Αιγύπτιος Κροίσος: Γιατί επένδυσα στην Κύπρο (BINTEO)

Αποκλειστικά στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ και το Χρύσανθο Τσουρούλλη μίλησε ο Αιγύπτιος επενδυτής, Naguib Sawiris . Ο κ. Σαουίρις, επεκτάθηκε επί της μεγάλης του επένδυσης για κατασκευή της Μαρίνας στην Αγία Νάπα, για την οικονομία της Κύπρου και τις προοπτικές που έχει. Παράλληλα προέβη σε υποδείξεις για αλλαγές που απαιτούνται στο κυπριακό επιχειρείν. 

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Σαουίρις, είστε ένα σημαντικός παράγοντας στην οικονομία

της Αιγύπτου και, εδώ και καιρό, δραστηριοποιείστε και στην Κύπρο. Για ποιο λόγο επιλέξατε την Κύπρο για να επεκτείνετε τις (επιτυχημένες) δραστηριότητές σας;

Για πολλούς λόγους. Πρώτα, η Κύπρος είναι 50 λεπτά από την Αίγυπτο, 30 λεπτά από την Βηρυτό και περίπου το ίδιο από το Ισραήλ. Μία ώρα από την Ελλάδα. Βρίσκεται σε μία μοναδική θέση, οι υποδομές είναι εξαιρετικές, ο κόσμος είναι πολύ καλός και φιλόξενος, ο καιρός είναι καταπληκτικός, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην είμαι στην Κύπρο. Και νομίζω ότι τώρα είναι μία καλή περίοδος, ήλθα σε μία καλή περίοδο, διότι υπήρξε και η περίοδος της οικονομικής κρίσης κατά την οποία η Κύπρος ήταν σε περίοδο θλίψης, ο κόσμος ήταν μελαγχολικός, ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει λεφτά από τις τράπεζες – θυμάστε – ήταν άσχημη περίοδος. Όταν ήλθα για να επενδύσω εδώ, πάντα επενδύω την χειρότερη περίοδο, διότι τότε οι επενδυτές δεν έρχονται. Όταν επενδύεις τη χειρότερη στιγμή, πολλά πράγματα είναι προς όφελός σου. Ένα είναι ότι απολαμβάνεις την εκτίμηση από την Κυβέρνηση και τον κόσμο, ότι ήλθες σε μία δύσκολη στιγμή, η κυβέρνηση θέλει να έχει επενδυτές διότι δεν υπάρχουν πολλοί, άρα η είσοδός σου είναι πιο εύκολη και μπορείς να εργαστείς σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, επειδή δεν έχεις ανταγωνισμό. Ήρθα σε μία καλή στιγμή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή είδατε την ευκαιρία σε μία δύσκολη στιγμή;

Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Η Κύπρος είναι μία ουδέτερη χώρα. Δεν είναι σε αντιπαράθεση με καμία χώρα. Γνωρίζω για τις τουρκικές απειλές, αλλά αυτή η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ήρεμη. Ο καιρός είναι καλός όλο τον χρόνο. Και όπως είπα, οι υποδομές είναι εξαιρετικές, και έχεις και γραφειοκρατία, κάτι που είναι καλό. Στο τέλος, δουλεύει/έχει αποτέλεσμα. Όταν κάτι είναι πολύ αυστηρό και όχι τόσο ξεκάθαρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιλαμβάνομαι ότι το έργο της Μαρίνας στην Αγία Νάπα προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας αυτός ο ρυθμός προόδου της υλοποίησης του έργου;

Ναι, είχαμε ένα χρόνο, 9 μήνες καθυστέρηση, λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων, που δεν ήταν δικαιολογημένα, μας ανάγκασαν να αναβάλουμε τις εργασίες για 9 και 12 μήνες, αναγκαστήκαμε να ξοδέψουμε 4 εκατομμύρια ευρώ, για να ικανοποιήσουμε – κατά την άποψη μου – μη δικαιολογημένα αιτήματα, αλλά δεν θέλαμε να εμπλακούμε σε αντιπαράθεση. Είναι καλύτερο να ξοδέψεις 4 εκατομμύρια περισσότερα όπως ζητούν οι τεχνοκράτες, άσχετα αν δεν έχεις πεισθεί, παρά να μπεις σε συζήτηση. Ωστόσο αυτό οδήγησε σε εννιάμηνη καθυστέρηση. Ανοίγουμε τον Νοέμβριο το λιμάνι της Αγίας Νάπας, άρα έχουμε να καλύψουμε τον χρόνο που χάθηκε. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα μάτια ενός έμπειρου επιχειρηματία της δικής σας εμβέλειας, ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιχειρείν στην Κύπρο;

Είναι το ίδιο όπου οπουδήποτε αλλού. Έχουμε θέματα περιβαλλοντικής φύσης, τα οποία μερικές φορές είναι ακραία και αβάσιμα. Είχα τα ίδια προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκεί ο Ντόναλτ Τραμπ έχει ακραία συμπεριφορά. Εκτιμώ τα περιβαλλοντικά ζητήματα όταν είναι βάσιμα, και όχι όταν τίθενται εκτός του πλαισίου. Όταν υπάρχει μία μεγάλη έκταση γης που είναι έτοιμη για ανάπτυξη, και λες «όχι», επειδή είναι περιοχή Natura , μία περιοχή την οποία επισκέπτονται 2 πουλιά. Τα 2 πουλιά θα βρουν άλλο τόπο να πάνε… Άρα, ναι, μεταξύ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, του κόσμου, της βελτίωσης της οικονομίας …θα πρέπει να υπάρχει μία σωστή ισορροπία. Όχι να υπερβάλλουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάτι στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου που θα επιδιώκατε να αλλάξει και, εάν ναι, τι θα ήταν αυτό;

Βεβαίως. Η γραφειοκρατία. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι μερικές φορές πολύ αργή. Και όταν είσαι αργός, στερείς τη χώρα σου από εισόδημα. Ας το δούμε από την πλευρά του επενδυτή. Έχεις 100 εκατομμύρια να επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν 2 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, και αυτοί θα συνεισφέρουν στη φορολογία. Όσο κωλυσιεργείς, τα χρήματα δεν έρχονται, οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται. Άρα, το πρόβλημα με τις κυβερνητικές υπηρεσίες είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται το επείγον, για αυτούς είναι μία δουλειά. Εργάζονται από τις 9 έως τις 5. Αν δεν λάβεις απόφαση, δεν έγινε και κάτι. Εάν πάρεις μία απόφαση και τύχει έρευνας, τότε, είναι καλύτερα να μην λαμβάνεις αποφάσεις. Και στην χώρα μου συμβαίνει το ίδιο. Η γραφειοκρατία στην Αίγυπτο είναι χειρότερη. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι αν είσαι πατριώτης και αγαπάς τη χώρα σου και θέλεις να δεις τη χώρα σου να γίνεται η πιο πλούσια χώρα στη Μεσόγειο και μπορείς, επειδή ο Θεός σας τα έχει δώσει όλα (καλός καιρός, καλή γη, παράδοση, εκπαίδευση, έχετε καλά πανεπιστήμια, καλά σχολεία, έχετε πάθος για την προσφορά υπηρεσιών, στον τομέα υπάρχουν ταλαντούχα άτομα, άρα, θα πρέπει να είστε παγκόσμιος τουριστικός και επιχειρηματικός κόμβος) [σ.σ. θα διευκολύνεις τις γραφειοκρατικές διαδικασίες]... Αυτό που εμείς φέρνουμε με το έργο στην Αγία Νάπα, είναι ότι προορίζεται για πλούσιους τουρίστες, αυτό που κάνουμε είναι ότι δεν ανταγωνιζόμαστε με τα υφιστάμενα ξενοδοχεία και τις υφιστάμενες μαρίνες, επειδή έχουμε επιλέξει να μετατρέψουμε την Αγία Νάπα σε ακριβό προορισμό. Θα απευθύνεται σε τουρίστες που θα θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα, θα θέλουν να καταλύσουν σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχείο, στα καλύτερα εστιατόρια, τις καλύτερες μαρίνες, από άποψη υποδομής και εξυπηρέτησης, θα έλθουν στην Αγία Νάπα. Άρα, απευθύνεσαι σε συγκεκριμένη ομάδα τουριστών και όχι στα γκρουπ που έρχονται και ξοδεύουν 100 ή 200 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό, θα οδηγήσει στην εισροή μεγαλύτερων εσόδων;

Ακριβώς. Και περισσότερες θέσεις εργασίας. Το έργο με τη Μαρίνα θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας – στην μαρίνα, στα εστιατόρια, στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα γίνει αυτό;

Τον Νοέμβριο παραδίδεται η πρώτη φάση, και επίσημα η Μαρίνα θα ανοίξει στις 11 Ιουλίου. Και αυτό θα το γιορτάσουμε με μία μεγάλη εκδήλωση, για να προσελκύσουμε τα φώτα της δημοσιότητας στην Αγία Νάπα. Επέλεξα την Αγία Νάπα γιατί έχω εμπειρίες από την περιοχή. Όταν ήμουν 18, 19 χρονών, συνήθιζα να έρχομαι εδώ. Ως φτωχός τουρίστας. Ήμουν φοιτητής, δεν είχα πολύ χρόνο, αλλά πέρασα εξαιρετικά. Την περίοδο εκείνη, η πλειοψηφία ήταν Σουηδοί, Φινλανδοί, Δανοί. Παραθέριζαν εδώ, και οι παραλίες είναι ασύγκριτες, έχω μνήμες από εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι είναι φορολογικός «παράδεισος» και κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ο κόσμος πιστεύει ότι αν χρειάζεσαι πρόσθετο διαβατήριο, πρέπει να είσαι εγκληματίας. Τώρα, γιατί οι Κινέζοι θέλουν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο; Διότι ζουν σε μία χώρα που είναι αντιδημοκρατική, ελεγχόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν υπάρχει ελευθερία,. Μία μέρα μπορεί να σου απαγορεύσουν να ταξιδέψεις, δεν νιώθεις ασφαλής. Έρχονται, και λένε ότι θέλω να γίνω Κύπριος υπήκοος, επειδή υπάρχει δημοκρατία, ο νόμος δικαίου και τάξη και θέλω ένα διαβατήριο για να μπορώ να ταξιδεύω στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο για το διαβατήριο. Έρχεται εδώ και αγοράζει σπίτι, πληρώνει αρκετά εκατομμύρια και αγοράζει έπαυλη. Έρχεται εδώ με την οικογένειά του. Για το σπίτι χρειάζεσαι οδηγό, εργάτες, ο εργολάβος θα απασχοληθεί, αγοράζεις έπιπλα από εδώ, και μετά του αρέσει η χώρα και θέλει να επενδύσει. Να κτίσει ξενοδοχείο κινεζικής τεχνοτροπίας. Όταν αρχίσαμε την επένδυση, τρία νέα ξενοδοχεία ανεγέρθηκαν κοντά μας. Γιατί; Επειδή, τώρα βλέπουν την μαρίνα και για αυτό έρχονται. Άρα, άμα έχει διαβατήριο, νιώθει ασφαλής. Δεν είναι μόνο για να ζήσει εδώ, αλλά και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα έγκρισης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, αν κάποιος αιτηθεί διαβατήριο στην Ουγγαρία, ή στη Μάλτα (τους ανταγωνιστές σας), ή τώρα και στην Ελλάδα που θα αρχίζει να συναγωνίζεται σε αυτό τον τομέα, αν του αρνηθούν αυτές οι χώρες, το ίδιο να ισχύει και εδώ. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την παραχώρηση διαβατηρίων. Έχω μία υπόθεση, κάποιος που εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε κάποια άλλη χώρα, που είναι κρατική και αυτόματα είναι PNP.

Πιστεύω ότι θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να τύχει σοβαρού χειρισμού, διότι είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές και θα έλθουν άνθρωποι που είναι δημοκρατικοί, που είναι ελεύθεροι, για αυτό τον λόγο χρειάζεται ο θεσμός της παραχώρησης διαβατηρίων. Έρχονται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, από χώρες της Μέσης Ανατολής, χώρες οι οποίες δεν είναι δημοκρατικές και ελεύθερες. Μπορείς να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, αλλά ο Πούτιν μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και την επομένη, όλα εξαφανίζονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα, οι κατηγορίες προέρχονται από ανταγωνιστές, άλλες χώρες;

Πιστεύω ότι οι κατηγορίες προέρχονται από διάφορα άτομα. Άτομα που είναι υπερ-εθνικιστές, χωρίς ωστόσο το ανάλογο υπόβαθρο. Διότι, είστε και μικρή [χώρα] πληθυσμιακά. Και έχω πρόβλημα με την τουρκική εισβολή. Και τώρα κλέβουν και το αέριο. Άρα, πρώτα πρέπει να έχετε περισσότερο κόσμο, δεύτερο, προέρχονται από ανταγωνιστικές χώρες, Μάλτα, Ουγγαρία, Ελλάδα, άρα αν το πρόγραμμα σου είναι πετυχημένο, θέλουν να το σταματήσουν. Από την έναρξη του προγράμματος, παραχωρήθηκαν 3.000 διαβατήρια. Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό. Αλλά αυτοί οι εκατομμυριούχοι θα πληρώσουν φόρους, και θα δημιουργήσουν περισσότερα, από το ελάχιστο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στον συνολικό πληθυσμό. Μην επιτρέψετε να έλθουν εγκληματίες ή άτομα με κακή φήμη. Θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. Με το Google σήμερα είναι εύκολο. Θα με βρεις, θα ακούσεις για μένα καλά πράγματα, αλλά και κακά από φανατικούς θρησκόληπτους. Επειδή είμαι Χριστιανός, εκφράζω την άποψή μου και δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύεις, ενόσω σέβεσαι τη θρησκεία μου. Μπορεί να ακούσεις κάτι κακό για μένα, αλλά υπάρχει διαφάνεια. Αν έχω κριθεί στη ζωή μου, αυτό θα είναι στο διαδίκτυο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας εξελίσσεται γοργά σε μια ζώνη συγκρούσεων και διεθνών εντάσεων. Φοβάστε, μήπως, ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αλλαγές στην πολιτική γεωγραφία της (πλούσιας σε υδρογονάνθρακες) Ανατολικής Μεσογείου, και ίσως και της Αιγύπτου;

Ναι, κοιτάξτε την παγκόσμια κατάσταση. Σήμερα, κάθε ηγέτης περιφερειακής χώρας θέλει να κτίσει μία αυτοκρατορία. Έχουμε τη ρωσική αυτοκρατορία, που επανακάμπτει και θέλει να αποτελέσει το αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε τους Κινέζους που θέλουν να κτίσουν τη δική τους αυτοκρατορία, με την οικονομική ισχύ που διαθέτουν, με περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών της, καθορίζοντας τις θα δουν και τι θα ακούσουν, μετά έχεις την Ινδία και έχεις και την οθωμανική αυτοκρατορία, έχει το παλάτι που στοίχισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και μετά έρχεται να κλέψει το αέριό σας και να προβαίνει σε προκλήσεις. Και ο κόσμος τι κάνει; Μηδέν. Τίποτα. Όλοι αυτοί οι κύριοι παίκτες, ο κόσμος τους παρακολουθεί και δεν αντιδρούν. Και αύριο, ο τουρκικός στρατός θέλει να μπει στη Συρία. Ο κύριος Τραμπ, μία άλλη καταστροφή την οποία έχουμε, τους λέει, «εντάξει μπορείτε να μπείτε, εμείς φεύγουμε». Εγκαταλείπουν τους Κούρδους, τους ανθρώπους που τους βοήθησαν με το «Ισλαμικό Κράτος» και τους διώχνουν από τη Συρία έτσι απλά. Το άλλο πρόβλημα που έχουμε με τους ηγέτες σήμερα, είναι ότι ζώντας σε έναν τρελό κόσμο, έχουμε τρελούς ηγέτες. Όπως ο κύριος Τραμπ, όπως ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, στην Ιταλία ο ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα, στην Ουκρανία είναι καλός επειδή είναι μορφωμένος, αυτό είναι σημαντικό. Ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει ο Ερτογάν, ο οποίος παρενοχλεί τους πάντες, αγοράζεις πυραύλους από την Ρωσία και αυτά από την Αμερική. Όλοι την γλυτώνουν με τις παρανοϊκές πράξεις στις οποίες προβαίνουν. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι: Ζείτε σε ένα σπίτι εδώ και ο γείτονας σάς κλέβει το σπίτι σας. Και εσείς τον παρακολουθείτε. Πώς νιώθετε; Βλέποντας την παρούσα κλιμάκωση με την Τουρκία. Ο θυμός δεν είναι αρκετός. Θα πρέπει να με δείτε εμένα όταν θυμώνω.

Ερώτηση: Η Αίγυπτος δεν είναι ανεπηρέαστη από τις διενέξεις στην περιοχή. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές για την πολιτική σταθερότητα στην Αίγυπτο; Αναμένετε ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της χώρας σας; Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις για την περιοχή;

Βεβαίως και επηρεάζεται. Όλοι οι ανισόρροποι, οι εξτρεμιστές. Ζουν σε έναν θολό, ομιχλώδες κόσμο. Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει αρκετούς, καλούς πολιτικούς. Ελπίζω ότι αυτοί οι λογικοί, καλοί πολιτικοί θα επιστρέψουν από την Αμερική. Μία ομάδα από αυτούς τώρα υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν βαδίζει στον σωστό δρόμο. Στη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η κυβέρνηση ή η αλλαγή της. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη διαχείριση. Χρειαζόμαστε περισσότερες ελευθερίες, ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στις εξελίξεις;

Πιστεύω ότι η διακρατική συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδος και Κύπρου είναι πολύ σημαντική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει ουσία σε αυτή την συμφωνία;

Αυτό είναι το πρόβλημα. Το λάθος που κάνουν οι πολιτικοί είναι ότι συναντώνται μόνοι τους και καταλήγουν σε συμφωνίες μόνοι τους. Και μετά, όταν θα εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες, οι πολίτες τους δεν είναι μέρος αυτών των συμφωνιών. Θα μπορούσαν οι συμφωνίες να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο. Φανταστείτε, αν οι τρεις ηγέτες, όταν συναντηθούν, έχουν μαζί τους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Και τους ερωτούν πώς μπορούμε με αυτές τις συμφωνίες, να φέρουμε τη ραγδαία ανάπτυξη στην περιοχή. Και με αυτό τον τρόπο, οι ηγέτες βαδίζουν στον σωστό δρόμο. Κανένας δεν θέλει αναβίωση της Τουρκικής αυτοκρατορίας. Έχουμε το δικαίωμα, ως επιχειρηματίες, να είμαστε μαζί με τους ηγέτες και να εφαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες. Όταν οι ηγέτες συνάπτουν τις συμφωνίες, για τις οποίες διαβάζεις στις εφημερίδες, για αυτό και εκείνο το ζήτημα, δεν βλέπω να γίνεται εξόρυξη αερίου η πετρελαίου. Πού είναι οι Ευρωπαίοι; Το τουρκικό πλοίο διεξάγει έρευνες, εσείς έχετε παραχωρήσει τα οικόπεδα στη Γαλλία και την Ιταλία, με την ελπίδα ότι, αν οι Τούρκοι θα έλθουν για να κλέψουν το αέριο, θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Πού είναι; Θα πρέπει να συνεργάζεστε με οξύθυμα άτομα, όπως εγώ. Αν εξαρτάτο από εμένα, το τουρκικό σκάφος δεν θα παρέμενε στην περιοχή ούτε για 24 ωρες.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθούμε αυτό το διάστημα την προκλητική δεύτερη και τρίτη εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στις κυπριακές θάλασσες. Η Κύπρος αντιμετωπίζει την Τουρκική αυτή επιθετικότητα, κτίζοντας οικονομικές συνεργασίες με άλλα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου. Ποια άλλα μέτρα και πολιτικές ενέργειες θεωρείτε ότι χρειάζονται και θα έχουν αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας;

Θα πρέπει να κάνετε θόρυβο, φασαρία. Να προσφύγετε στους Γάλλους και τους Ιταλούς και να ζητήσετε εξηγήσεις. Να ακυρώσετε το συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία. Αν ήμουν επικεφαλής, θα τηλεφωνούσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και θα του έδινα διορία ένα μήνα να επιλύσει το πρόβλημα. Και αν δεν το επιλύσει, τότε να παραχωρήσετε την άδεια σε εμένα, και εγώ θα ασχοληθώ μαζί του. Δεν αστειεύομαι. Δεν μπορείς να παρακολουθείς αμέριμνα τα όσα συμβαίνουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι φανερό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ηγέτης, ο «σουλτάνος» όπως συχνά αποκαλείται, οραματίζεται την παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια επίφοβη προοπτική για την περιοχή… Το θεωρείτε πιθανό σε οποιοδήποτε βαθμό να επιτύχει στο όραμά του αυτό;

Όχι. Οι χώρες της περιοχής θα τον σταματήσουν. Οι λαοί της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδος, θα τον σταματήσουν, επειδή δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά στις κυβερνήσεις μας. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Είμαστε 100 εκατομμύρια, η Αίγυπτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή μπορεί να συνομιλεί και να παίζει παιγνίδια με τον πρόεδρο Τραμπ και τον Πούτιν...

Ποτέ δεν επωφελήθηκε μία χώρα να «παίζει» και με τις δύο υπερδυνάμεις. Εκείνο που θα ωφελήσει είναι να επιλέξεις με ποια χώρα θα πας. Αν δεν σταματήσεις να παίζεις αυτό το παιγνίδι, τότε ο Πούτιν δεν θα σε θεωρήσει φίλο και το ίδιο και ο Τραμπ. Και τελικά, δεν θα έχεις καθόλου φίλους. Θα πρέπει να διαλέξεις τους φίλους σου. Ας πούμε ότι έχεις δύο φίλους, οι οποίοι είναι εχθροί. Μπορείς να είσαι φίλος και με τους δύο; Όχι. Αυτό ίσχυσε πολύ παλιά, όχι όμως σήμερα. Όταν το Ισραήλ κατέκτησε τη χώρα μας, πήγαμε σε πόλεμο, και τον κερδίσαμε. Και πήραμε τα εδάφη μας πισω. Μόνο διά της ισχύος. Αυτή η νοοτροπία της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει, ανήκει στην ιστορία. Και δεν μπορεί να επιστρέψει. Όπως για παράδειγμα ο Σάνταμ Χουσέιν του Ιράκ όταν εισέβαλε στο Κουβέιτ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταίο μήνυμα στους Κύπριους που μας παρακολουθούν.

Θέλω να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα. Είστε και άνθρωποι, και είμαι χαρούμενος που είμαι στην χώρα σας. Νιώθω ένας από εσάς. Και ήλθα για να μείνω εδώ για πάντα. Αν με βοηθήσετε με τους γραφειοκράτες σας, θα επενδύσω όλα τα λεφτά μου στη χώρα σας! 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε σχέδια και για άλλες επενδύσεις;

Βεβαίως. Θα πρέπει ωστόσο να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση μάς υποστηρίζει και θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος τουριστικός κόμβος σε όλη τη Μεσόγειο. Θα πρέπει να ελκύσετε νέες κατηγορίες τουριστών, χρειάζεται ένα ορόσημο και θα πρέπει να ανεγείρετε ένα τεράστιο άγαλμα του διάσημου γλύπτη Κώστα, που θα αποτελέσει ορόσημο. Όταν θα βλέπουν το άγαλμα με ανοικτό το χέρι να τους υποδέχεται, θα πρέπει να κάνουμε πράγματα όπως αυτό, συναρπαστικά πράγματα. Έχετε όλα τα συστατικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να πετύχετε. Καλό εκπαιδευτικό σύστημα, υποδομή, δρόμους, τηλεπικοινωνίες, διοίκηση, δημοκρατία, καλά δικαστήρια, στα οποία μπορεί να προσφύγει ένας επενδυτής αν έχει πρόβλημα. Ο Θεός να ευλογεί τη χώρα σας και χαίρομαι που είμαι εδώ. 

Keywords
κυπρος, σιγμα, αιγυπτος, ελλαδα, καιρος, τραπεζες, τίθενται, natura, σχολεια, προσφορες, νέα, ουγγαρια, εταιρεία, ρωσία, google, ισχύ, στρατος, ρωτήσω, πετρελαιο, γαλλια, ωρες, αοζ, εφημεριδες, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αμα, κομματα, διαβατηριο, χωρες, ρωσία, αδεια, δημοκρατια, δουλεια, επιπλα, ηγεσια, ηγετης, ινδια, ιρακ, ισραηλ, ιταλια, κινα, κυπρου, μαλτα, ξενοδοχεια, οθωμανικη αυτοκρατορια, οικονομια, οροσημο, ουκρανια, περιοδος, προγραμμα, ρυθμος, τηλεοραση, ωρα, αμερικη, ανθρωπος, απλα, αργος, βρισκεται, γειτονας, γεωγραφια, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δειτε, διοικηση, δικη, δωσει, διαδικτυο, διορια, εγινε, εδινα, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελευθερια, ελπιδα, επενδυτης, επενδυσεις, ερντογαν, ερευνες, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, εταιρεία, ετσι απλα, ευρωπη, εχθροι, ζωη, ζωη μου, ζωνη, ιδια, ιδιο, η δικη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, θεος, θεσεις εργασιας, θυμος, θολο, θρησκεια, ισορροπια, ησυχο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κομμα, κομβος, λαθος, λεφτα, λογο, ματια, μηνες, μηδεν, μικρο, μπορεις, μπορειτε, νεες θεσεις εργασιας, νοοτροπια, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οικοπεδα, οικογενεια, οραμα, ουσια, οφελος, παθος, περιβαλλον, πλοιο, πουτιν, προβληματα, ρολο, ρωτήσω, σιγμα, συζητηση, συρια, σπιτι, σχεδια, τίθενται, τουρκια, τρια, τριτη, υπηκοος, ισχύ, φορολογια, φτωχος, φημη, χερι, χαθηκε, ωρες, ανηκει, ασχημη, δικαιωμα, ετοιμη, ηγετες, χωρα, εισβολη, natura, νιωθεις, σωστο, τρελο, θαλασσες, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα