Περδίκης: Πολλά στο τραπέζι των συνομιλιών δεν ικανοποιούν

Φαίνεται ότι πολλά από αυτά τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν ικανοποιούν ούτε το ελάχιστο των προσδοκιών μας, και όχι μόνο τα ευκταία όπως λένε κάποιοι αλλά ούτε καν τα εφικτά δεν ικανοποιούνται, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετά τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο κ. Περδίκης είπε πως έχει την ισχυρή άποψη ότι “δεν υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε η διεκδίκηση του πρώτου λόγου και ρόλου

στον ιδιοκτήτη και στους κληρονόμους του σε σχέση με τα όποια δικαιώματα μπορούν να προκύπτουν για το χρήστη.

Υιοθετείται μια περίεργη και κατά την άποψή μου σε μεγάλο βαθμό παράνομη μορφή χρησικτησίας, αποκτά δηλαδή ιδιοκτησιακά δικαιώματα ο χρήστης πάνω στην περιουσία άλλων, και μάλιστα από πράξεις παράνομες και με τη βία”.

“Είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όπως ειπώθηκε σωστά στη συνεδρίαση το θέμα του περιουσιακού, γιατί αποτελεί καμπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε ο κ. Περδίκης. Πρόσθεσε μέχρι σήμερα οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων είναι απαράδεκτες “γιατί περιλαμβάνουν πρόνοιες για μέγιστο αριθμό περιουσιών που θα επιστραφούν, περιλαμβάνουν πρόνοιες για πλήρη εξασφάλιση του χρήστη – όταν είναι κατοικία που κατοικείται από το χρήστη τότε η μόνη θεραπεία που προτείνουν είναι η αποζημίωση – περιλαμβάνουν πρόνοιες όπου όταν θα αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει για την αποζημίωση η κοινότητα από την οποία προέρχεται, περιλαμβάνουν πρόνοιες που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη και αναγκαστική την καταφυγή του σε λύσεις όπως η ανταλλαγή ή η αποζημίωση”.

Ο κ. Πεδρίκης ανέφερε πως “ο Πρόεδρος δεν διαπραγματεύεται τα δικά του οικόπεδα και τη δική του περιουσία στην Κερύνειας, στη Μόρφου και στην Καρπασία”, προσθέτοντας πως “είναι οι Κύπριοι ιδιοκτήτες, οι Κύπριοι πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν πρώτα και κύρια τί είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις περιουσίες. Και να μην έχουν ως πηγή πληροφόρησής τους αυτά που λέει ο Ακιντζί και άλλοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες και εκπρόσωποι ή ο `Ειντε”.

“Επιβάλλεται να δοθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση και στους πολίτες και όχι μόνο στους βουλευτές πίσω από κλειστές πόρτες ή στους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί οι πολίτες σε αυτά τα θέματα έχουν τα ίδια ή ίσως και περισσότερα δικαιώματα από τους πολιτικούς ηγέτες”, σημείωσε.

Ανέφερε πως επί της ουσίας θα έλεγε ότι ο Πρόεδρος “μας καλεί να συνεχίσουμε την πορεία με βάση τη λογική `πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα`. Κάποιοι μας λένε ότι είναι καλός καραβοκύρης και αυτό είναι αρκετό. Εμείς λέμε ότι ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”, είπε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια συνεδρίαση πολύ γεμάτη, πολύ ουσιαστική. Δόθηκε η ευκαιρία για ενδελεχή ενημέρωση και για συζήτηση σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, ιδιαίτερα των πιο επίκαιρων σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες όπως είναι το περιουσιακό το θέμα των εποίκων, σημείωσε.

Ανέφερε πως η άποψη των Οικολόγων είναι ότι πρέπει αυτή η ενημέρωση και ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως “ζητούμε από τον Πρόεδρο περισσότερη ενημέρωση, περισσότερη συζήτηση και περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης στο πώς θα διαχειριζόμαστε τη διαφωνία μας γιατί η διαφωνία υπάρχει, είναι δεδομένη και πρέπει να ζήσουμε με αυτή”.

“Θα πρέπει να αναζητούνται πάντα έστω και εάν είναι δύσκολο συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αφού αναζητούμε συγκλίσεις με τους Τουρκοκύπριους, πρέπει πρώτα να αναζητούμε συγκλίσεις και μεταξύ μας. Να βρεθεί ένας κώδικας διαχείρισης της διαφωνίας. Γιατί διαφωνίες υπάρχουν, είναι εκεί και θα παραμείνουν προφανώς. Αλλά απαιτείται να είναι συνεχής η προσπάθεια για να υπάρξει συνεννόηση και διαχείριση της διαφωνίας και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτή την ευθύνη πρωτίστως την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Μέχρι σήμερα έχω την άποψη, συνέχισε, ότι η επίδοση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το θέμα δεν ήταν η καλύτερη. Ελπίζω στη συνέχεια να εντατικοποιηθεί αυτή η προσπάθεια συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως να δοθεί περισσότερη πληροφόρηση και στον κυπριακό λαό, τους πολίτες που τους αφορούν και εκείνους πολύ άμεσα αυτά τα θέματα, είπε ο κ. Περδίκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα