ΕΕ: Δεν πληρούνται προϋποθέσεις για επιστροφή Σύρων από Τουρκία

«Θέλουμε μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ», σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη Συρία θα πρέπει πρώτα, πιστοποιημένα, να πληρούνται συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ κλήθηκε σήμερα να τοποθετηθεί επί της έναρξης της επιχείρησης της Τουρκίας στη Β. Συρία και τα σχέδια της γειτονικής χώρας για δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια

Συρία με επιστροφή και εγκατάσταση Σύρων προσφύγων εκεί. H Εκπρόσωπος επανέλαβε, μάλιστα, τη χθεσινή της δήλωση ότι «βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν θα επιτευχθεί μέσω στρατιωτικών μέσων, αλλά απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους». «Η ΕΕ προτρέπει και συνεχίζει να παροτρύνει τους εγγυητές της Astana, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Τουρκία, να εξασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία», ανέφερε.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, «η ΕΕ διατηρεί τη θέση της ότι μπορεί να γίνει μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή, η οποία ασφαλώς δεν συμβαίνει ακόμη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα