Χατζηπαντέλα: Η κατάσταση στην Κίνα, τα μέτρα και τι γίνεται με τα ΤΑΕΠ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας. Ο κ.Χατζηπαντέλα μίλησε για το θέμα της έξαρσης των κρουσμάτων, για την ανησυχία που επικρατεί λόγω Κίνας αλλά και για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των ΤΑΕΠ στα Νοσοκομεία.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, ο Υπουργός είπε πως «τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει μια κατάσταση

που είναι ιδιόρρυθμη και αυτή την κατάσταση όπως την αντιμετωπίσαμε και πέρσι με την όμικρον. Αυτό συμβαίνει φέτος λόγω της άνοιξης των συνόρων ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε αποφασίσει διαφορετική αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε σχέση με τις άλλες χώρες και αυτή τη στιγμή έκανε μια στροφή 180 μοιρών τα ανοίξανε όλα σε μια μέρα».

Αναφορικά τώρα με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, ο Υπουργός είπε πως «Στην Κύπρο νιώθουμε τυχεροί αυτή τη στιγμή γιατί τις μεταλλάξεις τις κάνουμε στη χώρα μας.  Είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχω λάβει σαν υπουργός υγείας άρα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τις μεταλλάξεις που έχουμε στην χώρα μας. Για να δημιουργηθεί νέο κύμα μα έχει δείξει στο παρελθόν πρέπει να έχουμε νέα μετάλλαξη προς το παρόν όλες οι εταλλάξεις που είναι στην κοιωότητα μας τις έχουμε από τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα 2/1 η επιδημιολογική ομάδα πραγματοποίησε συνάντηση με αφορμή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κίνα.

Ο Υπουργός υγείας ανέφερε πως «χθές είπαμε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε κάποιους ελέγχους στα λύματα στα αεροδρόμια μας γιατί επειδή είμαστε νησί ο ιός έρχεται από τα αεροδρόμια. Είναι ένα θέμα που ζήτησα από τους λειτουργούς του υπουργείου υγείας να με ενημερώσουν τις επόμενες μέρες πως θα ελέγξουμε τα λύματα γιατί από εκέι θα πάρουμε το πρώτο δείγμα και θα εντοπίσουμε εάν έχουμε νέα μετάλλαξη ώστε να προετιμαστούμε αν θα είναι κάτι νέό και θα είναι κάτι επιθετικό ώστε να πάρουμε κάποια μέτρα». 

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα o Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως δεν είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο για lockdown.

Χθες, συζητήθηκε από κάποιους επιστήμονες η εισήγηση, είναι ένα μέτρο που το έχει η Γαλλία, να υπάρχει υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις πτήσεις που έρχονται στην Κύπρο, γιατί όλες οι μεταλλάξεις έρχονται από τα αεροδρόμια. Πιθανόν να υπάρχει πολύ πιο λίγη μετάδοση στη χώρα μας. Δεν πήραμε οποιαδήποτε απόφαση καθώς περιμένουμε την συζήτησής στην ευρωπαϊκή επιτροπή υπό την επίτροπο που θα γίνει τις επόμενες μέρες και να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε όλες οι χώρες σε συγκεκριμένα μέτρα θα το κάνουμε εάν πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα που άλλες χώρες δε θέλουν να πάρουν θα τις πάρουμε. 

Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Μιλώντας για το θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ο Υπουργός είπε πως «αυτή τη στιγμή τα νοσηλευτήρια μας  ταλαιπωρούνται από ιώσεις εκτός από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν αρκετές ιώσεις ανά το παγκόσμιο. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είναι θέματα που τα μελετούμε καθημερινά, είμαστε καθημερινά στα νοσηλευτήρια και είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε αν χρειαστεί».

Όσον αφορά τις παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αντιπυρετικά είπε πως «ένα θέμα που μας προβληματίζει είναι το γεγονός όσον αφορά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κίνα και αρκετοί εργάτες στην Κίνα θα νοσήσουν με το κορωνοϊό άρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία να έχουμε ελλείψεις σε προϊόντα που έρχονται από την κίνα.

Στην χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην προετοιμαστούμε. Από χθες στο Υπουργείο υγείας ζητήσαμε από τους υπεύθυνους αγορών να ετοιμαστεί μια κατάσταση αν πρέπει να έχουμε περισσότερα αποθέματα και είναι ένα θέμα που θα το κοιτάξξουμε ώστε να μην έχουμε ελλείψεις». 

Τέλος το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τα νοσηλευτήρια ανέφερε «όσα συνεργάζονται μαζί μας δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Τα άλλα που δημιουργήσαν αυτά τα προβλήματα στην Λευκωσία να είναι σίγουροι ότι δεν θα αφήσουμε το πράγμα εδώ. Ήδη, αναμένω από τον ΟΑΥ τα στοιχεία από τον ερευνώντα λειτουργό που θα διορίσει την έκθεση από αυτόν και θα δούμε τι θα αναδείξει αυτή η έρευνα». 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζηπαντέλα, Κίνα, ΤΑΕΠ,chatzipantela, kina, taep