Νέες τουρκικές τοποθετήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΟΝΙΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
ΤΑ ΙΜΙΑ είναι τουρκικό έδαφος, υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε απάντησή του σε ερώτηση δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι επί περιόδου ΑΚΡ δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντε φάκτο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Ο Τούρκος Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση των βουλευτών Φικρί Σαγλάρ και Νιαζί Νεφί Καρά του Ρεπουμπλικανικού

Λαϊκού Κόμματος (CHP), σχετικά με ισχυρισμούς στην Τουρκία ότι σε 18 βραχονησίδες κυματίζει η ελληνική σημαία.

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και η Συνθήκη του Παρισιού το 1947. Σε αυτές τις συμφωνίες υπάρχουν λεπτομερείς πρόνοιες για την κυριαρχία των νησιών και τον αφοπλισμό τους.

Τις θέσεις της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος και όλων των προβλημάτων του Αιγαίου και της λύσης τους, τις έχει μοιραστεί με την κοινή γνώμη το Υπουργείο μου από το 1996 μέχρι σήμερα με διάφορες ανακοινώσεις και στο πλαίσιο αυτό δεν θα αποδεχτούμε η Ελλάδα να δημιουργήσει μια πιθανή ντε φάκτο κατάσταση επί του στάτους των αμφισβητούμενων γεωγραφικών περιοχών, και στην περίπτωση που γίνει τέτοια προσπάθεια, έχει δηλωθεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν το 2002 επί προεδρίας του μακαρίτη Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου του 2002 και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ πραγματοποιήθηκαν επτά συναντήσεις.

Οι διερευνητικές επαφές συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή επί της περιόδου του ΑΚΡ. Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Επί της περιόδου των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντε φάκτο καθεστώς στων νησιών του Αιγαίου», αναφέρει ο Τούρκους Υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Ανεύθυνες αναφορές
«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τους νέους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων, σχετικά με το νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», κατέληξε η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα