Νέα ώθηση Κίνας στο σενάριο διάδοσης του κορωνοϊού από τον Αμερικανικό Στρατό

Καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη έξαρση της παραλλαγής Δέλτα, μια περίεργη θεωρία συνωμοσίας που συνδέει την προέλευση του κορωνοϊού με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρχίσει να κερδίζει ξανά έδαφος στην Κίνα.

Σύμφωνα με το CNN, «η εντελώς αβάσιμη θεωρία, η οποία ισχυρίζεται ότι ο ιός μπορεί να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού, προωθήθηκε επανειλημμένα από Κινέζους αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης από τον Μάρτιο του περασμένου έτους».

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο έδωσε

νέα ώθηση στη  «συνωμοσία», όπως την αποκαλεί το CNN,  κινητοποιώντας διπλωμάτες και τεράστια προπαγανδιστική μηχανή για να ζητήσει διερεύνηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το Ιατρείο Ιατρικών Ερευνών Ιατρικών Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού στο Φορτ Ντέτρικ, Μέριλαντ.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: «Θεωρίες συνωμοσίας» ΗΠΑ η διαρροή Covid19 - «Έχουν μυστικά εργαστήρια»

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση του ΠΟΥ για έρευνα δεύτερης φάσης για την προέλευση του Covid-19 τον περασμένο μήνα. Η έρευνα  θα περιλαμβάνει ελέγχους εργαστηρίων και αγορών στην Ουχάν, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, με έναν κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο υγείας να κατηγορεί τον ΠΟΥ για «αδιαφορία για την κοινή λογική και παραγνώριαη της επιστήμης».

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια πρώτη έκθεση από τη μελέτη καταγωγής του Covid στην Κίνα τον Μάρτιο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η θεωρία διαρροής εργαστηρίου ήταν "εξαιρετικά απίθανη". Όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών εθνών και επιστημόνων αμφισβητούν την πληρότητα της αρχικής έκθεσης, κατηγορώντας την Κίνα ότι "παρακρατεί την πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα".

Στα τέλη Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εξετάσουν πώς προέκυψε ο κορωνοϊός, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να προέκυψε από εργαστηριακό ατύχημα.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες  πληροφοριών έπρεπε να δώσουν αναφορά στον Μπάιντεν σε 90 ημέρες. Έκτοτε, δεν έχει εμφανιστεί κανένα τεκμήριο για να υποστηρίξει τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου και πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ιός είναι πιο πιθανό να έχει μεταπηδήσει φυσικά από τα ζώα στους ανθρώπους. Προς το παρόν, ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι είναι πραγματικά μοιρασμένοι μεταξύ των δύο θεωριών.

Το Πεκίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από ένα εργαστήριο στη Ουχάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πολιτικοποιήσει τις ρίζες του. «Και όμως ταυτόχρονα, πιέζει επίσης επιθετικά μια θεωρία κατά της συνωμοσίας χωρίς επιστημονικά στοιχεία», αναφέρει το CNN.

Τον περασμένο μήνα, το κρατικός Global Times ξεκίνησε μια καμπάνια που καλεί τους ανθρώπους να υπογράψουν μια ανοιχτή επιστολή στον ΠΟΥ ζητώντας μια έρευνα για το εργαστήριο του Fort Detrick. Το γράμμα - το οποίο απαιτεί μόνο ένα μόνο κλικ στο διαδίκτυο για να "υπογράψει" - έκτοτε έχει συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια "υπογραφές".

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν κάλεσε τον ΠΟΥ να διερευνήσει τόσο το εργαστήριο Fort Detrick όσο και ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον κορυφαίο Αμερικανό εμπειρογνώμονα για τον κορωνοϊό Ralph Baric.

Ο Ζάο πρότεινε επίσης ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αθλητές που παρακολούθησαν τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες στη Γουχάν τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορούσαν να είχαν φέρει τον κορωνοϊό στην Κίνα - επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό που έκανε στο Twitter τον Μάρτιο του 2020.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε ένα βίντεο 30 λεπτών αυτήν την εβδομάδα με τίτλο "η σκοτεινή ιστορία του Φορτ Ντέτρικ". Στο Weibo, την έντονα λογοκριμένη έκδοση του Twitter από την Κίνα, ένα hashtag που σχετίζεται με την έκθεση ήταν το κορυφαίο δημοφιλές θέμα το πρωί της Τρίτης. Έκτοτε έχει προβληθεί 420 εκατομμύρια φορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνας, Αμερικανικό Στρατό,kinas, amerikaniko strato