EΒΦΑΦ: Θετική η απόφαση για Αγία Σοφία - Τα δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου

Θετική χαρακτήρισε η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ στα κατεχόμενα την απόφαση για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή και την μετατροπή της σε τζαμί και πάλι μετά από 86 χρόνια.από την άποψη των βακούφικων ιδρυμάτων και των ανθρώπινων αξιών, σύμφωνα με την Hakikat.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του ΓΤΠ από τον τουρκικό Τύπο, η  Güneş (11.07.20), που θεωρείται εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), δημοσιεύει πρωτοσέλιδα την απόφαση για την Αγία Σοφία κάτω από τον τίτλο «Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από μια τεράστια φωτογραφία του ναού και παρατίθεται ένα ιστορικό

της Αγίας Σοφίας. Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση της τουρκικής προεδρίας αναγνώστηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν. Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι «η Αγία Σοφία απέκτησε την ελευθερία της».

Η Vatan (11.07.20) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος της προσευχής στην Αγία Σοφία» και γράφει ότι το 10ο Γραφείο του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 που αφορούσε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος του Σουλτάνου Μωάμεθ του Κατακτητή και ότι προσφέρεται στην υπηρεσία της κοινότητας ως τζαμί.

Κάτω από τον τίτλο «Έγινε η ημερήσια διάταξη του κόσμου», η Diyalog (11.07.20) γράφει ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε ξανά σε τζαμί μετά από 86 χρόνια και άνοιξε για προσευχή.

Οι υπόλοιπες τουρκοκυπριακές εφημερίδες δεν κάνουν καμία πρωτοσέλιδη αναφορά στο θέμα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα