Αγγελίδης, Ιακώβου, Παπαπέτρου σχολιάζουν την πρόταση Πολυβίου

Οι έγκριτοι νομικοί Αντρέας Αγγελίδης, Μιχάλης Παπαπέτρου και ο πολιτικός αναλυτής Χρήστος Ιακώβου σχολίασαν από το στούντιο της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι», την νέα εξελεγκτική πρόταση – προσέγγιση επί του Κυπριακού του νομικού και πρώην μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυ Πολυβίου.

Αυτούσια την νέα προσέγγιση για το Κυπριακό του κ. Πόλυ Πολυβίου μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Κληθείς να σχολιάσει την

σχετική πρόταση ο κ. Αγγελίδης, υπογράμμισε αρχικά ότι ο κ. Πολυβίου είναι ένας νομικός μεγάλης εμβέλειας με μεγάλη εμπειρία στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

«Η θέση του κ. Πολυβίου είναι απλή. Δεν είναι εκείνη που λέει το κράτος και οι πιο πολλοί πολιτικοί ότι το κλειδί της λύσης το έχει Τουρκία», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Λέει ότι το κλειδί της λύσης είναι η συνεννόηση. Τι σημαίνει συνεννόησης κατά τον κ. Πολυβίου; Να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει λύση. Το θέμα είναι ότι από πλευράς Τουρκίας, δεν έχει στα 44 και πλέον χρόνια από την εισβολή και την κατοχή δεν έχει κάνει ένα βήμα προς τα μπρος που να δείχνει την διάθεση της να βρεθεί μια λύση μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε, βιώσιμη και λειτουργική».

Ο κ. Αγγελίδης, διατύπωσε την άποψη ότι ο κ. Πολυβίου, προέβη στη δημοσιοποίηση αυτής της εξελικτικής πρότασης διαβλέποντας τον κίνδυνο ενός οριστικού αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης. ανέφερε ότι η διαδικασία που προτείνει ο κ. Πολυβίου, δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια διαδικασία καθώς ξεκινά με δεδομένο κάτι που η Τουρκία δεν αποδέχεται. «Ποιο είναι το δεδομένο που δεν δέχεται η Τουρκία; Ότι υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο χωρίς να χαθούν τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει».

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι προτάσεις και εισηγήσεις υπάρχουν κι άλλες παραπέμποντας στο άρθρο του κυρίου Κώστα Χατζηκωστή, στην Σημερινή της Κυριακής (16/9) με τίτλο: «Πριν την... αγχόνη».

«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που εισηγήθηκε ο Κωστής, ότι κύριοι επιτέλους είμαστε κράτος ας πούμε και το Δίκαιο και την διεκδίκηση μας την σωστή. Ας φύγουμε από αυτά που λέμε συνέχεια κι ας πάμε στην ουσία. Την εισβολή, την κατοχή, την παρανομία κλπ», τόνισε.

Από την πλευρά τους ο κ. Παπαπέτρου στο πρώτο του σχόλιο επί της πρότασης Πολυβίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί.

«Η πρόταση του κ. Πολυβίου, διατηρεί για την Ε/κ πλευρά την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέχρι να βρεθεί λύση Δ.Δ.Ο, αναφέρει θα δοθεί μια ενδιάμεση δυνατότητα στην Τ/κ πλευρά να λειτουργήσει με αυτονομία και να χρησιμοποιεί ως κοινότητα το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο της Τύμπου μέχρι να φτάσουμε στη λύση», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Αυτά τα πράγματα ενώ μπορούν να μας δώσουν μια αναπνοή σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια της Λουτ δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον κύριο στόχο που είναι να πείσουμε τον Γ.Γ του ΟΗΕ ότι εμείς ανταποκρινόμαστε στις προϋποθέσεις του…».

Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, χαρακτήρισε ως νεφελώδη την πρόταση του κ. Πολυβίου.

«Αν καταλάβω τις νοηματικές προεκτάσεις διαφωνώ», σημείωσε. Για να προσθέσει: «Υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψεις. Μπορεί κάποιοι να μιλούν για επαναχάραξη, να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία αλλά να καταλήξουμε στα δυο κράτη. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καταστροφικό υπό τις παρούσες περιστάσεις. Δεν λέω ότι είναι αυτό το οποίο εννοεί ο κ. Πολυβίου».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το οποίο θέλω να έχω μπροστά μου για να έχω μια ξεκάθαρη άποψη και μια πιο ευκρινή εικόνα για να είμαι και πιο συγκεκριμένος στην αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης του κ. Πολυβίου είναι το τι εννοεί τα επόμενα βήματα με δική μας πρωτοβουλία, διότι, αυτό αφήνει πολλά υπονοούμενα και νοηματικές προεκτάσεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα