Από ναυάγιο σε «πολυμερή» με ένα δείπνο

Για επαφές στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο Έιντε και τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τουρκία
Επανεκκίνηση των συνομιλιών αποφάσισαν Αναστασιάδης-Ακιντζί. Συνάντηση στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, ανταλλαγή χαρτών στις 11 και Διάσκεψη στις 12 του ίδιου μήνα, παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και «άλλων εμπλεκόμενων μερών»

«Στις 9, 10 και 11 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες

δυνάμεις, αλλά και με όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το μαραθώνιο -σε διάρκεια- δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί, που πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ψες αργά ο ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα και αποφάσισαν αμέσως να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, έδωσαν εντολή προς τους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμούντα αλληλένδετα ζητήματα.

«Αν χρειαστεί θα συναντηθούν και οι δυο ηγέτες», αναφέρει ανακοίνωση που συνεχίζει ως εξής: «Στη βάση της κοινής βούλησής τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν, αποφάσισαν επίσης ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Στις 11 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσουν - ανταλλάξουν τους χάρτες τους. Από τη 12η Ιανουαρίου, η Διάσκεψη (conference) για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, στην οποία θα κληθούν και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, αν και εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο».

Θα καλύψουν τα κενά
Κληθείς να εξηγήσει για το τι θα μεσολαβήσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».

Ένα θέλω να επαναλάβω, συνέχισε ο Πρόεδρος, «τη δική μας αποφασιστικότητα και απ' ό,τι έχω διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Ερωτηθείς ποιοι συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και από τη δήλωση που έχω κάνει μιλούμε για πολυμερή». Σε ερώτηση, τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα οδηγηθούμε, αντιλαμβάνεστε, στην επιθυμητή λύση.

Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες». Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χθες το πρωί, ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, δηλώνοντας πως τα πράγματα «σιγά-σιγά προχωρούν».

Έιντε σε Αθήνα-Τουρκία
Εν τω μεταξύ χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, σε νέα δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως ο κ. Έιντε θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον κ. Σιντίκ, ο κ. Έιντε θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα είπαν Αναστασιάδης-Πενς
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του εκλελεγμένου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστουδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Πενς μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τους θερμούς χαιρετισμούς του εκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την επιθυμία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, όπως επίσης και την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες, που έχουν στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ και εξέφρασε κάθε επιτυχία στο έργο της, διαβεβαιώνοντας για τη βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ σε όλους τους τομείς.

Στις Βρυξέλλες ο Μουσταφά
Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης ετοιμάζεται να μεταβεί μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μονγκερίνι. Σήμερα ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να ενημερώσει τη «βουλή» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα