Άνοιγμα του οδοφράγματος Λήδρας ζητά το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο

Η Vatan (12.07.20) γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO) με γραπτή του επιστολή ενημέρωσε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τα προβλήματα που δημιουργεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] στα οδοφράγματα.
 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ο  πρόεδρος του επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι στην επιστολή

τους ενημερώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες στα οδοφράγματα εξαιτίας των πρακτικών που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Ντενίζ ισχυρίστηκε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές και την νομική κατάσταση. 
 

 Υπενθύμισε ότι σε κοινή ανακοίνωσή τους με το ΚΕΒΕ, που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου, κάλεσαν τους δυο ηγέτες να συμφωνήσουν χωρίς καθυστέρηση στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, επισημαίνοντας την σημασία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων για την συνεργασία των δύο κοινοτήτων και την ανάπτυξη των κοινωνικών τους σχέσεων. Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την συνέχιση του εμπορίου της Πράσινης Γραμμής κατά την περίοδο που τα οδοφράγματα ήταν κλειστά. 
 

Στην επιστολή, ο Ντενίζ σημειώνει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν δίνει άδεια στους ξένους/αλλοδαπούς που θέλουν να περάσουν από τον «Νότο» στο «Βορρά» [από τις ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές] συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «μη κατανοητή». 
 

Σημειώνοντας ότι ζήτησαν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει αυτή την «άτυχη απόφαση», ο Ντενίζ πρόσθεσε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, που έχει την μεγαλύτερη διέλευση ατόμων και είναι το μόνο κλειστό οδόφραγμα, είναι απαραίτητο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση

Keywords
Τυχαία Θέματα