Οι χώρες που επέκριναν την επίσκεψη Μπεν Γκβίρ στην Πλατεία των Τεμενών

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ χαρακτήρισε την επίσκεψη νωρίτερα σήμερα του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών απόπειρα να μετατραπεί το τέμενος αλ Άκσα «σε εβραϊκό ναό».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Στάγεχ ζήτησε από τους Παλαιστίνιους «να αντισταθούν στις επιδρομές στο τέμενος αλ Άκσα», αφού ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ μετέβη στην Πλατεία των Τεμενών,

στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς ωστόσο να πλησιάσει το τζαμί.

Την κίνηση αυτή καταδίκασε και η Ιορδανία, θεματοφύλακας του αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους εβραίους, οι οποίοι τον ονομάζουν «Όρος του Ναού».

«Η Ιορδανία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στο τέμενος αλ Άκσα και την παραβίαση της ιερότητάς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για «πρόκληση» η οποία μπορεί να προκαλέσει «κλιμάκωση».

«Το Όρος του Ναού είναι ανοικτό για όλους», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Γκβιρ. Βίντεο τον δείχνει να περπατά στην Πλατεία των Τεμενών, όπου βρίσκεται το αλ Άκσα, περιστοιχισμένος από πολλούς άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και έναν ακόμη ορθόδοξο εβραίο.

Αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε ότι η 15λεπτη επίσκεψη του υπουργού στην Πλατεία είναι σύμφωνη με το στάτους- κβο της περιοχής, βάσει του οποίου οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να την επισκέπτονται συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί.

Ο Μπεν Γκβιρ, που ζει σε έναν από τους πιο σκληροπυρηνικούς εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έγινε υπουργός του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2022 στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπερασπίζεται την προσάρτηση από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, όπου ζουν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και 475.000 Ισραηλινοί σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Επίσης τάσσεται υπέρ της μετακίνησης μέρος του αραβικού πληθυσμού του Ισραήλ προς γειτονικές χώρες και συχνά μεταβαίνει σε περιοχές όπου επικρατεί ένταση, οξύνοντας την κατάσταση, όπως καταγγέλλουν επικριτές του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε την επίσκεψη στην Πλατεία των Τεμενών.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε στο Twitter: «Να τι συμβαίνει όταν ένας αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να αναθέσει ευθύνες στον πιο ανεύθυνο άνθρωπο στη Μέση Ανατολή, στο πιο εκρηκτικό μέρος της Μέσης Ανατολής».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τζαμιών

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε «προκλητικές ενέργειες» ισραηλινού αξιωματούχου, για τον οποίο ανέφερε πως «εφόρμησε» σήμερα στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα, ενώ σε καταδίκη της εν λόγω ενέργειας προχώρησαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «εκφράζει την καταδίκη από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας της προκλητικής ενέργειας ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος εφόρμησε στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα».

Στη σαουδαραβική ανακοίνωση δεν κατονομάζεται ο νέος ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την πλατεία των Τζαμιών κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν επίσης την «έφοδο» του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν το 2020 συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ μπήκε στο τέμενος Αλ Αξά - δήλωση Μπεν Γκβιρ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστίνη#45Ιορδανία Επέκριναν, Μπεν Γκβίρ, Πλατεία, Τεμενών,palaistini#45iordania epekrinan, ben gkvir, plateia, temenon