Αποκαλύψεις Έιντε για το κλειδί της λύσης

Ανήσυχος παρουσιάστηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε αναφορικά με το πάγωμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από ένα οριστικό αδιέξοδο μιλώντας στις 10 Μαρτίου σε κλειστή ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Αυτή τη φορά, δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν θα είναι μια απλή αποτυχία, παραπέμποντας στη θεωρία της «τελευταίας ευκαιρίας».

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανατρέποντας

το διαχρονικό δόγμα της Λευκωσία πως το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται στην Άγκυρα, είπε στους ξένους διπλωμάτες πως λίγο-πολύ όλα εξαρτώνται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Το κλειδί της λύσης, δήλωσε, βρίσκεται εντός της Κύπρου και όχι εκτός, κι αν θέλουν οι δύο ηγέτες μπορούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία.Αναφερόμενος στο σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες, ο Νορβηγός διπλωμάτης επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Είπε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί έχει «φθαρεί» λόγω «της απόφασης της Βουλής και την υπερβολική αντίδραση των Τουρκοκυπρίων».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνων εμφανίστηκε συγκρατημένος για τις προοπτικές και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Πρέπει, υπέδειξε, να υπάρξουν «θετικές κινήσεις» μέχρι το καλοκαίρι, συνδέοντας έμμεσα το πλαίσιο των κινήσεων και με άλλες εξελίξεις, όπως οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι προεδρικές εκλογές του 2018 και οι ενδεχόμενες λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Δείτε εδώ επίσης: Εβδομάδα Κυπριακού σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα