Έρχονται στοχευμένοι έλεγχοι Υγειονομικών Υπηρεσιών

Πιο στοχευμένοι είναι την καλοκαιρινή περίοδο οι έλεγχοι των Υγειονομικών Υπηρεσιών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος των Υπηρεσιών, Αλβέρτος Καρής.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρής, κατά τους ελέγχους δίνεται περισσότερη έμφαση στις θερμοκρασίες φύλαξης των τροφίμων και οι επιθεωρητές κατά τις επισκέψεις τους στις επιχειρήσεις τροφίμων ελέγχουν τις θερμοκρασίες συντήρησης και κατάψυξης των τροφίμων, δηλαδή ελέγχουν με δικά τους όργανα τις θερμοκρασίες έτσι ώστε να επαληθεύσουν ότι είναι

οι ενδεδειγμένες, με βάση τη νομοθεσία.

«Δηλαδή για τη συντήρηση, κάτω από τους πέντε βαθμούς, και για την κατάψυξη κάτω των πλην δεκαοκτώ, οι έλεγχοι περιλαμβάνουν υπεραγορές, περίπτερα και γενικά όλα τα υποστατικά της τροφικής αλυσίδας, από την εισαγωγή, τη φύλαξη, τη μεταφορά, την έκθεση προς πώληση, την επεξεργασία, τη μεταποίηση και μέχρι το τελικό σημείο πώλησης στα σημεία πώλησης τροφίμων», ανέφερε.

Ο κ. Καρής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σε όλα αυτά τα στάδια, ελέγχονται με μεγαλύτερη έμφαση, πέραν των άλλων προνοιών της νομοθεσίας, οι θερμοκρασίες φύλαξης, στα ψυγεία, στις αποθήκες και τα ράφια των διαφόρων επιχειρήσεων.

Ο κ. Καρής εξήγησε ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι γίνονται σε εκείνες τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει περισσότερη επικινδυνότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Πάμε σε υπεραγορές για παράδειγμα και ελέγχουμε τις θερμοκρασίες στα ψυγεία, πέραν των άλλων ελέγχων που γίνονται οι οδηγίες είναι να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ψυκτική αλυσίδα".

Στις Υγειονομικές Υπηρεσίες απασχολούνται συνολικά 95 επιθεωρητές αλλά στη λεγόμενη πρώτη γραμμή υπάρχουν γύρω στους 70 επιθεωρητές. «Δεν είναι και οι 70 έξω την ίδια μέρα γιατί έχουμε να διεκπεραιώσουμε και εργασία στο γραφείο ( έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών, γραφειακή εργασία κ.λπ.) αλλά θα έλεγα ότι γύρω στους 40 επιθεωρητές καθημερινά είναι εκτός και κυκλοφορούν στις επιχειρήσεις τροφίμων», εξήγησε.

Ο κ. Καρής είπε ότι λαμβάνονται και καταγγελίες από το κοινό και οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να τις εξετάσουν.

«Με βάση τριμηνιαία έκθεση που ετοιμάσαμε, διερευνήσαμε πενήντα παράπονα από καταναλωτές για τρόφιμα, τέσσερα αφορούσαν σήμανση, 12 ξένο σώμα σε τρόφιμο, 14 ακατάλληλο τρόφιμο, και 13 υγειονομικές συνθήκες σε υποστατικά τροφίμων, και 7 ημερομηνία ανάλωσης και όλα αυτά τα παράπονα διερευνήθηκαν και ανάλογα με τα ευρήματα λήφθηκαν και τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε.

Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών είπε ότι σε περιπτώσεις που εντοπιστεί οτιδήποτε το επιλήψιμο, η νομοθεσία προνοεί από συστάσεις, μέχρι πρόστιμο μέχρι και ποινική διαδικασία στο δικαστήριο.

«Ανάλογα με τα ευρήματα, λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα, ξεκινούν από μια προειδοποιητική επιστολή, επιβολή διοικητικού προστίμου, παραπομπή σε δικαστήριο, αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 4 μέρες μέχρι να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποκατάσταση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για ακατάλληλα τρόφιμα και ανάκληση από αγορά, καταστροφή προϊόντων, το φάσμα των μέτρων είναι μεγάλο ανάλογα με τη σοβαρότητα των ευρημάτων και την παρατυπία», εξήγησε.

Ο κ. Καρής ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις για το κοινό γίνονται όταν κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους έχουμε τρόφιμο το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Χθες, ανέφερε, έγινε ανακοίνωση για αλλεργιογόνο τρόφιμο για ειδική ομάδα καταναλωτών με αλλεργία δηλαδή στη σόγια.

Σε ερώτηση αν υπήρξε λόγω θερμοκρασιών οποιοδήποτε εύρημα και ποια μέτρα λήφθηκαν, ο κ. Καρής είπε ότι πέραν των συστάσεων, δεν είχαμε σοβαρά θέματα για ανακοίνωση.

«Φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες μας τηρούν σε γενικές γραμμές τη νομοθεσία, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, καταγγελίες βεβαίως γίνονται συνεχώς», ανέφερε.

Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών είπε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία έκθεση για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 και περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία. Το πρώτο αυτό τρίμηνο έγιναν γύρω στις 5,000 επιθεωρήσεις και στα μέτρα επιβολής περιλαμβάνονται πρόστιμα συνολικού ύψους 9,000 ευρώ σε 27 περιπτώσεις, από τις οποίες οκτώ αφορούσαν σήμανση και 19 αφορούσαν προαπαιτούμενα, δηλαδή κτιριακές εγκαταστάσεις ( χώροι φύλαξης κ.λπ.).

Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο 7,500 ευρώ σε 25 περιπτώσεις τροφίμων κατόπιν ελέγχων του Γενικού Χημείου. Ο κ. Καρής ανέφερε ότι στάληκαν πέντε προειδοποιητικές επιστολές και στο δικαστήριο παραπέμφθηκαν δύο υποθέσεις για ποινική δίωξη.
«Οι υποθέσεις στο δικαστήριο είναι όντως χρονοβόρες και προσπαθώ στις περισσότερες υποθέσεις να επιβάλλω πρόστιμο για να μην υπάρχει το θέμα χρόνου», ανέφερε.

Συστάσεις προς καταναλωτές

Ο κ. Καρής είπε ότι λόγω των θερμοκρασιών οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί κατά τις αγορές τους και επίσης κατά τη μεταφορά, φύλαξη και επεξεργασία τροφίμων, καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται μεταξύ 5 και 63 βαθμούς Κελσίου.

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει ποτέ να αγοράζουν τρόφιμα τα οποία δεν είναι φυλαγμένα σε κατάλληλες συνθήκες πχ. σε ψηλές θερμοκρασίες, σκόνες κ.λπ.

Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι κάτω από 5 βαθμούς για τη συντήρηση και – 18 για την κατάψυξη και το γάλα δεν φυλάσσεται ποτέ στην πόρτα του ψυγείου.

Ο κ. Καρής είπε ότι το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να έκτος ψυγείου πέραν των 2 ωρών και ότι μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες.

Για μεταφορά τροφίμων στην εξοχή ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε παγωνιέρα με αμμωνίες για διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από 5 βαθμούς.

Σημείωσε, τέλος, ότι εάν μεταβούμε στο εξοχικό μας μετά από αρκετό καιρό, καλό θα είναι να ανοίξουμε τις βρύσες για να τρέξει αρκετό νερό πριν να το χρησιμοποιήσουμε για πόση ή παρασκευή τροφίμων, επειδή από την πολύχρονη στασιμότητα του νερού δημιουργούνται μικροοργανισμοί και πιθανόν άλλες ουσίες που προέρχονται από τις διασωληνώσεις.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα