Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο πρύτανης του ΠΚ

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωσταντίνος Χριστοφίδης. Προκήρυξε θέσεις για μετεγγραφές φοιτητών που πέτυχαν σε διεθνείς εξετάσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, έστειλε επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη αναφορικά με

την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2015, στην οποία δηλώνεται ότι η απόφαση του Ιδρύματος να διενεργήσει «μετεγγραφές από υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διάφορες διεθνείς εξετάσεις (International Baccalaureate, GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις) και έχουν εξασφαλίσει θέση για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

«Η διαδικασία την οποία εξαγγέλλετε, χωρίς καμία διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ή με άλλο συντεταγμένο όργανο της πολιτείας, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και ως εκ τούτου σας καλώ να ανακαλέσετε την εφαρμογή της», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Υπουργός Παιδείας, την οποία και έδωσε στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι τα θέματα της εισδοχής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «πρέπει να το βλέπουμε στο πλαίσιο ενός διαλόγου».

«Θα πρέπει να λαμβάνονται σίγουρα οι απόψεις της πολιτείας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ήταν μία μονομερής ενέργεια από την πλευρά του Πανεπιστημίου, γι` αυτό και με συγκεκριμένη τεκμηρίωση ζητήσαμε από τον Πρύτανη να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και ελπίζουμε ότι θα το πράξει. Απ΄ εκεί και πέρα, υπάρχουν και θέματα που πιστεύω ότι σχετίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτά αν παραστεί ανάγκη θα τεθούν στο επίπεδο της Νομικής Υπηρεσίας», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν ο Πρύτανης είχε προχωρήσει σε κατάχρηση εξουσίας, ο κ. Καδής είπε ότι δεν θα ήθελε να δώσει χαρακτηρισμούς.

«Το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε κάτι το οποίο αφορά ευρύτερη πολιτική του κράτους και έχει προχωρήσει μονομερώς το Πανεπιστήμιο, χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις της πολιτείας, θεωρούμε ότι αυτό ήταν άτοπο και το χαρακτηρίζω ως μία βεβιασμένη διαδικασία, ιδιαίτερα την στιγμή που το ΠΚ και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το ΥΠΠ έχουν συμφωνήσει σε μια εναλλακτική διαδικασία εισδοχής των μαθητών στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, μια διαδικασία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των Παγκύπριων Εξετάσεων, σε αυτή την διαδικασία τα Πανεπιστήμια θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και το όλο πλαίσιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, ούτως ώστε να φτάσει πολύ σύντομα στην Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε.

Τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Καδής, «που συζητάμε για μια εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα Πανεπιστήμια μας μέσα από διάλογο, θεωρούμε ότι είναι έτσι λίγο άστοχο μονομερώς το Πανεπιστήμιο να προβαίνει σε μια κίνηση που παρακάμπτει ακριβώς όλες αυτές τις συζητήσεις που έχουν γίνει και παρακάμπτει την πολιτεία ουσιαστικά, υιοθετώντας μια νέα μέθοδος εισδοχής στο ΠΚ».

Ερωτηθείς αν μπορεί να αναιρεθεί αυτή η απόφαση του ΠΚ, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο.

Αντίδραση απο Βουλή και κόμματα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιος Τάσου, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως Επιτροπή θα αποστείλουν επιστολή στις Πρυτανικές Αρχές με την οποία να τις καλούν να αναστείλουν αυτή την απόφαση μέχρι που να συζητηθεί το θέμα στην Βουλή.

Όπως είπε, το θέμα έχει εγγραφεί σήμερα και θα μπει σε άμεση συνεδρία το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε αυτή η απόφαση, «την οποία θεωρούμε παράνομη και άδικη και εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από το να αναστείλει αυτή την απόφαση».

ΔΗΣΥ: O Πρύτανης του ΠΚ για άλλη μια φορά παρανομεί

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου για ακόμα μία φορά από τότε που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του ως Πρύτανης «παρανομεί και έχει αλλοιώσει τα κριτήρια εισδοχής πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Έχει ουσιαστικά στείλει στον κάλαθο των αχρήστων το νόμο περί παγκύπριων εξετάσεων, το νόμο περί Πανεπιστημίου και τον κανονισμό που προνοεί για τις μετεγγραφές. Δηλαδή, όποιοι φοιτητές απέτυχαν να εισέλθουν στο ΠΚ μέσα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις τους έδωσαν το δικαίωμα να πάνε να εγγραφούν σε άλλα Πανεπιστήμια εκτός Κύπρου και Ελλάδας φυσικά και με την εγγραφή αυτή στο χέρι να έρθουν πίσω στην Κύπρο και να εισαχθούν στο ΠΚ», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μετά από έντονες παραστάσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, σήμερα ο Υπουργός ενημερώνοντας την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, έδωσε επιστολή του, τρισέλιδη, την οποία απηύθυνε προς τον Πρύτανη και με την οποία ουσιαστικά του λέει τρία πράγματα: Πρώτον να σταματήσει άμεσα την εφαρμογή αυτής της παράνομης και ετσιθελικής απόφασης, δεύτερον να συνεχιστεί ο διάλογος ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη για κάποια εναλλακτική εισδοχής στα Πανεπιστήμια που να αφορά όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια και όλους τους αποφοίτους και τρίτο τον προειδοποιεί με τις συνέπειες ότι στην περίπτωση που θα επιμείνει στην απόφαση του, δεν θα μείνει άλλη επιλογή παρά να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δέκα ολόκληρα χρόνια ο Πρύτανης πασχίζει πως και πως να βρει τρόπους να εισαγάγει κάθε χρόνο στο ΠΚ παιδιά που υπό άλλες συνθήκες δεν μπορούν ή δεν θέλουν ή δεν δικαιούνται.

ΑΚΕΛ: Αυθαίρετη πράξη μακριά από τις νενομισμένες διαδικασίες

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι πρόκειται «για μία αυθαίρετη, έκνομη πράξη, μακριά από τις νενομισμένες, προκαθορισμένες διαδικασίες όπως αυτές εφαρμόζονται με το σύστημα των προεισαγωγικων εξετάσεων, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση».

«Απαιτήσαμε και από τις Πρυτανικές Αρχές και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας που σημειώνουμε το θετικό του ρόλο και θέση επί του προκειμένου ζητήματος να ληφθούν αποφάσεις που να επαναφέρουν τα πράγματα στη νομιμότητα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα