Μπαν: Μου σπαράζει η καρδιά για τη Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η προσφυγική κρίση κυριάρχησαν στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, ο οποίος παραδέχθηκε στο πρώτο την αδυναμία του διεθνούς οργανισμού να τερματίσει τη σύγκρουση, καθώς τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. είναι διχασμένα.

«Είναι πολύ θλιβερό και τραγικό και ως γενικό γραμματέα μου σπαράζει η καρδιά, καθώς μερικές φορές σκέφτομαι πως και τι να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα», είπε ο Μπαν γκι-Μουν

για τη Συρία.

Εξήγησε ότι στη Συρία υπάρχουν πρώτα απ’ όλα διαιρέσεις μεταξύ του Συριακού λαού, στα Ηνωμένα Εθνη και ειδικά στο Σ.Α. δεν υπάρχει ενότητα, ιδίως μεταξύ των μονίμων μελών, αλλά διαιρεμένες είναι επίσης για το θέμα και οι περιφερειακές δυνάμεις.

«Αυτού του είδους η διαίρεση καθιστά την κατάσταση άλυτη. Λυπούμαι βαθύτατα που δεν μπορέσαμε να βρούμε την αλληλεγγύη, την παθιασμένη ηγεσία και την ενότητα στον σκοπό που απαιτείται», είπε ο Μπαν γκι-Μουν.

Είπε πως η συμφωνία για τα χημικά υλικά στη Συρία και τα πυρηνικά του Ιράν απέδειξε πως όταν επιδεικνύεται ενότητα κι αλληλεγγύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Όταν μιλούσα σε όλους τους ηγέτες των 5 ΜΜ, του Ιράν και της ΕΕ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το κύριο μήνυμά μου ήταν πως είναι καιρός να δείξουν αλληλεγγύη και ενότητα στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Θα τους προτρέψω ξανά», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αποκάλυψε ότι το βασικό θέμα στην συνάντηση που θα έχει με τους υπουργούς Εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η Συρία θα είναι το βασικό θέμα και πως γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί πολιτικός διάλογος.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των εμπλεκομένων πλευρών, ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνο η πολιτική λύση, μέσω ενός διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει όλους, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα».

Ενώ σε άλλη ερώτηση, σχετικά με πληροφορίες ότι η Ρωσία αυξάνει την στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Δαμασκού, αφού επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, πρόσθεσε πως τον ανησυχεί ότι εξοπλίζονται οι πλευρές.

«Αυτού του είδους η κατάσταση μπορεί μόνο να συμβάλει σε αυξανόμενη επιδείνωση. Γι’ αυτό προτρέπω εκ νέου όλα τα μέρη, ιδίως τα μέλη του Σ.Α., να επιδείξουν αυτή τη στιγμή την αλληλεγγύη τους», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η Συρία έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και ο μισός πληθυσμός της έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Μπαν γκι-Μουν σημείωσε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την βία και βόμβες – βαρέλια στη χώρα τους θα συνεχίσουν να αναζητούν να ζήσουν αλλού.

«Χαιρετίζω τους ηγέτες και τους πολίτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, που άνοιξαν τις πύλες τους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη».

Αναφέρθηκε και στην υψηλού επιπέδου συνάντηση που συγκαλεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο «να κινητοποιήσει μία ανθρωπιστική, αποτελεσματική και βασισμένη στα δικαιώματα απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση. Προτρέπω όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τις νομικές τους υποχρεώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις σκηνές που διαδραματίστηκαν λίγες ώρες νωρίτερα στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, είπε πως του προκάλεσε σοκ που είδε πως μεταχειρίζονται αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Γνωρίζω πως υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα. Ολες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία».

Ξεκαθάρισε ότι υποχρέωσή μας ως άνθρωποι είναι - πέραν των υποχρεώσεών μας που εκπηγάζουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – είναι πρώτα απ’ όλα να παράσχουμε σ’ αυτούς βοήθεια διάσωσης, κατάλυμα και συνθήκες υγιεινής διαβίωσης.

«Κι απ’ εκεί και μετά πως θα τους διαχειριστούμε», συμπλήρωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα