Υποστηρίζουμε μια γνήσια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, λέει η ΑΗΚ

Η ΑΗΚ υποστηρίζει τη λειτουργία μιας γνήσιας, χωρίς στρεβλώσεις και με περιορισμένες ρυθμίσεις Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) το συντομότερο δυνατόν, σημειώνει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κϋπρου.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κϋπρου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το δελτίο το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) ότι Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουλίου για την ενίσχυση της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης

ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ (υβριδικές εγκαταστάσεις) «δημιουργεί άμεσο και σοβαρό κίνδυνο αναφορικά με την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι Βασικές Ρυθμιζόμενες Δραστηριότητες (ΒΡΔ), Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Προμήθεια της ΑΗΚ είναι λογιστικά και λειτουργικά διαχωρισμένες εντός του καθετοποιημένου Οργανισμού. Σε ετήσια βάση, η κάθε Δραστηριότητα υποβάλλει τα Επιτρεπόμενα Έσοδα της για έγκριση και, στη βάση αυτών, καθορίζεται το ύψος της διατίμησης για την κάθε  Δραστηριότητα.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΑΗΚ είναι συνεπώς μία αυστηρά ρυθμιζόμενη οντότητα και έχει, μεταξύ άλλων περιορισμούς όπως τις διατιμήσεις της στους τελικούς πελάτες είναι ρυθμιζόμενες και απαιτούν έγκριση, ενώ δεν της επιτρέπεται να συνάψει διμερείς συμβάσεις για αγορά ενέργειας από  ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ.

Σημειώνει ακόμη ότι δεν επιτρέπεται να συνάψει διμερείς συμβάσεις για πώληση ενέργειας σε ανεξάρτητους προμηθευτές και έχει αυστηρό έλεγχο στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα