουμε ότι θα έχει τουλάχιστον μερικούς γύρους, και ίσως ετησίως, απλώς θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε αυτόν τον ιό».

Προκειμένου να ξεκινήσει η κυκλοφορία μιας τρίτης δόσης, ο Hoge ανέφερε έρευνα που υποδηλώνει μείωση της ασυλίας έναντι του ιού. Η παραλλαγή Δέλτα  συγκεκριμένα μπορεί να αποφύγει εν μέρει την προστασία του εμβολίου, με αποτέλεσμα τις περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Η Moderna παρουσίασε δεδομένα την Πέμπτη που δείχνουν αισθητή πτώση στα επίπεδα αντισωμάτων - βασικό στοιχείο της ανοσολογικής απόκρισης - έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Οι πληροφορίες δεν έχουν ελεγχθεί από εξωτερικούς επιστήμονες ούτε έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Σύμφωνα με το Science Insider, η πώληση εκατομμυρίων αναμνηστικών  δόσεων  θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη οικονομική ώθηση στη Moderna, της οποίας το πρώτο και μοναδικό εμπορικό προϊόν είναι το εμβόλιο. Η εταιρεία έχει χρεώσει πλουσιότερα κράτη εκτός των ΗΠΑ περίπου $ 32 έως $ 37 τη δόση και προσφέρει πλάνα σε φτωχότερες χώρες σε χαμηλότερη τιμή.

Η εταιρεία έχει πουλήσει εμβόλια αξίας  5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος. Η επιτυχία της στην ταχεία δημιουργία και την άντληση δόσεων οδήγησε τη βιοτεχνολογία σε αποτίμηση 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η Moderna αναπτύσσει υποψήφια εμβόλια προσαρμοσμένα για την καταπολέμηση παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της Delta, ο Hoge είπε ότι ο αρχικός ενισχυτής πιθανότατα θα ήταν η αρχική διατύπωση του εμβολίου της Moderna, η οποία θα έχει τη μισή δύναμη των δύο πρώτων εμβολίων.

Ο Hoge είπε ότι κατά την επανεξέταση εργαστηριακών δοκιμών μιας τρίτης δόσης, η Moderna διαπίστωσε ότι το αρχικό της εμβόλιο που δόθηκε ως τρίτο εμβόλιο θα ήταν "περισσότερο από αρκετό ως αναμνηστικό" ακόμη και έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Η ανοσοποίησης της  Moderna γίνεται μετά από  δύο εμβολιασμοί με διαφορά περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Η Moderna δήλωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο δύο δόσεων είχε αποτελεσματικότητα περίπου 93% έως και έξι μήνες μετά τις δόσεις.

Η Pfizer,  έχει επισπεύσει την απόφασή της για να κυκλοφορήσει ενισχυτική δόση μόλις έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ορισμένες χώρες είναι πεπεισμένες. Το Ισραήλ άρχισε ήδη εμβολιασμούς σε μερικούς ηλικιωμένους πολίτες. Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την ενίσχυση των ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων τον Σεπτέμβριο.

Αυτές οι χώρες αγνόησαν μέχρι στιγμής την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τα πλούσια κράτη να σταματήσουν  τον εμβολιασμό με Τρίτη δόση λόγω των χαμηλών αρχικών ποσοστών εμβολιασμού σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Δρ Paul Offit, ένας προγραμματιστής εμβολίων στη συμβουλευτική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων για τα εμβόλια, δήλωσε  στους New York Times ότι τα δεδομένα της Moderna δεν δικαιολογούν ακόμη την κυκλοφορία ενισχυτικών δόσεων. Ο Offit είπε ότι ήθελε να δει δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια  δεν αποτρέπουν πια σοβαρή ασθένεια.

Κοιτάζοντας το 2022 και μετά, ο Hoge είπε ότι περίμενε να εμφανιστούν νέες παραλλαγές ανησυχίας. Η Moderna έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει εμβόλια αξίας έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2022.

Ο Hoge τόνισε πέντε ανησυχητικές μεταλλάξεις στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα- τρεις στην παραλλαγή Δέλτα και δύο στην παραλλαγή Δέλτα- που φάνηκαν να βοηθούν τον ιό να αποφύγει εν μέρει την προστασία από το εμβόλιο.

Το στέλεχος είπε ότι ήταν "λογικό" αυτές οι πέντε μεταλλάξεις «να βρουν κάποιο τρόπο να συνδυαστούν με νέους και δυνητικά τρομακτικούς τρόπους».

Για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα, η Moderna αναπτύσσει τα λεγόμενα πολυδύναμα εμβόλια ή εμβόλια για προστασία από πολλαπλά στελέχη του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Moderna, Απαραίτητη,Moderna, aparaititi