Πρόστιμο άνω του 1 εκατ. ευρώ για τις τιμές των αδελφών Χόντος

13:40 3/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1.053.595 ευρώ, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι διαπιστώθηκε ότι 8 εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Xόντου συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, κατά παράβαση των εθνικών και ενωσιακών κανόνων περί ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής: «με την υπ' αρ. 636/2017 ομόφωνη απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) διευθέτησε, κατά την απλοποιημένη νέα

διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών του άρθρ. 25α του ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την υπ' αριθ. 628/2016 απόφαση ΕΑ, την υπόθεση που αφορά σε παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/77 (πλέον ν. 3959/2011) και 81 ΣυνθΕΚ (πλέον 101 ΣΛΕΕ) από τις ακόλουθες οχτώ (8) εταιρίες συμφερόντων των αδελφών XONTOY: α) «HONDOS CENTER A.E.E. ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ», β) «ΑΤΗΝΗ ΧΟΝΤΟΣ Α.Ε.Ε.», γ) «ΧΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Α.Ε.&Β.Ε.», δ) «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Α.Ε.&Β.Ε.», ε) «ANSWER A.E.E. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΥ», στ) «STEP A.E.E. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ», ζ) «MAKALDI A.E.E. ΕΙΔΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και η) «ΑΦΟΙ Σ. ΧΟΝΤΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε.».

Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερόμενες εταιρίες συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, κατά παράβαση των εθνικών και ενωσιακών κανόνων περί ανταγωνισμού. Για την παράβαση αυτή, η Επιτροπή επέβαλε στις εν λόγω εταιρίες πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1.053.595 ευρώ.
Η απόφαση εκδόθηκε κατά την ως άνω απλοποιημένη διαδικασία, κατόπιν σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνακόλουθης οριστικής δήλωσης των εμπλεκόμενων εταιριών για την υπαγωγή τους στη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ως άνω εταιρίες αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή τους στην αποδιδόμενη παράβαση, με περιεχόμενο τον εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά την περίοδο Ιουνίου 2003 - Ιουνίου 2006 και για τη συνεργασία και παραδοχή τους αυτή, η Ε.Α. μείωσε τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για κάθε εμπλεκόμενη εταιρία κατά 15%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδει η Ε.Α. σύμφωνα με τη νέα Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών (ανάλογη της διαδικασίας settlement που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντιες συμπράξεις καρτελικού χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Στη απλοποιημένη αυτή διαδικασία, οι επιχειρήσεις, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες για συμμετοχή σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη και έχουν συλλεχθεί αποδεικτικά στοιχεία προς στοιχειοθέτηση παράβασης των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή τους στην παράβαση και την ευθύνη τους από αυτή, με αντιστάθμισμα την επιβολή μειωμένου προστίμου κατά 15%.

Σκοπός της εν λόγω διαδικασίας είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων από την Ε.Α. για σοβαρές οριζόντιες παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού, καθώς και ο περιορισμός του αριθμού των προσφυγών που ασκούνται κατά των αποφάσεών της ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Και τούτο, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ε.Α. να εξετάζει περισσότερες υποθέσεις, με τους ίδιους πόρους και με λιγότερη διοικητική επιβάρυνση, και να αυξάνει, έτσι, τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της δράσης της».

Keywords
Τυχαία Θέματα