ΕΚΤ: Οι αξιολογήσεις δεν επιδείνωσαν την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έγγραφο εργασίας απορρίπτει την θέση που διατυπώθηκε ότι οι οίκοι αξιολόγησης επιδείνωσαν την οικονομική κρίση λόγω των υπερβολικά συντηρητικών αξιολογήσεων τους.

Οι αξιολογήσεις κατά την περίοδο της κρίσης ήταν κοντά στο προβλεπόμενο μοντέλο για τις περισσότερες χώρες, αναφέρει το έγγραφο στο οποίο εξετάστηκαν οι αξιολογήσεις επτά κρατών – μελών της ευρωζώνης (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία,

Ιταλία και Πορτογαλία).

Το έγγραφο πάντως δικαιώνει τις αξιολογήσεις κατά την περίοδο της κρίσης, λέγοντας ότι αυτές συνάδουν με τα θεμελιώδη, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν πιο αισιόδοξες από την επιδείνωση των θεμελιωδών δεικτών. Ωστόσο, αναφέρει, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν συντηρητικές αξιολογήσεις για την Ιρλανδία και Ισπανία.

Τα μέλη της ευρωζώνης δεν προστατεύονται από αθέτηση υποχρεώσεων

Στο έγγραφο σημειώνεται δε ότι οι υποβαθμίσεις για κάποια κράτη σε κάποιο βαθμό, μπορούν να εξηγηθούν από τη διόρθωση της υπερβολικής αισιοδοξίας κατά την περίοδο προ της κρίσης, ότι η πτώχευση ενός κράτους – μέλους (αθέτηση υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους) αντιμετωπιζόταν ως ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας.

«Μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης έγινε σαφές στους οίκους αξιολόγησης, καθώς και σε επενδυτές στις αγορές ομολόγων, ότι η αφαίρεση του συναλλαγματικού κινδύνου δεν σήμαινε ότι τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης προστατεύονταν από την πτώχευση, αλλά ότι η απουσία του εργαλείου της συναλλαγματικής ισοτιμίας αύξησε τις ευπάθειες αυτών των οικονομικών σε ασύμμετρους κλυδωνισμούς» καταλήγει το έγγραφο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα