Η απάντηση του Προεδρικού στο ΔΗΚΟ περί "συσκότισης"

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι επιχειρείται "συσκότιση" στην ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έδωσε ο Κυβερνητκός εκπρόσωπος μετά το πέρας της σύσκεψης των αρχηγών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι "πρέπει να κρατήσουμε το επίπεδο του διαλόγου ψηλά. Εχουμε όλοι αυτή την υποχρέωση. Ο στόχος είναι κοινός. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, ο στόχος, όμως, εμείς πιστεύουμε ότι είναι κοινός. Ο κόσμος μάς ακούει και μάς κρίνει. Δεν πρέπει να υπάρχουν αφορισμοί και

χαρακτηρισμοί. Κανενός δεν αμφισβητείται ούτε ο πατριωτισμός ούτε το τι επιδιώκει μέσα από αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Η διαπραγματευτική ομάδα είναι στη διάθεση οργανωμένων και μη συνόλων

Σε σχέση με το θέμα της ενημέρωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΗΚΟ ήταν τη Δευτέρα στο Προεδρικό για αρκετές ώρες προκειμένου να ενημερωθεί. "Εχουμε πει πολλές φορές ότι ο διαπραγματευτής και γενικότερα η διαπραγματευτική ομάδα είναι στη διάθεση οργανωμένων και μη συνόλων, για να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων. Εχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα".

Η απάντηση της Κυβέρνησης Παπαδόπουλου στον κ. Βικέτο

Μάλιστα ο Νίκος Χριστουδουλίδης με αφορμή το σχόλιο από τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, διάβασε τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το Μάιο του 2006 σε απάντηση του προς τον δημοσιογράφο κ. Αριστείδη Βικέτο. Ο κ. Βικέτος απευθύνεται στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον ρωτά: ‘Όλοι γνωρίζουν, εκτός από τον κυπριακό λαό. Στο τέλος θα έρθει πάλι κανένα σχέδιο και θα διερωτόμαστε από πού ήρθε αυτό το πράγμα’. Και απαντά ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: ‘Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που έχει επιβληθεί αυτό το πέπλο της εμπιστευτικότητας. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε όλοι ότι ο κυπριακός λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του, εκλέγει τον αρχηγό της κοινότητας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χειριστούν τα θέματα, όπως νομίζουν καλύτερα. Η εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού εκδηλώνεται με την εκλογή των ηγετών του’.

Θα πηγαίναμε "γυμνοί" στις διαπραγματεύσεις αν διαρρέαμε τις θέσεις μας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και όχι μόνον, ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν τόσο από τα έγγραφα, τα οποία ανταλλάσσονται, όσο και από το διαπραγματευτή ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Ο κόσμος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται και στο τέλος της μέρας θα κρίνει.

Σε ερώτηση γιατί να μη γνωρίζει ο κόσμος τι διαμείβεται στις διαπραγματεύσεις εφόσον οι θέσεις μας είναι ήδη γνωστές στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας και θα πηγαίναμε ‘γυμνοί’ στις διαπραγματεύσεις αν διαρρέαμε τις θέσεις μας. Αυτό θα ήταν το πλέον λανθασμένο και θα ήταν η συνταγή αποτυχίας στις προσπάθειες. Και η δική μας θέση είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία. Πώς μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για θέματα που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί όπως είναι το περιουσιακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δημόσια δηλώσεις – και ήδη το έπραξε – ότι μόλις συμφωνείται κάτι θα ενημερώνει ο ίδιος τον κυπριακό λαό.

Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και οι δηλώσεις μας τεκμηριωμένες

Στο τέλος της ημέρας είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει, αν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, κατά πόσο συμφωνεί ή όχι. Άρα, δεν αποκρύπτουμε τίποτα και ούτε είναι πρόθεση μας να αποκρύψουμε κάτι από τον οποιονδήποτε. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και οι δηλώσεις μας να είναι τεκμηριωμένες και στη βάση πραγματικών δεδομένων, καθώς και του τι συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση γιατί να ενημερώνονται οι αρχηγοί κομμάτων και όχι οι πολίτες και συνάμα ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ιδιοκτήτης περιουσίας στα κατεχόμενα, αν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, θα κληθεί να τοποθετηθεί. Ακόμα, όμως, και πριν καταλήξουμε στο σχέδιο λύσης θα ενημερωθεί για όλα τα θέματα που τον αφορούν αφού συμφωνηθούν. Δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους μας κάθε μέρα που ερχόμαστε από τις διαπραγματεύσεις να κάνουμε δηλώσεις για το πού βρισκόμαστε. Το μόνο που θα πετύχουμε με αυτό είναι να αποδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική θέση της δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς σε ποια φάση των διαπραγματεύσεων θα ενημερώσει τον κόσμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε «μόλις υπάρχει συμφωνία για ένα σημαντικό θέμα θα ενημερώνεται ο κυπριακός λαός, όπως έγινε, για παράδειγμα, στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, στην ιδιοκτησία που μόλις συμφωνήθηκε ενημερώθηκε ο κυπριακός λαός. Αυτή τη στιγμή συζητούμε. Για να συζητούμε σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές. Εχουμε απόσταση να διανύσουμε. Αν δημιουργηθούν συνθήκες που μας οδηγούν στην κατάληξη κάποιων σημαντικών θεμάτων, φυσικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως θα ενημερώσει».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο με το οποίο ο ίδιος δεν θα συμφωνεί και που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα, αν – και εμείς ευελπιστούμε να το πετύχουμε – καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, να είστε σίγουροι ότι θα δοθεί και ο χρόνος που απαιτείται έτσι ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία στον κυπριακό λαό, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο και που θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των προνοιών του σχεδίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα