«Ελευθερία»: Η πορεία αντάμωσε στους τάφους των δύο ηρώων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ως ενιαίο σύνολο κινήθηκαν οι μοτοσικλετιστές τη δεύτερη μέρα του οδοιπορικού της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» για την πεντασύλλαβη ελευθερία την Παρασκευή 4 Αυγούστου.

Με επικέντρωση στα ιστορικά σημεία της Λευκωσίας, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και δρομείς, ακολούθησαν πορεία από τον ιερό Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο κατοχικό οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Μετά από πέρασμα από το οδόφραγμα Λήδρα Πάλλας, έκλεισαν συμβολικά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στον περίβολο του Ιερού Ναού

Παναγίας Φανερωμένης.

Σημαντική και άκρως συμβολική για τη φετινή πορεία ήταν η στάση στο Άγαλμα της Ελευθερίας, που διατηρεί καίριο ρόλο στα μηνύματα της Πρωτοβουλίας. Οι αναφορές για την πεντασύλλαβη ακολούθησαν τους μοτοσικλετιστές και στο οδόφραγμα Αγίου Κασσιανού, όπου παρευρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, καθώς και γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αντικατοχική πορεία του 1989. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές και η ευχή σαφής για την ελευθερία, την επιστροφή, τη δικαιοσύνη, τόσο για την Κύπρο όσο και τον Τάσο και τον Σολωμό. Έπειτα, η πορεία ακολούθησε διαδρομή εκτός Λευκωσίας, με στάσεις στη Λάρνακα, στην Αθηένου, στο Αυγόρου και στο Λιοπέτρι, πριν συναντήσει τη φουσκωτή λέμβο στις Θαλασσινές Σπηλιές στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Μια υπεράνθρωπη προσπάθεια έκαναν οι κολυμβητές που συμμετέχουν στο φετινό οδοιπορικό. Με έναρξη τους Αγίους Αναργύρους, κατέληξαν στην περιοχή Κάππαρη, στις τελευταίες σημαδούρες πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ποδηλάτες, δρομείς, κολυμβητές, μοτοσικλετιστές και το πλήρωμα του φουσκωτού, αντάμωσαν ξανά στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και στους τάφους των δύο ηρώων, Τάσου και Σολωμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 5 Αυγούστου, πραγματοποιούνται οι μεγάλες πορείες όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου για το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας και την αντικατοχική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού στις 21:00. Την Κυριακή 6 Αυγούστου, αντιπροσωπεία των πέντε συνόλων, θα παραστεί στο 27ο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρώων της Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα